شفاآنلاین-یک روانشناس بالینی با بیان اینکه شوخطبعی نشانه سلامت روان است، گفت: اضطراب شدید، عدم تمرکز، پریشانی افکار، کاهش اعتماد به نفس، توقف رشد روانی، اختلال در خواب و خوراک علایم هشدار دهنده ابتلا به اختلالات روانی محسوب میشود.
به گزارش شفا آنلاین،سید عبدالمجید بحرینیان اضطراب را یکی از علایم هشدار دهنده ابتلا به اختلالات روانی عنوان کرد و اظهار داشت: اضطراب شدید مانند تب در بیماریهای جسمی است همانطور که تب علامت عدم سلامت جسمانی است اضطراب شدید نیز میتواند نشانه ابتلا به برخی اختلالات روانی باشد.
*اضطراب خفیف طبیعی است
وی افزود: همه افراد تا حدی مضطرب هستیم و گاهی اضطراب به دلایل موقعیتی افزایش پیدا میکند منظور از اضطراب شدید حالتی است که در صورت عدم وجود مشکل نیز دیده میشود.
این متخصص حوزه بهداشت روان ادامه داد: گاهی اضطراب آشکار و گاهی نیز پنهان است. از سوی دیگر اضطراب خود را به شکل علایم جسمانی، رفتاری یا هیجانی نشان میدهد مثلاً وسواس نوعی اضطراب شدید است که فرد در قالب افکار و رفتارهای تکراری آن را نشان میدهد.
*عدم کنترل خود مقدمه ابتلا به اختلالات روانی
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: یکی از مؤلفههای ابتلا به اختلالات روانی مختل شدن رفتار و تمرکز فرد است، فردی که به اختلالات روانی مبتلا است از حالت خویشتنداری خارج میشود و نمیتواند خود را کنترل کند. عدم کنترل خود مقدمه ابتلا به اختلالات روانی است.
این روانشناس بالینی با بیان اهمیت بررسی افکار در افراد اظهار داشت: پریشانی افکار، اغتشاش فکری و به تبع آن هذیان میتواند نشاندهنده ابتلا به اختلالات روانی باشد. گاهی نیز ادراک فرد دچار اختلال میشود و موجب توهم شنوایی، بینایی، بویایی، لامسه و چشایی میشود.
*کاهش اعتماد به نفس نشانه عدم سلامت روان
این متخصص حوزه بهداشت روان تصریح کرد: کاهش اعتماد به نفس یکی از علایم هشدار دهنده ابتلا به اختلالات روانی است. فرد عادی باید اعتماد به نفس داشته باشد و در غیر این صورت باید نسبت به بررسی آن اقدام کند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: رشد روانی در افراد طبیعی همواره در حال انجام است اما در افرادی که به اختلالات روانی مبتلا هستند رشد روانی ثابت میماند همچنین رفتارهای نابهنجار یکی از علایم ابتلا به اختلالات روانی است.
*افراد سالم افکار مثبت دارند
وی ادامه داد: خُلق پایین، اختلال در خواب و خوراک فرد، کاهش امیال، داشتن افکار منفی و ضربه به خود نیز میتواند حاکی از ابتلا به اختلالات روانی باشد. از سوی دیگر گاهی خُلق بالا، بیقراری، اغتشاش فکری و عدم تمرکز نیز نشاندهنده ابتلا به اختلالات روانی است.
بحرینیان تصریح کرد: فکر سالم فکری است که مانند دانههای تسبیح نظم و ترتیب داشته باشد. افرادی که دچار پرش افکار هستند مدام از یک فکر به فکر دیگر میروند و بین این افکار رابطه منطقی وجود ندارد. همچنین عدم وجود امنیت هیجانی و اختلال در روابط بین فردی بدون دلیل مشخص نشاندهنده ابتلا به اختلالات روانی است.
*مبتلایان به اختلالات روانی مشارکت اجتماعی کمی دارند
این روانشناس بالینی تأکید کرد: مبتلایان به اختلالات روانی بدون دلیل دچار این حالات میشوند آنها درک درستی از خود ندارند و قادر به سازگاری با محیط بیرون نیستند معمولاً مشارکت اجتماعی آنها کم است و خودمحوری یکی از ویژگیهای آنها شمرده میشود، این افراد نسبت به بیماری خود بصیرت ندارند. همچنین شوخطبعی که یکی از علایم سلامت روان است در مبتلایان مختل میشود و بسته به نوع اختلال تماس با واقعیت قطع میشود.
وی خاطرنشان کرد: انسجام فکری، روانی، عاطفی و رفتاری در مبتلایان به اختلالات روانی با مشکل مواجه میشوند. افراد سالم هیجان، فکر و رفتار نسبتاً هماهنگ دارند در حالی که این هماهنگی در مبتلایان به اختلالات روانی دیده نمیشود.
فارس