انگور علاوه بر طبیعت گرم و تر آن، خون صالحی نیز تولید میکند و اصطلاحاً غذایی صالح الکیموس است. همچنین؛ تصفیه کننده خون نیز هست و بنابر نظر زکریّای رازی، خون تولیدی از آن، از خون تولیدشده توسط خرما بهتر است.
خواصّ انگور:
اوّل و مهم تر از همه، انگور همان تولید کردن خون صاف و صالح است که در واقع برای حفظ سلامتی به آن نیاز داریم. انگور ملیّن است؛ یعنی باعث کار کردن صحیح رودهها شده و از یبوست پیشگیری میکند. برای دفع مواد سوداوی و اخلاط محترقه (سوخته) مناسب است. باعث چاق شدن بدن و تناسب اندام میشود و چربی محافظ کلیه را میافزاید.
به گفته محمد احمدی مدیر کار گروه تغذیه انجمن تحقیقات طب سنتی؛ انگور مدر و خرد کننده سنگهای کلیوی، کاهنده چربی خون، برطرف کننده غم و اندوه و آرام بخش (به خاطر وجود پتاسیم و فسفات و به زبان طبّ سنّتی دفع مواد سوداوی)، رفع کننده کم خونی (به علّت وجود فراوان املاحی چون آهن، منگنز و منیزیم)، مؤثّر در درمان پرفشاری خون (بهخاطر داشتن مقدار زیادی پتاسیم و منیزیم و نیز مدر بودن)، نرم کننده سینه، جلو اندازنده بلوغ دختران و بازکننده قاعدگی است.
انگور؛ به شکل کشمش تقویت کننده کبد، مقوّی اعصاب، محرّک نیروی جنسی در افراد سردمزاج (مبرودین)، دور کننده سستی از بدن، کاهنده خشم و هیجان زیاد، خوشبو کننده نَفَس و شاداب کننده پوست است.
نکاتی راجع به مصرف انگور:
- انگور معمولاً اگر در مقادیر کم و با فاصله از غذا خورده شود، کسی از آن متضرّر نمیشود. ولی با این حال، انگور میتواند در معدههای سرد و ریحی( باد دار)، ایجاد نفخ و احساس کشیدگی و درد کند که این افراد باید اوّلاً انگور را با نان و هندوانه و آب یخ نخورند. ( آب یخ باعث فساد انگور و موجب بروز بیماریهایی مثل استسقا میشود) به عنوان مُصلح میتوان از زیره یا رازیانه (پودر شده) استفاده کرد.
- افراط در خوردن انگور برای زنان باردار خوب نیست
- گاهی افراد گرم مزاج با خوردن انگور، احساس داغی و تب در بدن خود میکنند که برای رفع این حالت باید مقدار کمی سکنجبین بنوشند یا اندکی ترشی بمکند.
- ترکیبات آب انگور در بعضی از موارد، بسیار شبیه مواد مغذّی موجود در شیر مادر است؛ بنابراین در تغذیه کودکان میتوان از آن بهره برد. همچنین، آب آن باعث افزایش شیر مادران میشود و رافع خستگی و فشارهای عصبی است.
دیگر خواص انگور شامل درمان کننده کم خونی، درمان کننده نقرس، پاک کننده خون و نرم کننده سینه است. گفته شده است که انگور تازه چیده شده را نباید مصرف کرد و بهتر است 2-1 روز بعد از چیده شدن، تناول شود.