کد خبر: ۴۴۲۲۲
تاریخ انتشار: ۱۴:۰۷ - ۲۵ آذر ۱۳۹۳ - 2014December 16
شفاآنلاین-معاونت بهداشت وزارت بهداشت گفت: والدین چاق 80 درصد شانس ابتلا به چاقی را در کودکان خود افزایش می‌دهند. تلویزیون نیز با تبلیغات فست فودها که باعث کم تحرکی اطفال می شود، عامل مهم افزایش وزن و چاقی کودکان است.
به گزارش شفا آنلاین،علی‌اکبر سیاری در کنگره اورژانس‌ها و بیماری‌های شایع طب کودکان که امروز (سه‌شنبه 25 آذر) در سالن قائم بیمارستان کودکان مفید در حال برگزاری است اظهار داشت: چاقی و اضافه وزن یکی از علل شایع مرگ قابل پیشگیری است و یکی از مشکلات اصلی سلامت مردم دنیا محسوب می‌شود.

وی افزود: سازمان ملل متحد در نظر دارد سال 2015 میلادی سران کشورها را جمع کند تا متعهد شوند که تا سال 2025 مرگ زودرس مردم دنیا را که بر اثر بیماری‌های غیرواگیردار در سنین 30 تا 70 سال رخ می‌دهد پیشگیری کنند.

معاونت بهداشت وزارت بهداشت اظهار داشت: این سازمان 9 هدف عمده را در نظر دارد و بر اساس آن باید مصرف الکل، تحرک، مصرف نمک که موجب افزایش وزن، چاقی، فشار خون و سکته‌های قلبی و مغزی می‌شود، دخانیات، فشار خون و دیابت کاهش پیدا کند.

وی افزود: چاقی موجب مرگ زودرس در دوران بزرگسالی می‌شود سه عاملی که در بروز چاقی مؤثر است دریافت انرژی، مصرف آن و عوامل ژنتیک است همچنین تغییر سبک زندگی و عادات غذایی نقش مؤثری در چاقی و مرگ زودرس دارد.

سیاری گفت: چنانچه BMI یا شاخص توده بدنی در کودکان که از تقسیم وزن بر مجذور قد به دست می‌آ‌ید کمتر از صدک 5 باشد کودک لاغر بوده، چنانچه بین صدک 85 تا 95 باشد دارای اضافه وزن و اگر بیش از صدک 95 باشد چاق محسوب می‌شود.

وی افزود: تحقیقات نشان می‌دهد 20 درصد گروه سنی 6 تا 19 سال چاق هستند و چاقی از 1990 تا 2015 میلادی در همه کشورها رو به افزایش است همچنین شیوع اضافه وزن و چاقی در کودکان مدرسه‌ای در آفریقا کمتر است.

سیاری گفت: در سال 77 بررسی‌هایی در کشور انجام شده است که نشان می‌دهد 3.9 درصد کودکان زیر 5 سال روستایی و 4.5 درصد کودکان شهری دچار افزایش وزن بوده‌اند. همچنین بالاترین میزان چاقی در استان گلستان برآورد شده است.

معاونت بهداشت وزارت بهداشت اظهار داشت: تحرک باید از دوران کودکی و ابتدایی نهادینه شود بنابراین نقش آموزش و پرورش در این راستا مؤثر است هر یک از ما باید روزانه نیم ساعت تحرک داشته باشیم و این تحرک باید همراه با تعریق و افزایش ضربان قلب باشد.

سیاری با اشاره به رابطه ابتلا به چاقی در کودکی و بزرگسالی گفت: کودکان 6 ساله‌ای که به چاقی مبتلا هستند 25 درصد بیشتر از سایر کودکان شانس ابتلا به چاقی در بزرگسالی را دارند و والدین چاق 80 درصد شانس ابتلا به چاقی را در کودکان خود افزایش می‌دهند.

وی افزود: چاقی بیماری نیست بلکه یک مشکل بهداشت عمومی و عامل خطر بیماری‌های غیرواگیر است برای پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی باید عوامل محیطی مؤثر را شناسایی کرد و علاوه بر ترویج تغذیه سالم و مناسب برای افزایش تحرک بدنی نیز برنامه‌ریزی کرد.

وی خاطرنشان کرد: کودکانی که با سوءتغذیه متولد می‌شوند مرکز اشتهایشان حساس می‌شود و در بزرگسالی دچار چاقی می‌شوند.

کتایون خاتمی نیز در این کنگره با تأکید بر اینکه والدینی که به چاقی مبتلا هستند خطر چاقی را در فرزندانشان افزایش می‌دهند اظهار داشت: بالغ بر 600 جهش ژنی در انسان و حیوان شناخته شده  که بر چاقی مؤثر است.

وی افزود: غیر از عامل ژنتیک محیط نیز تأثیر زیادی بر ابتلا به چاقی دارد پیشرفت تکنولوژی و زندگی آپارتمانی موجب شده است تا فضای تحرک کمتر شود. نبود فضای سبز کافی و تردد موتورسواران و دوچرخه‌سواران در پیاده‌روها موجب می‌شود تا کودکان نتوانند بیرون از خانه تحرک داشته باشند.

وی ادامه داد: عواملی مانند تسلط زیاد والدین بر کودک و اصرار آنها برای غذا دادن اجباری و بیش از حد به کودک، مصرف فست‌فودها و آبمیوه‌های صنعتی نیز موجب احتمال افزایش وزن در کودکان شده است.

خاتمی افزود: طبق آماری که از سوی مدارس منتشر شده است برخی دانش‌آموزان بدون صبحانه به مدرسه می‌روند همچنین شاغل بودن والدین و داشتن تک‌والد نیز می‌تواند موجب افزایش چاقی در کودکان شود چرا که این کودکان معمولاً به تنهایی غذا می‌خورند و این عامل موجب افزایش وزن آنها می‌شود.

وی گفت: تبلیغات طعم فست‌فودها و نوشابه‌هایی که همراه آنها صرف می‌شود در افزایش وزن و ابتلا به چاقی مؤثر است همچنین کودکانی که از ابزار دیجیتال استفاده می‌کنند و ساعت‌های زیادی را به لپ‌تاپ و بازی‌های رایانه‌ای اختصاص می‌دهند مستعد ابتلا به افزایش وزن هستند. از سوی دیگر تبلیغاتی که از تلویزیون پخش می‌شود نیز در ترغیب کودکان برای خوردن غذاهایی که کالری زیادی دارند مؤثر است.

وی افزود: انجمن متخصصان اطفال آمریکا توصیه می‌کند که کودکان حداکثر 2 ساعت از ابزار دیجیتال و تلویزیون استفاده کنند تا به چاقی مبتلا نشوند.

خاتمی خاطرنشان کرد: ژنتیک، فاکتورهای محیطی و رفتارهای تغذیه‌ای در بروز چاقی مؤثر هستند همچنین تحقیقات نشان می‌دهد هورمون لپتین نیز موجب کاهش اشتها می‌شود و برخی از باکتری‌ها و ویروس‌ها در افزایش تولید چربی و چاقی نقش دارند.

نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: