شفا آنلاين -کبد بزرگترین اندام درون شکم است كه پشت دندهها در سمت راست بدن قرار دارد. اين عضو حياتي كه نقش مهمی در سالم نگه داشتن بدن دارد، با تولید صفرا و آنزیمها به هضم غذا كمك و غذا را به موادی تبدیل میکند که برای زنده ماندن و رشد مورد نیاز است.
به گزارش شفاآنلاين ،كبد همچون پالايشگاه تلاش ميكند مواد زائد بدن را از بين برده و دفع كند؛ پس حفظ سلامت اين عضو مهم، ضروري است. اين عضو مانند ساير اندامهاي بدن مستعد ابتلا به انواع بيماري است كه ميتوان آنها را به 6 گروه بيماريهاي عفوني، خود ايمني، شيميايي و دارويي، متابوليكي، عروقي و سرطانها تقسيم كرد.
دكتر سيد مويد علويان، فوق تخصص گوارش و كبد و مسئول شبكه هپاتيت كشور، سرطان كبد را نتيجه ابتلا به بيماريهاي مزمن كبد ميداند و ميگويد كه سرطان در جريان بيماري كبدي مزمن اتفاق مي افتد و در موارد ابتلا به بيماريهاي حاد به وجود نميآيد. بيماري مزمن كبد هم در جريان ابتلا به بيماريهاي عفوني مانند هپاتيت B و C، كبد چرب، چاقي، تغذيه بد، بيماريهاي خود ايمني و متابوليك، مصرف دخانيات و الكل به وجود ميآيد.
سالم زندگي كنيد
ابتلا به هپاتيت به جوامع و شكل زندگي افراد برميگردد. در غرب، مصرف الكل مهمترين علت ابتلا به هپاتيت و در شرق عوامل ويروسي و كبد چرب، شايعترين علت است. یکی از فعالیتهای مهم کبد، ذخیرهسازی و سوخت و ساز چربیها در بدن است. کبد طبیعی حاوی حدود 5 گرم چربی در ۱۰۰ گرم وزن خود است. هر گاه اين مقدار چربی افزایش یابد، به آن «کبد چرب» گفته میشود. کبد چرب، بیماری شایعی در جامعه است كه در نتیجه بسیاری از بیماریها یا حالتهای تغذیهای در بدن ایجاد میشود.وي ميافزايد: در مجموع وقتي بر اثر ابتلا به اين بيماريها، كبد گرفتار آزردگي و التهاب مزمن ميشود، بافت فیبروز یا بافت جوشگاهی در آن شكل ميگيرد كه اين بافت سفت، زمينه ساز ابتلا به سرطان كبد است؛ اما بيشتر اين عوامل قابل كنترل است و در نتيجه آن ميتوان از ابتلا به سرطان كبد هم پيشگيري كرد. به همين علت سازمان بهداشت جهاني، 2013 را سال مبارزه با سرطان كبد ناميده است تا كشورها براي كنترل شيوع اين بيماري برنامه داشته باشند و مردم هم نسبت به عوامل خطرزا آگاهي پيدا كرده و از آنها دوري كنند. چون بر اساس پيش بيني اين سازمان، در سال 2020 يعني 7 سال ديگر، سرطان كبد در بخشهاي وسيعي از اروپا و امريكا شيوع پيدا خواهد كرد كه با برنامهريزي بلند مدت بايد جلوي آن را گرفت.
اهميت تغذيه و تحرك
به گفته علويان تغذيه و تحرك ميتواند بيشترين كمك را به سلامتي كبد كند. مصرف سبزي، ماهي و ميوههاي حاوي آنتي اكسيدان ميتواند بروز سرطان كبد را در آينده كم كند، اما مصرف زياد گوشت قرمز و چربي، احتمال ابتلا به اين بيماري را افزايش ميدهد.
مطالعات در ايران نشان ميدهد 30 تا 40 درصد بزرگسالان در شهرهاي بزرگ كبد چرب دارند و در 7 درصد اطفال در مقطع تحصيلي ابتدايي در شهرهاي بزرگ هم گرفتار كبد چرب هستند كه اين آمار نشان دهنده شيوع چاقي، گرايش به مصرف فست فود و مصرف چربي بيش از حد استاندارد در كشور است.توصيه ميشود از خوردن غذاهاي چرب و حاوي مواد نگه دارنده جلوگيري كنيد و مصرف سبزيجات را افزايش دهيد. با ورزش هم به حفظ تناسب اندام و سلامت خود كمك كنيد. به گفته وي افراد به طور معمول خيلي دير و پس از پيشرفت بيماري سرطان به پزشك مراجعه ميكنند كه اين امر، درمان را مشكل ميكند.
پس بهتر است براي تشخيص بيماري از پزشك بخواهند كبد را به شكل مرتب معاينه كند و تا بيماري كبد آنها به مرحله سرطان نرسيده، درمان شود. درد شكم، كاهش بيش از حد وزن، زردي شديد و خارش از علائم بيماري كبد است.شك باليني پزشك و انجام سي تي اسكن، سونوگرافي و نمونه برداري از بافت كبد به تشخيص سرطان كبد كمك ميكند و تجويز دارو، سوزاندن تومور و شيمي درماني از راه شريان كبدي از روشهاي موثر درمان است
مريم فرهمند.