شفاآنلاین-دبیر انجمن علمی روانشناسی بالینی ایران با اشاره به ویژگیهای مبتلایان به اختلال شخصیت وسواس، گفت: شیوه فرزندپروری سختگیرانه از سوی والدین و داشتن انتظارات بالا از فرزندان موجب ابتلا آنها به اختلال شخصیت وسواسی میشود.
به گزارش شفا آنلاین،مهرداد کاظمزاده عطوفی با بیان اینکه همه افراد دارای الگوهای شخصیتی هستند و برخی صفات شخصیتی نیز از بدو تولد در ما وجود دارد، اظهار داشت: انسانها به لحاظ شخصیتی تک بعدی نیستند، ما معمولاً یک یا دو الگوی غالب شخصیتی داریم که یکی از این الگوهای شخصیتی میتواند وسواسی باشد.
*ویژگیهای مبتلایان به اختلال شخصیت وسواسی
وی افزود: افراد دقیق، منظم، مسئولیتپذیر و کسانی که توجه زیادی به زمان و مسئولیتپذیری در حوزههای شغلی و ارتباطی دارند، دارای این الگوی شخصیتی هستند.
این متخصص حوزه بهداشت روان ادامه داد: معمولاً الگوهای شخصیتی وسواسی افراد موفقی هستند زیرا دقت زیادی دارند و وظیفهشناس هستند البته این صفات در مبتلایان نسبی است و ممکن است در فردی که به الگوی شخصیتی وسواسی مبتلا است مسئولیتپذیری بیشتر از سایر ویژگیها باشد.
وی افزود: حتی مسئولیتپذیری نیز در حوزههای مختلف متفاوت است، مثلاً فردی میتواند در الگوهای کاری دقیق بوده، اما در قبال خانواده از دقت کافی برخوردار نباشد.
*نقش دوران کودکی در شکل گیری الگوهای شخصیتی
دبیر انجمن علمی روانشناسی بالینی ایران گفت: این تفاوتها به نوع شکلگیری رفتارها مربوط میشود و بخشی از آن مربوط به مراحل رشد کودک است. برخی افراد نظم، دقت و مسئولیتپذیریشان مرتبط با ویژگی کمالگرایی افراطی است در حالی که این اختلال در برخی دیگر ناشی از الگوهای تحمیلی یادگیری است.
*شیوه فرزندپروری سختگیرانه و ابتلا به اختلال شخصیت وسواسی
این روانشناس بالینی با تأکید بر شیوههای فرزندپروری در ابتلا به اختلالات روانی و شخصیت اظهار داشت: الگوهای تربیتی و کنترلکننده سختگیرانه موجب شکلگیری الگوی شخصیتی وسواسی میشود.
وی تأکید کرد: توصیه میشود والدین خود الگوی شخصیتی وسواسی نداشته باشند و اگر این مشکل را دارند، با مراجعه به متخصص درمان کنند چرا که این اختلال قابل تسری است و این سرایت بر اثر الگوبرداری کودک از رفتارهای والدین صورت میگیرد.
*فرزندان خود را متناسب با رشد عقلی و شناختی آنها تربیت کنیم
وی افزود: همچنین لازم است فرزندان خود را متناسب با رشد عقلی و شناختی آنها تربیت کنیم چرا که انتظارات ما میتواند موجب ابتلای فرزندانمان به اختلالات شخصیتی شود. اعتدال در رفتار مهمترین عامل در این زمینه است.
کاظمزاده عطوفی گفت: هرگز انتظارات خود را به فرزندانتان تحمیل نکنید زیرا این تحمیل میتواند در نهایت ابتلا به اختلالات روانی و شخصیت را در پی داشته باشد.
این متخصص حوزه بهداشت روان اظهار داشت: برای صفات و هیجانات حد و مرزی وجود دارد مثلاً فردی که بیش از حد شاد یا غمگین است میتواند به یکی از اختلالات روانی یا شخصیتی مبتلا باشد.
*ملاک ابتلا به اختلالات شخصیت چیست؟
وی ادامه داد: شخصیت الگوهای نسبتاً ثابت و پایدار فکری، نگرشی و رفتاری است که در افراد از دوره کودکی شکل گرفته و تا پایان عمر ادامه دارد. هرگاه علائم این صفات شخصیتی برای فرد یا اطرافیانش در موقعیتهای مختلف ایجاد تنش و فشار روانی کرده و تداوم یابد فرد وارد مرز اختلالات شده است.
کاظمزاده عطوفی گفت: مثلاً افرادی که الگوی شخصیتی وسواسی دارند گاهی آن قدر نسبت به نظم و چیدمان حساس هستند که چنانچه فردی زاویه مجسمهای را که او روی میز گذاشته است تغییر دهد دچار تنش میشود و تا زمانی که آن را درست نکند آرام نمیگیرد.
وی خاطر نشان کرد: توجه به الگوهای شخصیتی غالب اهمیت زیادی دارد و هر فردی میتواند بخشی از الگوهای شخصیتی مختلف را در خود داشته باشد، نکته مهم این است که کدام الگوی شخصیتی در سطح زندگی ما غالب و رایج است و مرز آن نیز تنش و آسیب به خود و دیگران است، همچنین افرادی که دارای اختلالات شخصیت هستند معمولاً وجود اختلال را در خود قبول ندارند و اطرافیان هستند که متوجه اشکالات آنها میشوند.
فارس