در عین حال که بدهی بیمهها به داروخانهها و مراکز درمانی ازجمله مشکلات دائمی سالهای اخیر بوده است، ناتوانی دولت در وصول مطالبات شرکتهای بیمه، آینده بازار دارو و درمان را نگرانکننده کرده است
شفاآنلاین>سلامت> در عین حال که بدهی بیمهها به داروخانهها و مراکز درمانی ازجمله مشکلات دائمی سالهای اخیر بوده است، ناتوانی دولت در وصول مطالبات شرکتهای بیمه، آینده بازار دارو و درمان را نگرانکننده کرده است
به گزارش شفاآنلاین:بدهی وزارت بهداشت به سازمان تامین اجتماعی از ۱۲ هزار میلیارد تومان عبور کرده است. این نکتهای است که میرهاشم موسوی، مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی اعلام کرده و گفته است که سازمان تامین اجتماعی برای وصول بدهیهای خود از دولت دچار مشکل شده و به همین علت نمیتواند بدهی خود را به بیمارستانها و بخش درمان بپردازد.
علاوه سازمان بیمه سلامت هم گزارشی در رابطه با چالشهای خود برای وصول مطالبات خود از سازمان برنامه و بودجه ارائه داده است.
این در شرایطی است که سازمان برنامه و بودجه چندی پیش اعلام کرد که دیگر ارز ۴۲۰۰ تومانی وجود خارجی ندارد و گمرک مبنای ارز تجارت را از ارز ۴۲۰۰ تومان به ارز نیما تغییر داد.
با این اتفاقات حذف قریبالوقوع ارز ۴۲۰۰ تومانی دارو هم محتمل به نظر میرسد. دولت اما مدعی شده است که با تقویت پوشش بیمهای داروها از تحمیل هزینه اضافهتر به جیب بیماران خودداری میکند اما با این گرفتاریهای دولت برای وصول بدهی خود به شرکتهای بیمهای مشخص نیست که چه سرنوشتی در انتظار بازار دارو و بیماران است؟
بدهی ۱۲ هزار میلیارد تومانی وزارت بهداشت به
تامین اجتماعیبدهی بیمه به کادر درمان و داروخانهها چالش همیشگی بازار درمان در ایران بوده است. از سوی دیگر، دولت گرفتار کسری بودجه مدام از پرداخت بدهیهای خود عقب مانده و بخش درمان و بیمه یکی از بخشهایی است که در سالهای گذشته مدام طلبکار دولت بوده است.
فعالان بخش دارو میگویند که تعویق وصول مطالبات باعث شده که داروسازان دچار کمبود نقدینگی شوند و پروسه تامین مواد اولیه و تولید با مشکل مواجه شود و بیمارستانها میگویند که طلبهای مداوم از تامین اجتماعی سبب شده که دخل و خرج آنها بهم بخورد و به همین دلیل از پذیرش بیماران با دفترچه بیمه طفره میروند.
در این میان سازمان تامین اجتماعی هم از دولت گلایه دارد. سازمانی که این روزها با بحران ورشکستگی صندوق بازنشستگی خود دست و پنجه نرم میکند، مدعی است که دولت برای وصول مطالبات این سازمان کارشکنی میکند و آنها برای گرفتن طلب خود دچار مشکلات عدیده هستند.
در این زمینه میرهاشم موسوی، مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی با اشاره به میزان بدهی این سازمان به بیمارستانها به خبرگزاری دانشجو توضیح داد: «درمان و خرید خدمات راهبردی این سازمان به گونهای باید باشد که خدمات به مردم برسد و قطعاً در راستای این خدماترسانی، بدهیهایی ایجاد شده و باید آنها را پرداخت کنیم.»
او درباره میزان بدهیهای تامین اجتماعی به بخش درمان دولتی، توضیح داد: «بدهی ما به بیمارستانهای دولتی کمتر از ۸ هزار میلیارد تومان است، ما امروز در بخش درمان طلبکار هستیم نه بدهکار، به ویژه در حوزه بیمارستانها و وزارت بهداشت و از زمان آغاز کرونا نیز تاکنون حدود ۸ هزار میلیارد تومان هزینه درمان کرونا پرداخت شده که حدود ۳۰۰ هزار نفر نیز در ایام پاندمی کرونا درمان شدهاند.»
موسوی اضافه کرد: «در این زمینه وزارت بهداشت باید از محل منابع عمومی به ما کمک میکرد و سازمان برنامه و بودجه نیز باید منابعی در اختیار آنها قرار میگذاشت، اما تا امروز ریالی از این هزینهها به ما پرداخت نشده است.»
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی همچنین با اشاره به میزان مطالبات این سازمان از غذا و دارو، توضیح داد: «امروز حدود ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان از محل تفاهمنامه دارویی از سازمان غذا و دارو طلبکار هستیم، برخیها ممکن است ادعایی در این زمینه داشته باشند که از آن عددی که تفاهم کردهایم هزینهها بالا رفته است، ما نمیتوانیم خدمات درمانی و دارویی به بیماران صعبالعلاج را متوقف کنیم چرا که مردم مشکلات بسیاری دارند و باید به آنها رسیدگی کرد.»
او به دیگر مطالبات این سازمان اشاره کرد و گفت: «حدود ۱۵۰۰ میلیارد تومان در قالب تفاهمنامه بیماریهای خاص از سازمان بیمه سلامت طلب داریم و بیمه سلامت ادعا میکند که سازمان برنامه و بودجه به او پرداخت نکرده و او هم پرداخت نمیکند!»
موسوی در ادامه گفت: «مجموع بدهیهای وزارت بهداشت به سازمان ۱۲ هزار میلیارد تومان است، در قبال این حدود ۶۸۰۰ هزار میلیارد اسناد رسیدگی شده بدهکاری به طرف قرارداد یعنی بیمارستانها داریم، عملاً ما ۴ تا ۵ هزار میلیارد تومان طلبکاریم.»
او تاکید کرد: «اینکه میگویند ما بدهکاریم درست است، اما بدهکار یک بخش هستیم و طلبکار از بخشهای دیگر درمان. اما برای بخش خصوصی ما به طرف قراردادهای خصوصی بدهکار هستیم و تلاش میکنیم این بدهیها را پرداخت کنیم که عدد آنها بسیار زیاد نیست، ممکن است جمع آن تا ۳ تا ۴ هزار میلیارد تومان بدهی باشد که هر ماه تلاش میکنیم این بدهیها را پرداخت کنیم.»
سرنوشت بازار دارو در هاله ابهام
از آن سمت دولتی که این روزهای سخت تحریم با کسری سنگین بودجه دست و پنجه نرم میکند، تصمیم گرفته با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی باری از دوش خود بردارد و در عوض به جبران حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی دارو وعده داده که پوشش بیمهای را برای بیماران تقویت کند.
این وعده اما گویا وعده بیسرانجام است. شرکتهای بیمه میگویند که دولت برای پرداخت مطالبات آنها سنگاندازی میکند و گاهی طلبها تا ۷ یا ۸ ماه هم وصول نمیشود.
در این میان وزارت بهداشت هم اعلام کرده است که برای جبران آثار حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی دارو حداقل ۱۰۰ هزار میلیارد تومان نیاز دارد اما دولت میخواهد بودجه حدود ۴۰ هزار نیلیارد تومانی به این بخش اختصاص دهد که رقمی کمتر از نصف نیاز واقعی شرکتهای بیمهای است.
با این شرایط به نظر میرسد که با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی دارو همچنان فشار مخارج دارو و درمان بر دوش بیماران سنگینی خواهد کرد و فشارها مضاعف میشود.
کابینه سیزدهم از اواسط اردیبهشت امسال حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی کالاهای اساسی را کلید زده و به جای آن به بخشی از مردم یارانه نقدی پرداخته است. دولت میگوید برنامهریزی برای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی دارو را به ماههای آینده موکول کرده و تصمیمگیری درباره نان و دارو در مرحله آخر خواهد بود.
رویدادی که دیر یا زود رخ میدهد و به نظر میرسد پیش از پایان امسال و حتی زودتر باشد اما سرنوشت بازار دارو و خدمات درمانی را به هاله ابهام برده است.روزنامه سپید