به گزارش شفا آنلاين،افشین طیبی با بیان اینکه افسردگی در جوانان شکل مشخص افسردگی را ندارد، اظهار داشت: متأسفانه افسردگی نوجوانی و جوانی مورد غفلت واقع می شود چرا که بر عکس افسردگی معمول که با کاهش خواب و اشتها همراه است افسردگی نوجوانی و جوانی افزایش خواب و اشتها را در پی دارد.
وی افزود: در نوجوانی و جوانی فرد با مسائلی مانند هویت، روبهرو میشود که اگر نتواند آنها را مدیریت کند دچار افسردگی میشود.
این متخصص حوزه بهداشت روان فشار گروه همسالان را دیگر مسئله این دوران بیان کرد و ادامه داد: ممکن است گروه همسالان از نوجوان بخواهند تا در برخی کارها شرکت کند که او نمیخواهد یا لباسهای خاصی بپوشد که مورد تأیید جامعه نیست.
وی افزود: به چالش کشیدن مسائل اعتقادی یکی دیگر از موضوعاتی است که نوجوان با آن روبرو میشود و علاوه بر اینها باید مسائل عاطفی و جنسی را نیز مطرح کرد. همچنین در این زمان است که نوجوان باید تصمیم بگیرد که میخواهد چه کاره شود و اگر این مسائل مدیریت نشوند شانس افسردگی او را بالا میبرند که به شکل غیرطبیعی خود را نشان میدهد.
این روانپزشک تصریح کرد: خلق افسرده و عدم احساس لذت در افسردگی نوجوانی و جوانی وجود دارد که با پرخوری و پرخوابی همراه است. در این حالت نوجوان دوست دارد در اتاق خود بماند و حالت فلج خشک در او ایجاد میشود که بر اساس آن او از ناحیه زانو به پایین احساس فلج شدگی میکند.
وی ادامه داد: ممکن است چیزهایی وجود داشته باشد که او را خوشحال کند و همین موجب میشود تا اطرافیان در تشخیص دچار اشتباه شوند بنابراین ممکن است خانواده فکر کند این چه افسردگی است که فرد خوب میخورد و میخوابد.
طیبی تأکید کرد: چنانچه فرد مبتلا از داروهای ضد افسردگی و رواندرمانی دور بماند افسردگی وی میتواند در آینده به شکل سوء مصرف مواد و رفتارهای بزهکارانه خود را نشان دهد.
وی با تأکید بر عدم استفاده از روشهای تشویقی و تنبیهی از سوی والدین گفت: اینترنت، ماهواره، جشنها و تحصیل موضوعاتی هستند که در کنار هم وجود دارند و نوجوان باید تصمیم بگیرد که کدامیک را انتخاب کند. گاهی خانوادهها تصور میکنند دوست ناباب فرزندشان را از آنها گرفته است دانستن این نکته ضرورت دارد که نوجوان در سن بلوغ به گروههای همسالان میپیوندد و گروهپذیر شدن جزء خصوصیات این دوره است ولی اینکه چه گروهی را باید انتخاب کرد مهم است.
وی افزود: باید مسائل هویتی را به فرزندمان بگوییم نباید از انتقادهای او ترسید باید بپذیریم که نوجوان خیلی چیزها را مانند چهره و درآمد پدر و مادر به چالش میکشد اما افسردگی خانواده و تسلیم شدن آنها در برابر خواستههای نوجوان هر دو نادرست است. نگاه نوجوان به زندگی ایده آل است و برای پذیرش واقعیت باید او را در مسیر درست هدایت کنیم تا نوجوان متوجه نشود برای چه درس میخواند نمیتوان او را متقاعد کرد که به تحصیل خود اهمیت دهد.
طیبی با تأکید دوباره بر برخی چالشها در دوران نوجوانی گفت: مسئولیتپذیری و بحران هویت شانس افسردگی را در نوجوان بالا میبرد اگر بحران تا دوره میانسالی ادامه پیدا کند فرد در روابط خانوادگی نیز دچار مشکل میشود.
وی خاطرنشان کرد: اگر تعارضها را در هر زمان که به وجود میآیند حل کنیم موفق میشویم از طرفی آرامش در شناسایی این چالشها و محدودیتها ضرورت دارد.
فارس