یکی از مواد مغذی ضروری در دوران بارداری دریافت اسیدهای چرب از جمله امگا 3 برای رشد و تکامل عصبی است.
شفاآنلاین>سلامت>تغذیه نقش مهمی در سلامت باروری و بارداری دارد.
انواع اسید چرب اشباع
نشده مورد نیاز بدن، اسیدهای چرب امگا 3، امگا 6 و امگا 9 هستند. به طور
کلی از هریک از این اسیدهای چرب اشباع نشده باید به میزان کافی دریافت
شود، اما نوع رژیم غذایی به شکلی است که بیشتر اسیدهای چرب امگا 6 را
دریافت و امگا 3 کمتر دریافت میشود.
به گزارش شفاآنلاین:اسیدهای چرب ضروری برای تنظیم فعالیتهای بدن انسان ضروری هستند؛ اما در بدن ساخته نمیشوند.
امگا
3 نوعی چربی پلی غیراشباع و جزو اسیدهای چرب ضروری برای سلامتی است که در
بدن ساخته نمیشوند؛ بنابراین این مواد از طریق رژیم غذایی دریافت
میشوند. امگا 3 نقش مهمی در بدن از جمله کنترل التهاب، سلامت قلب و کارکرد
مغز دارد و کمبود آن با کاهش هوش، افسردگی، بیماری قلبی، آرتروز، سرطان و
سایر بیماریها ارتباط دارد.
اسیدهای چرب امگا 3، چربیهای ضروری هستند
که فواید و مزیتهای فراوانی برای سلامتی دارند. از بین 11 نوع اسید چرب
امگا 3، 3 نوع آن شامل EPA، ALA و DHA مهم هستند. ALA غالبا در گیاهان یافت
میشود. EPA و DHA در غذاهای دریایی مثل ماهی چرب یافت میشود.
1-ALA آلفا-لینولنیک اسید
ALA
معمولترین اسید چرب امگا 3 در رژیم غذایی است. این نوع اسید چرب در
غذاهای گیاهی یافت میشود و قبل از آنکه در بدن مورد استفاده قرار گیرد،
باید به EPA یا DHA تبدیل شود. این فرایند تبدیل در انسانها کاربردی و
موثر نیست و فقط درصد کوچکی از ALA به EPA و حتی مقدار اندکی به DHA تبدیل
میشود.. ALA در سبزیجاتی مثل اسفناج، کلم پیچ، خرفه، سویا، گردو و
دانههای چیا، بذرک و شاهدانه یافت میشود. روغن برخی دانهها مثل روغن
دانه کتان و روغن هسته انگور (کانولا) غنی از ALA هستند.
-EPA ایکوساپنتانوئیک اسید
این
اسید چرب،
التهاب را کاهش میدهد. مطالعات نشان میدهند که روغن ماهی که
غنی از EPA و DHA است، میتواند علایم افسردگی را کاهش دهد. یکی از مطالعات
که روی زنان یائسه انجام شد، نشان داد که EPA میتواند دفعات گرگرفتگی
دوران یائسگی را کاهش دهد.
EPA و DHA در غذاهای دریایی مثل ماهی چرب و
جلبک یافت میشود. به همین دلیل به این اسیدهای چرب، امگا 3 دریایی گفته
میشود. بیشترین مقدار EPA در ماهی سالمون، شاه ماهی، مارماهی و میگو یافت
میشود. محصولات و فرآوردههای حیوانی که با علف تغذیه شده اند، مثل لبنیات
و گوشت نیز حاوی مقداری EPA هستند.
-DHA دوکوزاهگزانوئیک اسید
DHA
یکی از اجزای تشکیل دهنده پوست و شبکیه چشم است و برای رشد و کارکرد مغز در
کودکان و بزرگسالان حیاتی و مهم است. کاهش سطح DHA در بزرگسالان و
سالمندان با آسیب به کارکرد مغز و شروع بیماری آلزایمر ارتباط دارد. DHA
میتواند اثرات مثبتی بر بیماریهای آرتروز، فشار خون بالا، دیابت نوع 2 و
برخی سرطانها داشته و با پایین آوردن سطح تری گلیسرید و کلسترول بد یا LDL
میتواند سلامت قلب را تقویت کند. DHA به مقادیر زیاد در غذاهای دریایی
مثل ماهی چرب و جلبک یافت میشود.
اسیدهای چرب و بارداری:
اسیدهای
چرب ضروری در طول بارداری، برای رشد مغز، چشم و قلب نوزاد مهم هستند و از
زایمان زودرس پیشگیری میکنند. EPA برای رشد سیستم گردش خون سالم ضروری
است. DHA برای سیستم عصبی مرکزی سالم مهم است.
اسیدهای چرب ضروری با
تنظیم هورمونهای بدن و افزایش تخمک گذاری به باروری کمک میکند. سطوح
پایین DHA با افسردگی و سایر اختلالات و مشکلات سلامت ذهنی در ارتباط است.
در طول بارداری کمبود DHA ممکن است با تولد نوزاد نارس، وزن نگرفتن جنین و
بیش فعالی در کودکان در ارتباط باشد.
در مطالعهای که در مجله Human
Reproduction (ژانویه 2022) منتشر شد، به بررسی تاثیر مکمل امگا 3 بر
توانایی باروری زنان پرداخت. این مطالعه آینده نگر بر روی 900 زن 44-30
سالهای که بیش از سه ماه برای بارداری تلاش کردند، اما باردار نشدند صورت
گرفت. یافتههای حاکی از آن بود که مکمل امگا 3 میتواند یک عامل امکان
پذیر و ارزان قیمت برای درمان ناباروری باشد و احتمال باردار شدن یک زن را
افزایش دهد.