نیازهای جسمی ما ثابت است و در ماه مبارک رمضان تغییری نمیکند از اینرو ما موظفیم این نیازها را با توجه به محدودیتهای این ماه به بهترین شکل از وعده افطار تا سحری تأمین کنیم
شفاآنلاین>سلامت> همه ساله حال و هوای معنوی ماه مبارک رمضان باعث میشود که بسیاری از افراد جامعه حتی چند روز قبل از شروع این ماه مبارک به پیشواز رفته، روزه بگیرند. اما روزه داری آدابی دارد که رعایت آنها میتواند سلامت جسم را در کنار سلامت روح تأمین کند. در حقیقت همه ما طبق دستورات شرعی موظف به حفظ سلامت بدن خود هستیم بنابراین باید وعدههای غذایی خود را به گونهای تنظیم کنیم که سلامت جسممان مورد مخاطره قرار نگیرد.
به گزارش شفاآنلاین، دکتر محمد هاشمی متخصص تغذیه و بهداشت عمومی با تأکید بر اهمیت تنظیم وعدههای غذایی و استفاده از مواد غذایی مناسب در ماه رمضان میگوید: نیازهای جسمی ما ثابت است و در ماه مبارک رمضان تغییری نمیکند از اینرو ما موظفیم این نیازها را با توجه به محدودیتهای این ماه به بهترین شکل از وعده افطار تا سحری تأمین کنیم. در این راستا یک برنامه غذایی متعادل و درعین حال متنوع در دوران ماه مبارک رمضان باعث میشود تا روزهداران بتوانند با سلامتی این دوره را به پایان برسانند و دچار مشکلات جسمی نشوند.
دبیر انجمن پیشگیری از چاقی (Obesity)ایران با اشاره به اهمیت وعده سحری خاطرنشان میکند: سحری وعده مهمی است که متأسفانه بسیاری از روزهداران از آن غفلت میکنند.
درحقیقت خوردن سحری به میزان مناسب میتواند بخش عمدهای از انرژی مورد نیاز ما برای انجام فعالیتهای روزمره را تأمین کند.
دکتر هاشمی توصیه میکند: انتخاب نوع مواد غذایی که در وعده سحری مورد استفاده قرار میگیرد نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است. سالاد و انواع سبزی تازه بهعنوان منابع غنی از فیبر درحفظ تعادل میزان آب بدن در طول روز مؤثر هستند به همین دلیل در کنارغذاهای سبک که حاوی قند و چربی کمی هستند بهترین گزینه برای وعده سحری محسوب میشوند.
وی در ادامه به باور غلطی در مورد نوشیدن آب زیاد در وعده سحری اشاره میکند و میگوید: برخلاف تصور برخی از روزه داران، نوشیدن آب زیاد در وعده سحری نه تنها به رفع تشنگی در طول روز کمک نمیکند بلکه با رقیق کردن شیره معده، فرد را دچار علائم سوء هاضمه میکند.
اشتباه دیگری که متأسفانه در بسیاری از روزه داران دیده میشود مصرف غذاهای چرب و شیرین مانند هلیم یا کله پاچه در وعده سحری است. این افراد گمان میکنند غذاهایی از این دست میتوانند انرژی مورد نیاز بدن آنها را در طول روز تأمین کنند در حالی که نتیجه کاملاً برعکس است و آنها با عوارض ناخوشایند سندروم دامپینگ مواجه خواهند شد.
دکتر هاشمی سندروم دامپینگ را چنین تعریف میکند: هنگامی که قند زیادی وارد بدن میشود، بدن برای مقابله با آن، انسولین بیشتری ترشح میکند که این واکنش به افت سریع قند خون و بروز علائمی مانند بیحالی، خواب آلودگی و گرسنگی بیشتر در طول روز منجر میشود.
دبیر انجمن پیشگیری(prevention) از چاقی ایران معتقد است، خوردن غذاهای چرب نیز با ایجاد اختلال در فرآیند هضم و جذب غذا فرد را با علائمی شبیه به علائم سوء هاضمه مواجه میکند که این علائم نه تنها ادامه روزه داری را مشکل میسازد بلکه سلامت فرد را نیز به خطر میاندازد.
خوردن آب و شیرینی زیاد هنگام افطار ممنوع
بسیاری از روزه داران بعد از ساعات طولانی روزه داری هنگام افطار تمایل زیادی به نوشیدن آب و شیرینیهای مخصوص این ایام نشان میدهند درحالی که متخصصان توصیه میکنند نباید هنگام افطار آب زیادی نوشید و باید مصرف مواد قندی مانند زولبیا و بامیه را به حداقل رساند. دکتر هاشمی این موضوع را چنین توضیح میدهد: بعد از ساعات طولانی روزه داری، میزان قند خون روزهداران به حداقل میرسد و همچنین میزان آب بدن آنها نیز بشدت کاهش مییابد همین موارد باعث میشود روزه داران ولع زیادی برای نوشیدن آب یا خوردن شیرینی داشته باشند اما زیاده روی در خوردن آب ومواد شیرین میتواند به بروز پدیده دامپینگ و بیحالی ناشی از آن منجر شود.
به گفته این متخصص، خوردن مایعات گرم و غذاهای سبک مانند سوپ یا نان و پنیر و خرما، دستگاه گوارش را برای خوردن وعده اصلی غذا آماده میکند.
شام را از افطار جدا کنید
بهتر است وعده شام را از افطار جدا کنید، دکتر هاشمی با بیان این موضوع میگوید: رعایت این نکته در تنظیم فعالیتهای گوارشی روزه دار و سلامتی او بسیار مؤثر است. استفاده از لبنیات در کنار غذاهای سبک که با توجه به هرم غذایی انتخاب میشود در وعده شام به آرامش و خواب راحت کمک میکند.
وی درخاتمه تأکید میکند: بعد از شام تا هنگام سحر، آب، میوهها و سبزی های تازه را به اندازه استفاده کنید تا بتوانید نیازهای بدن را به طور کامل مرتفع کنید.ایران