کد خبر: ۳۴۱۶۵
تاریخ انتشار: ۱۲:۰۷ - ۲۲ شهريور ۱۳۹۳ - 2014September 13
شفاآنلاین-یک متخصص داخلی، پوکی استخوان را شایع‌ترین بیماری متابولیک در سنین بالا بویژه در زنان دانست.

به گزارش شفا آنلاین،علیرضا خادم‌المله گفت: استخوان‌ها در بدن مانند اسکلت فلزی در ساختمان، باعث استحکام شده و تمام حرکت اندام‌ها و عضلات را هدایت می‌کنند. میزان استحکام استخوان‌ها علاوه بر نقش ژنتیک، به مقدار کلسیم دریافتی با مصرف لبنیات و میزان جذب ویتامین D از طریق تابش نور خورشید به سطح پوست، متفاوت است.

وی با اشاره به تعریف پوکی استخوان، افزود: حداکثر میزان استحکام استخوان‌ها یا همان تراکم استخوان در سن 20 تا 25 سالگی است که با بیشتر شدن سن به تدریج تراکم استخوان کمتر و کمتر خواهد شد تا حدی که طبق نظر سازمان بهداشت جهانی به آن پوکی استخوان می‌گویند. این درحالیست که از هر چهار خانم بالای 50 سال در ایران یک نفر به این بیماری مبتلا است.

خادم‌المله درباره علایم پوکی استخوان، تصریح کرد: در این بیماری فرد مبتلا هیچ‌گونه علامتی ندارد اما به دنبال ضربات خفیف یا افتادن از ارتفاع کم دچار ترک خوردن و شکستگی استخوان‌هایی مانند استخوان ستون فقرات، دنده‌ها، دست‌ها، بازوها و استخوان‌های لگن و ران می‌شود. فرد به دنبال ترک یا شکستگی استخوان‌ها دچار درد شدید و عوارض خطرناکی مانند ایجاد لخته در پا و حرکت لخته به عروق ریه (آمبولی ریه) و مشکلات حرکتی و گاها عدم کنترل ادرار و مدفوع شده و در مواردی منجر به فوت بیمار می‌شود که به همین علت به آن قاتل خاموش نیز می‌گویند.

این پزشک متخصص ضمن اشاره به علل پوکی استخوان در افراد، عنوان کرد: عوامل مختلفی در این بیماری دخیل هستند که از جمله آن‌ها استعداد ژنتیکی، عدم مصرف کافی لبنیات، عدم تابش نور کافی خورشید به پوست، کم‌تحرکی و عدم ورزش، افزایش سن، جنس مونث، مصرف طولانی داروهای کورتونی، استعمال دخانیات، مصرف الکل، لاغری شدید، عدم درمان به موقع بیماری‌هایی نظیر پرکاری تیروئید و نارسایی کلیه‌ها است.

خادم‌المله در خصوص تشخیص و درمان پوکی استخوان، یادآور شد: تشخیص این بیماری از طریق سنجش تراکم استخوان است که در بیماران مستعد با نظر پزشک معالج درخواست می‌شود. درمان نیز شیوه‌های مختلفی دارد که می‌توان به استفاده از مسکن‌های مناسب، انجام جراحی ارتوپدی در برخی موارد، استفاده از داروهای حاوی کلسیم، تجویز ویتامین D به صورت خوراکی یا تزریقی و استفاده از داروهایی که باعث رسوب کلسیم در استخوان‌ها می‌شود، اشاره کرد.

این متخصص خاطرنشان کرد: خوشبختانه بیماری پوکی استخوان به راحتی قابل پیشگیری است البته به شرط آنکه این موارد نظیر مصرف کلسیم خصوصا در دوران کودکی، دریافت کافی ویتامین D با تابش مستقیم نور خورشید (بدون عبور از پشت شیشه) به بازوها و پاها به مدت 20 تا 30 دقیقه در روز که بهتر است در اوایل صبح یا عصرها باشد، تحرک کافی به صورت نرمش مرتب روزانه، دریافت هورمون‌های لازم در صورت یائسگی زودرس یا جراحی تخمدان‌ها، وزن مناسب، پرهیز از مصرف سیگار و الکل، عدم مصرف خودسرانه داروهای کورتونی و ... رعایت شود.

ایسنا

نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: