مشکلی که می تواند در یک جلسه کاری، حسابی آنها را معذب کرده و به خاطر چرخش پر صدای گاز در شکمشان، آن ها را در حضور دیگران شرمنده کند. اما دلیلی برای شرمندگی وجود ندارد.
شفا آنلاین>سلامت>سلامت جنسی>نفخ بارداری در ماه های آخر برای همه خانم ها پیش می آید و دلیلش تغییرات هورمونی است که برایشان رخ می دهد. البته راه کار هایی برای کاهش نفخ بارداری وجود دارد که در ادامه به آن اشاره می کنیم.
به گزلرش
شفا آنلاین:تقریبا همه خانم های باردار، در ماه های قبل از زایمان شکمی پر صدا و پر گاز پیدا می کنند. مشکلی که می تواند در یک جلسه کاری، حسابی آنها را معذب کرده و به خاطر چرخش پر صدای گاز در شکمشان، آن ها را در حضور دیگران شرمنده کند. اما دلیلی برای شرمندگی وجود ندارد. جمع شدن گاز در شکم شما، نتیجه تغییرات هورمونی است که در بدن تان اتفاق می افتد و تقریبا همه خانم های باردار، کم و بیش به چنین مشکلی دچار می شوند. توصیه های زیر نیز به شما کمک می کند تا مشکل نفخ خود را مرتفع سازید:
در دوران بارداری، هورمون پروژسترون Progesterone، باعث ایجاد آروغ، نفخ و باد شکم می شود. این هورمون باعث شل شدن بافت عضلانی بدن و دستگاه گوارش می شود.
سطح بالای هورمون استروژن Estrogen و هورمون های دیگر که در دوران بارداری افزایش می یابند، می توانند باعث شل شدن دریچه ی تحتانی مری در قسمت پایین مری شود که این مسئله باعث تراوش اسیده معده و در نتیجه سوزش معده می شود. در تحقیقات آمده است این هورمون ها در مقدار مویی که جنین می تواند در داخل رحم داشته باشد، نقش دارد.
عوامل دیگری نیز باعث به وجود آمدن نفخ شکم در دوران بارداری می شوند که شامل:
کند شدن حرکت روده ها در دوران بارداری به دلیل افزایش هورمون ها
بزرگ شدن رحم و جنین در طی بارداری
شل شدن دریچه مری در بارداری که سبب سوزش سر دل می شود.
گاهی اوقات نفخ به یبوست مربوط میشود، لذا ابتدا باید این مشکل را برطرف کرد.
بهترین توصیه ها برای از بین بردن نفخ بارداری چیست؟
کاهش نفخ بارداری با این توصیه ها
هیچ راهی نمی تواند به طور کلی نفخ تان را از بین ببرد، اما اگر مراقب خوراک تان باشید و سراغ غذاهای نفاخ نروید، می توانید از شدت این مشکل کم کنید.
این عارضه با خوردن غذای زیاد و تشکیل گاز شدت می یابد. با رعایت موارد زیر می توان از بروز حالت زیر جلوگیری کرد:
وعده های غذایی را کم اما متعدد مصرف کنید.
غذا را در وعده های کوچک و متعدد هر 2 تا 3 ساعت مصرف کنید.
قبل از خواب نیز از خوردن غذاهای حجیم خودداری کنید.
غذاهای آب پز، بخار پز و یا کبابی را جایگزین مواد غذایی سرخ کرده کنید.
در حین غذا خوردن و یا بلافاصله بعد از اتمام غذا، آب ننوشید. می توانید 1-2 ساعت پس از صرف غذا آب و مایعات بنوشید.
بعد از صرف غذا، کمی پیاده روی کنید. قدم زدن پس از صرف غذا، حرکات رودهها را تحریک میکند و باعث کاهش نفخ میشود.
برای کاهش نفخ بارداری رژیم غذایی مناسب داشته باشد
رژیم غذایی باید پر پروتئین و بدون قندهای ساده باشد. رژیم غذایی باید کم چرب و حاوی مقادیر کمی از غذاهای سرخ شده، سس های خامه دار، آبگوشت های چرب غلیظ، گوشت های پرچرب، شیرینی ها و مغزها باشد.
از غذاهای ادویه دار، به خصوص ادویه تند کمتر استفاده کنید. هر چه غذا ادویه کمتر و طعم ملایم تری داشته باشد، ترشح اسید معده را کمتر تحریک می کند.
از زیاده روی در مصرف خوراکی های نفخ آور، خودداری کنید. غذاهایی مانند: حبوبات، نعناع، چاشنی ها، کلم، کاهو، بروکلی، پیاز و سیر سبب نفخ شکم می گردند. پس از زیاده روی در مصرف این مواد پرهیز نمایید.
نوشیدنیهای گازدار نیز باید از برنامه غذایی حذف شوند. گاز Co2 موجود در حبابهای این نوشیدنیها باعث نفخ میشود و گاز، تخلیه معده را کند میکند. مصرف زیاد قهوه، چای و شکلات باعث تحریک هاضمه و ایجاد نفخ میشوند.
هضم چربی دشوار است و ممکن است باعث اسپاسم و در نتیجه نفخ شود، پس از مصرف غذاهای پرچرب پرهیز کنید.
مکملهای فیبردار و غذاهای سرشار از فیبر، نشانههای نفخ را تشدید میکنند. برای کاهش خاصیت نفخآوری لوبیای پخته، می توان لوبیا را 24 ساعت درون آب خیساند و سپس آب پز کرد. اما این کار، دیگر مواد مغذی را نیز از لوبیا خارج میسازد. پختن غذاها، هضم آن ها را راحتتر میکند.
جویدن آدامس باعث بلع مقادیر زیاد هوا شده و بنابراین باید از آن پرهیز کرد.
اگر پس از مصرف شیر یا محصولات لبنی دچار نفخ میشوید، باید یا انواع بدون لاکتوز این محصولات را مصرف کنید و یا لبنیات را همراه با قرصهای حاوی آنزیم لاکتاز استفاده کنید.
شرایط مناسبی را برای استراحت انتخاب کنید
1 تا 2 ساعت بعد از صرف غذا یا آشامیدن، از دراز کشیدن یا خم شدن به سمت جلو پرهیز کنید. هنگام استراحت، چند بالش زیر سر بگذارید تا سر و سینه بالاتر از معده قرار گیرد و برگشت غذا از معده به مری صورت نگیرد.
یبوست خود را برطرف نمایید
کمبود مایعات بدن باعث ایجاد یا تشدید یبوست شده و به افزایش نفخ کمک میکند، بهویژه اگر غذاهای فیبردار مصرف شود.
پس روزانه آب کافی (تا هشت لیوان) بنوشید. از غذاهای تازه و طبیعی مصرف کنید و از مصرف انواع غذاهای سرد و بسته بندی شده اجتناب کنید.