کد خبر: ۲۸۲۱۸
تاریخ انتشار: ۲۲:۵۴ - ۲۴ تير ۱۳۹۳ - 2014July 15
شفا آنلاين-یک روانشناس گفت: وقتی که والدین برای فرزندان می‌گذارند سرمایه‌گذاری بزرگی است که هرگز هدر نمی‌رود. یک دقیقه وقت بیشتر که والدین در زمان کودکی برای فرزند خود می‌گذارند ارزشی به مراتب بالاتر از صدها دقیقه وقت در نوجوانی و جوانی دارد.
علیرضا جعفری شفا آنلاين،با بیان اینکه تک فرزندی می‌تواند معایب و محاسنی داشته باشد، اظهار داشت: یکی از عواقب تک فرزندی انزوا و گوشه‌نشینی است، تک فرزندان ممکن است از نظر فعالیت اجتماعی ضعیف‌تر از سایر کودکان باشند زیرا فاصله سنی زیاد والدین با کودک و نبودن همبازی می‌تواند این رفتار را در آنها به وجود آورد.

وی افزود: تک فرزندان بیشتر درونگرا هستند و برای خود بیش از دیگران وقت می‌گذارند هر چند که این رفتار که فرد به خودش اهمیت دهد و برای خود وقت بگذارد، رفتار مناسبی است اما باید متناسب باشد در واقع افراد باید هم برای خود و هم برای دیگران وقت بگذارند زیرا انسان موجودی اجتماعی است و به تعامل دو طرفه نیاز دارد.

این متخصص حوزه بهداشت روان گفت: اکثر والدینی که یک فرزند دارند او را برای ارتباط با هم سن و سال‌ها به مهدکودک می‌فرستند تا با آنها ارتباط برقرار کنند با اینکه در چنین شرایطی این راهکار می‌تواند به حس اجتماعی شدن کودک کمک کند اما می‌تواند موجب مشکلاتی مانند ابتلا به بیماری‌های عفونی نیز شود زیرا از معایب مهدکودک‌ها ابتلا کودکان به بیماری‌های عفونی است.

وی ادامه داد: سراهای محله و مراکز فرهنگی برای بازی و یادگیری رفتارهای اجتماعی مکان‌های مناسبی هستند، بهتر است والدینی که نمی‌توانند بیش از یک فرزند داشته باشند از این مراکز برای بازی و یادگیری برخی مهارت‌های فرزند خود استفاده کنند.

جعفری افزود: بازی درمانی تعاملی است بین بزرگسال آموزش دیده و کودک به نحوی که به او کمک می‌کند مشکلات خود را حل کند در واقع از طریق بازی درمانی می‌توان برخی رفتارها را به کودک آموزش داد.

این روانشناس تأکید کرد: والدین باید برای بچه‌های خود وقت بگذارند زیرا وقتی که آنها برای فرزندان می‌گذارند سرمایه‌گذاری بزرگی است که هرگز هدر نمی‌رود. یک دقیقه وقت بیشتر که والدین در زمان کودکی برای فرزند خود می‌گذارند ارزشی به مراتب بالاتر از صدها دقیقه وقت در نوجوانی و جوانی است که فرزندان را با مشکلات ناشی از کمبودهای کودکی مواجه کرده است.

وی گفت: خشم، هیجان منفی است که اولین بار کودک آن را با همشیرهای خود تجربه می‌کند بنابراین تک فرزندان در صورتی که با کودکان دیگر تعامل نداشته باشند قادر به یادگیری و کنترل این هیجان نخواهند بود. همچنین رفتارهایی مانند عصبانیت و کنترل آن، رقابت و حتی دوست داشتن در بین افراد شکل می‌گیرد که از این حیث کودکان در صورتی که خواهر یا برادری نداشته باشند آن را تجربه نمی‌کنند.

این روانشناس اظهار داشت: آموزش مهارت‌های زندگی از طریق قصه‌گویی می‌تواند در کنترل خشم و غلبه بر ترس مؤثر باشد. قصه و افسانه گویی قبل از خواب بر خیالپردازی کودکان مؤثر است تا آنها خواسته‌هایی که در دنیای واقعی نمی‌توانند به آنها دست یابند در خواب ببینند یا از طریق تخیل مجسم کنند.

وی افزود: بچه‌ها کسانی را که برایشان وقت بیشتری می‌گذارند و با آنها بازی می‌کنند بیشتر دوست دارند و چه بهتر که این افراد والدین یا همشیرها باشند با توجه به اهمیت دوران کودکی در شکل‌گیری شخصیت و ثبت خاطرات این دوران ارتباط مؤثر به ویژه با همشیرها می‌تواند به تحکیم روابط آنها و ایجاد حس صمیمیت بیشتر در بزرگسالی کمک کند.

این متخصص حوزه بهداشت روان با اشاره به تأثیر ترتیب تولد بر شخصیت افراد اظهار داشت: فرزندان اول بیش از حد مورد توجه والدین قرار می‌گیرند و به دلیل حس مسئولیت‌پذیری بالا مستعد ابتلا به برخی اختلالات روانی هستند آنها گزینه‌‌های خوبی برای تدریس و معلمی هستند. فززندان دوم نیز یاد می‌گیرند تا خواسته‌های خود را تعدیل کنند بنابراین اجتماعی تر هستند و دوستان زیادی دارند، این موجب می‌شود تا مشاغلی مانند آتش‌نشانی یا پلیس را انتخاب کنند.

وی افزود: در شهربازی‌ها بچه‌های دوم بازی‌های پرخطرتری را نسبت به بچه‌های اول انتخاب می‌کنند.

جعفری گفت: بچه‌های سوم و چهارم معمولاً راهی را می‌روند که فرزندان اول و دوم نرفته‌اند، از طرفی بچه‌های ته‌تغاری ویژه‌خواه هستند و به خاطر داشتن امکانات و اسباب‌بازی‌های زیاد تلاش کمتری برای موفقیت می‌کنند.

وی خاطر نشان کرد: تعداد فرزندان بسته به شرایط اقتصادی و اجتماعی جامعه دارد و اشتغال مادر و وقت کمتری که پدر در خانه به دلیل داشتن بیش از یک شغل می‌گذارد می‌تواند در ایجاد این تفکر که تنها یک فرزند داشته باشد مؤثر واقع شود.

فارس
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: