کد خبر: ۳۶۸۵۶
تاریخ انتشار: ۱۲:۰۶ - ۱۸ مهر ۱۳۹۳ - 2014October 10
شفا آنلاين-روانپزشک و متخصص اعصاب و روان گفت: بر اساس نتایج برخی تحقیقات صورت گرفته بر روی افراد از سنین کودکی تا نوجوانی، حدود 70 درصد علت دروغگویی آنها ترس از تنبیه و توبیخ شدن است.
یونیسف ( United Nations International Emergency Fund ) به عنوان سازمان مهمی از زیر مجموعه های دائمی ملل متحد روز 8 اکتبر را ' روز جهانی کودک ' نام گذاری کرد.

به گزارش یونیسف فقط با اختصاص پنج دلار می توان جان 90 درصد از کودکانی را که سالانه می میرند ، نجات داد.

در ایران روزهای 15 تا 21 مهرماه به عنوان هفته ملی کودک نامگذاری شده است.

به گزارش شفا آنلاين،دکتر غلامرضا حاجتی روز جمعه به مناسبت هفته کودک اظهار کرد: کودکان تصور می کنند با دروغ گفتن می توانند از تنبیه شدن فرار کنند، به همین دلیل به دروغگویی روی می آورند.

وی گفت: در دوران کودکی دروغ گویی ممکن است مساله چندان مهمی نباشد چراکه دروغ های کودکان بی ضرر است اما اگر دروغگویی استمرار یابد و تبدیل به عادت شود، در آن صورت باید آن را درمان کرد.

عضو انجمن روانپزشکان ایران تاکید کرد: والدین باید به رفتارهای فرزند خود توجه داشته باشند و در صورت مشاهده ادامه دروغگویی، برای پیشگیری از پیامدهای آن در بزرگسالی درصدد رفع این رفتار ضد ارزشی و ضد اجتماعی برآیند.

حاجتی افزود: کودکان از حدود چهار سالگی به تفاوت بین راستگویی و دروغگویی پی می برند و اگر در خانواده ای قرار گیرند که افراد آن دروغگو باشند، آنها نیز دروغگویی را به سرعت یاد می گیرند.

وی با بیان اینکه هیچ یک از افراد دارای ژن دروغگویی نیستند و به مرور با قرار گرفتن در محیط دروغگویی را فرامی گیرند؛ ادامه داد: یکی از عوامل موثر در فراگیری دروغگویی الگوهای نامناسب است که کودکان در مرحله اول در خانواده و در محله دوم در جامعه مانند مدرسه و محیط های آموزشی در آن قرار می گیرند.

حاجتی اظهار کرد: زمانی که دروغگویی یادگرفته می شود، به تدریج به یک عادت تبدیل می شود و جزو شخصیت افراد قرار می گیرد. حتی در برخی افراد به دروغگویی های بیمارگونه تبدیل می شود.

وی ادامه داد: افرادی که به دروغگویی بیمارگونه دچار می شوند، به راحتی دروغ می گویند، قوانین را رعایت نمی کنند و وجدان خود را از دست می دهند؛ این افراد دارای شخصیت ضد اجتماعی هستند که با برخورد مامورین قضایی مواجه می شوند بر همین اساس 90 درصد زندانی ها را گروه شخصیتی ضداجتماعی تشکیل می دهند.

حاجتی در مورد عوامل دروغگویی گفت: یکی از عوامل دروغگویی خود کم بینی، حس حقارت و کاهش اعتماد به نفس است؛ اگر فردی نگاه به خودش از آنچه که هست کمتر باشد، ممکن است برای ثابت کردن خود به دیگران و جلب توجه آنها به دروغگویی روی بیاورد.

وی خاطرنشان کرد: درصورتی که دروغگویی در شخصیت افراد نهادینه شود، فرد تا جایی پیش می رود که حتی دروغ های خود را باور می کند که در این مرحله درمان با سختی و پیچیدگی خاصی روبه رو می شود.



** راه های ترک دروغگویی

متخصص مغز و اعصاب و روانپزشک در مورد راه های ترک دروغگویی اظهار کرد: فرد دروغگو ابتدا باید باور کند که این رویه رفتاری او یک مشکل است و خود خواهان رفع این مشکل باشد.

حاجتی افزود: دروغگو باید نسبت به این موضوع آگاه شود که دروغگویی برای او پیامدهای اجتماعی دارد، به مرور زمان اعتبار او را پایین می آورد و ضررهای بیشتری را برای او به همراه خواهد داشت.

وی توصیه کرد: برای ترک این عادت ناپسند فرد مبتلا به دروغگویی پیش از برقراری ارتباطات اجتماعی آرامش داشته باشد و اضطراب خود را کنترل کند تا احتمال دروغگویی او کاهش یابد.

حاجتی ادامه داد: درصورتی که فرد اشتباهی مرتکب شده باشد باید آن را بپذیرد و پیش از بیان حقیقت آمادگی پذیرش واکنش ها را داشته باشد. این امر کمک می کند راحت تر با افراد مواجه شود و به این ترتیب احتمال دروغگویی کاهش می یابد.

وی برنامه ریزی و مدیریت زمان را به عنوان یکی از راه های پیشگیری از دروغگویی عنوان کرد و افزود: افراد باید برای پیشگیری از دروغگویی برنامه ریزی و زمان بندی داشته باشند؛ این یکی از مکانیسم های دفاعی قوی و پیشرفته است که می توان با استفاده از آن مانع از دروغگویی شد.

روانپزشک گفت: یکی دیگر از راه های پیشگیری از دروغگویی تقویت شهامت و روحیه عذرخواهی کردن است که افراد می توانند ازطریق آن از دروغگویی در مواجهه با موارد مختلف دوری کنند.

وی استفاده از الگوهای مناسب اجتماعی و دینی و پیروی از رفتارهای شخصیتی آنها را یکی دیگر از راه های پیشگیری از دروغگویی عنوان کرد و افزود: هر فرد می تواند یک شخصیت والا را به عنوان الگو قرار دهد و از رفتارهای او الهام بگیرد.



** کمک اطرافیان برای رفع دروغگویی

عضو انجمن روانپزشکان ایران به نقش اطرافیان در ترک دروغگویی اشاره کرد و گفت: آنها با تذکر و لحن مناسب وی را به ترک دروغگویی تشویق کنند.

حاجتی افزود: تشویق راه های مختلف دارد که یکی از آنها تشکر کردن است به این صورت که اگر فرد دروغگو در پاسخ به سوالی حتی اگر موقعیت او به خطر بیافتد، حقیقت را بیان کند، باید او را تشویق کرد.

وی با بیان اینکه اطرافیان نیز باید از دروغگویی پرهیز کنند، ادامه داد: علاوه بر این باید پیامدهای دروغگویی را یادآور شد تا این عادت ناپسند با طی زمان و تمرین زیاد کنار گذاشته شود.



ایرنا


نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: