مزه ترش:
مواد ترش مزه مانند آبغوره، آبلیمو، سماق و سرکه پس از ورود به بدن طبع سردی و خشکی بدن را افزایش میدهند و هرچه ترشتر باشد سردی و خشکی را بیشتر افزایش میدهند. افراط در استفاده از این مواد تاثیر منفی بر دستگاه عصبی و تنفسی بر جای میگذارندو سرفه را افزایش میدهند؛ به خصوص افراد سوداوی مزاج از مصرف آن بیشتر لطمه میبینند.
مزه تلخ:
موادغذایی تلخ گرمی و خشکی را در بدن افزایش میدهند، خون را رقیق میکند و گردش خون را تسهیل میبخشد و کار قلب را کاهش میدهد ولی استعداد خونریزی را افزایش میدهند. شوینده و پاک کننده دستگاه گوارش از مواد زائد بلغمی نیز است.
مزه شیرین:
مواد شیرین گرم و تر هستند. جزو غذای اصلی بشر پس از گوشت و نان قرار میگیرند، البته در مصرف آن نباید افراط کرد و از انواع مواد طبیعی شیرین به تعادل مصرف کرد زیرا مواد غذایی شیرین؛ اصلاح کننده ضررهای غذاهای ترش است.
مزه شور:
مواد شور گرم و خشک هستند. نمک طعام در راس آن قرار دارد. مصرف این مواد چنانکه بیش از حد مصرف نشود بلغم را از بین میبرد و اشتها را افزایش میدهد.
بی مزه: مواد بیمزه دارای طبع سرد و تر هستند و مصرف بیش از حد این مواد انرژی بدن و اعضاء را کاهش میدهد.