به گزارش شفا آنلاین، در این نشست مشترک دکتر ایرج فاضل ریاست کل سازمان با اشاره به این که نگرانی های موجود در حوزه سلامت با همدلی قابل حل است اظهار داشتند: با گفتگو و برگزاری جلسات منسجم می توانیم این معضلات را برطرف نماییم و بیشترین سود را به نفع مردم از امکانات موجود به ارمغان آوریم.
وی افزود : در برخی موارد دیده شده است افرادی که متخصص و صاحب نظر نبوده اند برای مردم در حوزه پزشکی اظهارنظر کرده اند و مردم هم آگاهی نداشته و تصور می کنند افرادی که در صدا و سیما حضور پیدا می کنند حتما مورد تاییدهستند و ما نمی خواهیم چنین اتفاقی رخ دهد.
رئیس کل سازمان نظام پزشکی(Medical System) تصریح کرد : می بایست پزشکانی که در برنامه های مختلف صدا و سیما شرکت می کنند و تعدادشان هم زیاد است ، چهره های موجه باشند و برای مقاصد علمی و آگاهی رساندن به مردم در برنامه ها حضور پیدا کنند؛ بنابراین می توان هم موضوعات مورد بحث و هم متخصصان مربوطه را آگاهانه انتخاب و این برنامه ها را به طورکامل اداره کرد.
دکترایرج فاضل با بیان این که ارتباط منسجمی با انجمن های علمی پزشکی در تمامی رشته های پزشکی داریم ؛ اظهار داشت: می توان از طریق این انجمن ها فهرستی از پزشکان مورد اعتماد در همه رشته های پزشکی را تهیه کرد تا دست سازمان صدا و سیما برای دعوت از آنان باز باشد یا این سازمان، فهرستی را که برای دعوت از متخصصان پزشکی استفاده می کند به سازمان نظام پزشکی برای انجام بررسی های لازم بدهد تا اگر موارد غیرمعتمد در بین آنان دیده می شود، اطلاع رسانی کنیم تا سازمان صدا و سیما به فعالیت با ایشان ادامه ندهد.
وی خاطرنشان کرد : این امکان را داریم تا موضوعات تخصصی و راه های لازم را منعکس کنیم و بطور موثر با سازمان صدا و سیما در تعامل باشیم، همچنین شورای عالی سازمان نظام پزشکی نیز تلاش نماید و مشارکت در این عرصه برای ما بسیار ارزشمند است .
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به این که برنامه های رسانه ملی با توجه به هزینه هایی که برای آن صرف می شود باید از سطح بالایی برخوردار باشد؛ اظهار داشت: به طور کلی داستان های تکراری ودر برخی موارد بدآموزی هم در این سریال ها دیده می شود در حالی که در زمینه پزشکی داستان های لطیف و روح نواز داریم که باید از هنرپیشه های توانمند در این عرصه استفاده شود و این موارد را نشان داد .
رئیس کل سازمان نظام پزشکی اذعان داشت: خیلی از مسائل در سریال ها دیده می شود که بدون هیچ مشورتی با جامعه پزشکی اقدام به نمایش آن شده است در حالی که پزشکان هنرمند و خوش ذوق زیادی داریم که می توانند نظر کارشناسی خود را در این برنامه ها و مجموعه ها به هنرمندان بدهند تا جنبه آموزشی هم برای مردم داشته باشد.
وی اضافه کرد:تبلیغات مواد خوراکی و تنقلات با ارزش غذایی کم نه تنها برای سلامت افراد بویژه کودکان مفید نیست بلکه نهادینه هم می شود ، در حالی که باید به سمتی حرکت شود که در جهت ارتقاء سلامت عمومی جامعه باشد .باید آگاهی مردم در حوزه های مختلف پزشکی را ارتقاء دهیم و از نفوذ افراد رمال و شیاد به این حوزه جلوگیری کنیم تا در قالب پوشش مذهبی و حقه بازی، سلامت مردم را به بازی نگیرند که این امر نیازمند برنامه ریزی منسجم بین سازمان نظام پزشکی و سازمان صداو سیما است.
بانک اطلاعاتی متخصصان سلامت نیازمند سامان دهی است
در ادامه این جلسه دکتر سفیدی رئیس شورای سیاستگذاری سلامت سازمان صدا و سیما با بیان این که جامعه دستخوش تغییرات شده و در مراوده های اداری نیز این امر رسوخ کرده است ، اظهار داشت: سعی شورای سلامت بر این است که بازدهی به میزان بهره وری کشور داشته باشد و تعدد شبکه های تلویزیونی و رادیویی کار را سخت تر کرده است .
وی افزود: به طور مثال در حوزه طب سنتی(Traditional medicine) 90 درصد مواردی را که وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و تیم مربوطه مد نظر داشته اند ،توانستیم اعمال کنیم و تاحدودی طب سنتی را سامان دهی کنیم .در طب مدرن نیز شورای سیاستگذاری سلامت کارشناسانی را معرفی می کند که مورد تایید سازمان نظام پزشکی وفرهنگستان علوم پزشکی بوده و سابقه و تجربه روشنی داشته باشند.برای اولویت ها اسناد بالادستی داریم که موارد لازم را مشخص می کنند و مشکل در آن بخشی است که کارشناسان غیرمعتمد درآخرین لحظه انتخاب می شوند .
وی با تاکید براینکه بحث رسانه پیچیده است و مدیریت افکار عمومی بیشتر دیداری است نه گفتاری ، اذعان کرد : به طور حتم یک پزشک باید درست عمل کند تا دانشجوی پزشکی و بیماران عملا آن را مشاهده کنند و تبدیل آن به دیتای تصویری کار سختی است.
به گفته وی سرعت تغییرات و اتفاقات علوم مختلف از جمله رسانه بالا بوده و هزینه بر است و اگر قرار است رقابت کنیم و به ساخت برنامه بپردازیم نیازمند هزینه های بالایی است.
رئیس شورای سیاستگذاری سلامت صدا و سیما تصریح کرد : سرعت ، هوشمندی و جسارت را در رسانه دنبال می کنیم و برای استفاده از بدنه علمی و با اخلاق جامعه پزشکی دسترسی ها کم است و اکثر متخصصانی که برای حضور در برنامه ها دعوت می شوند ، تداخل زمانی با ساعت کاری فعالیت حرفه ای ایشان دارند و طبق آسیب شناسی های انجام شده دلیل تعلیق دعوتشان برای حضور در برنامه های صدا و سیما آن هم در آخرین لحظه این مسئله است.
دکتر سفیدی تاکید کرد: باید بانک اطلاعاتی را در مورد متخصصان سلامت ساماندهی کنیم و بحث اخلاق پزشکی هم از جمله مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد و از آن جا که تاثیر گذاری مخاطب عام نیازمند روابط عاطفی است ، شکل گفتگو محوری تاثیر گذار نخواهد بود و باید طوفان ذهنی درست انتخاب و تکرار شود.
وی اظهار داشت: می بایست طرح اولیه ای برای نشان دادن اخلاق پزشکی در نظر گرفته شود و از افراد خوش فکر در حوزه رسانه استفاده کنیم و سازمان نظام پزشکی نیز نظرات ، ایده ها و حلقه های مفقوده را به سازمان صدا و سیما بدهد.
وی با اشاره به این که در حوزه تبلیغات کار سخت است؛ افزود: برای پرداخت حقوق پرسنل صدا و سیما آن چه که دولت هزینه می کند ؛ کافی نیست و می دانیم که در ساعات اوج پربیننده نباید مصرف زدگی را توصیه کنیم اما مشکلاتی وجود دارد و به طور کلی روند سختی است و نیازمند درآمدهستیم ولی با این حال تمامی تلاش خود را انجام می دهیم که موارد لازم در تبلیغات اضافه شود.
رئیس شورای سیاستگذاری سلامت صدا و سیما با بیان این که باید حمایت و درایت های لازم انجام شده و واقعیت ها را در نظر گرفت ، خاطرنشان کرد: البته حوزه کارشناسی پزشکی به طور کامل قابل اصطلاح است و بخش اخلاق پزشکی هم به همین صورت توانایی ارتقاء دارد و برای آگهی ها هم تا حد امکان تلاش می کنیم و وزارت بهداشت (Ministry of Health) باید در ارایه مجوز ها همکاری های لازم را انجام دهد و برای کالاهایی که می داند برای سلامت جامعه مضر است و صرفا جنبه مصرفی دارد ؛ مجوز صادر نکند.قشه راه شورای سیاستگذاری سلامت صدا و سیما در کتابی تحت عنوان " شورای تخصصی سلامت در یک نگاه " تدوین شده و از تعریف سلامت ورویکردهای هفت گانه آن (سلامتهای جسم ، روان ، اجتماعی ، معنوی ، فردی ، سیاسی و اقتصادی) سه مولفه مالی ، سیاسی و فردی را حذف کردیم و سلامت جسم ،روان ، اجتماعی و معنوی به عنوان چهار رویکرد اصلی انتخاب شده است .
دکتر سفیدی یاد آور شد : هر کدام از شبکه های صدا و سیما به یکی از این موارد سلامت پرداخته و اطلاعات و مهارت لازم را آموزش داده و به سوالات مردم پاسخ می دهد بنابر این بهتر است سازمان نظام پزشکی اولویت های مورد نیاز مردم و پزشکان را شناسایی کنند و همراه با اطلاعات متخصصان مربوطه به ما معرفی کنند و این شورا نیز سیاست ها و اولویت های سازمان نظام پزشکی را در نظر گرفته و از نفوذ رسانه برای جامعه پزشکی استفاده خواهد کرد.
سازمان نظام پزشکی بهترین مرجع برای معرفی صلاحیت پزشکان است
دکتر محمد رضا ظفرقندی رئیس شورای عالی نظام پزشکی در ادامه این جلسه با اشاره به این که هدف این است که بتوانیم کمکی به بحث سلامت مردم و حیثیت جامعه پزشکی کرده باشیم ، اظهار کرد: آن چه برای حوزه سلامت در قانون پیش بینی شده و سازمان صدا و سیما می تواند نقش موثری در این زمینه داشته باشد درزمینه برنامه های آموزشی پزشکی است که سازمان نظام پزشکی بهترین مرجع برای معرفی و تایید صلاحیت پزشکان برای حضور در این برنامه ها است .
وی افزود : سازمان نظام پزشکی با همه انجمن های علمی پزشکی ارتباط نزدیک دارد که کمک کننده است و باید به این نکته توجه داشت که در برخی موارد وقتی یک چهره پزشکی به صورت تبلیغاتی در سازمان صدا و سیما مطرح می شود انعکاس آن در جامعه پزشکی خوب نیست .
به گفته وی در مبحث آموزش های پزشکی به مردم و همچنین اخلاق و رفتار پزشکی به خود این جامعه و مردم که نوعی تعامل است کار زیادی درسازمان صدا و سیما انجام نشده و بهتر است که بیشتر بر جنبه های مثبت تاکید شود تا ساخت برنامه های طنز و تفریحی برای نشان دادن نکات منفی .
وی به مباحث قانونی در حوزه تبلیغات اشاره کردند و اظهار داشت: که طبق بند "ب"ماده 3 قانون سازمان نظام پزشکی تنظیم دستورالعمل های تبلیغاتی ،آگهی های دارویی و مواد خوراکی ،آشامیدنی ، آرایشی و بهداشتی ، امور پزشکی و اعلام به مراجع ذیربط وظیفه سازمان نظام پزشکی است و در تبصره آن آمده است که سازمان نظام پزشکی موظف است حداکثر ظرف مدت 15 روز ازتاریخ وصول استعلام نظر خود را به مراجع ذیربط اعلام کند .
دکتر ظفرقندی اظهار داشت: جنبه های اقتصادی و تامین منابع صدا و سیما جای خود دارد اما تبلیغات باید به شکلی انجام شود که آسیب رسان نباشد بنابر این تبلیغ ماده خوراکی ،بهداشتی و آرایشی نیازمند یک مرجعیت بوده و بحثی است که باید مورد تبادل نظر قرار گیرد .
وی با تاکید بر این که سازمان صدا و سیما باید به سمت برنامه های سلامت محور حرکت کند، خاطرنشان کرد: در دانشگاه ها اخلاق یکی از اولویت های اصلی محسوب می شود که در مقایسه با دوره دکتر قریب و دکتر یلدا پیشرفتی نداشته ایم بنابر این تدریس اخلاق تنها به صورت تئوری کافی نخواهد بود بلکه باید بطورعملی به دانشجو، اخلاق پزشکی را یاد داد که ساخت فیلم و سریال در این زمینه بسیار موثر است و در جاهایی که سازمان صدا و سیما با مشکلاتی مواجه می شود باید از سازمان نظام پزشکی کمک بخواهد و استعلامات لازم را اخذ کند.
به گفته رئیس شورای عالی نظام پزشکی برای هزینه ها باید برنامه ریزی انجام شود زیرا این آموزش ها نیاز جامعه بوده و اخذ تعهدات از سوی مراجع بالادستی قابل انجام است .
بانک اطلاعاتی شورای سیاستگذاری سلامت در مورد پزشکان محدود است
دکتر مفاخر دبیر شورای سیاستگذاری سلامت سازمان صدا و سیما با اشاره به این که تصمیمات گرفته شده از سوی این شورا برای حوزه تولید کاربردی بوده و بازه زمانی را درک کرده است ؛ اذعان کرد : قدم های خوبی برداشته شده و مراجع مرتبط با سلامت نیز همکاری لازم را با شورای سیاستگذاری سلامت صدا و سیما داشته اند و اولویت اول ما هم پزشکان و پرستاران بوده اند و به شبکه ها اعلام کردیم با شورا برای حضور کسانی که در برنامه های پزشکی دعوت می کنند، مشورت نمایند و استعلام لازم را بگیرند که این شورا نیز با توجه به سطح دسترسی خود با سازمان نظام پزشکی این کار را انجام داده است.
وی افزود : بانکی که در حال حاضر نزد شورای سیاستگذاری سلامت است ، محدود بوده و برای معرفی پزشکان به شبکه ها با محدودیت در حوزه های مختلف مواجه هستیم و بهتر است سازمان نظام پزشکی بانک اطلاعاتی کاملی را از پزشکان مورد تایید خود در اختیار ما قرار دهد و حتی اولویت ما این است که این اشخاص عضو هیات علمی باشند .
وی ادامه داد: در فضای مجازی تبلیغات فراوانی داریم که تهیه کنندگان هم به دنبال تازه های حوزه پزشکی هستند که باید همه با یکدیگر همراه بوده و نظارت کافی را داشته باشیم تا آنچه که در حوزه طب سنتی و مدرن در این فضاها انجام می شود، مورد تایید سازمان نظام پزشکی و وزارت بهداشت باشد و اگر موارد تخلف مشاهده می شود بهتر است زودتر از رسانه خود این سازمان ها اقدام کرده و به ما موارد را معرفی کنند.
دبیر شورای سیاستگذاری سلامت صدا و سیما خاطرنشان کرد : از نظر بانک اطلاعاتی باید کامل باشیم و تا حد امکان قصد داریم جلوی تبلیغات و پرداخت هزینه برای حضور متخصصان سلامت در برنامه ها را بگیریم.
معاونت های سازمان نظام پزشکی تمام وقت آماده همکاری با صدا و سیما هستند
دکتر سلیمی معاون آموزشی و پژوهشی سازمان نظام پزشکی با اشاره به این که در سطح تغییر سیاستگذاری و فراهم آوری بودجه می توان قدم گذاشت؛ بیان داشت: تمام معاونت های این سازمان آماده همکاری 24 ساعته با سازمان صدا و سیما هستند و اگر این دو ارگان برنامه سالانه با هم داشته باشند و مشخص شود چند درصد برنامه های سازمان صدا و سیما قرار است مختص حوزه پزشکی باشد، می توان برنامه ریزی لازم را انجام داد .
وی افزود : برای معرفی پزشکان و سیاستگذاری ها به زمان نیاز داریم تا بدانیم چند درصد از برنامه های سازمان صدا و سیما به آموزش ،اخلاق و سایر موارد در حوزه پزشکی تعلق می گیرد وبرای درآمدزایی و استفاده از تبلیغات بهتراست با توجه به کارهای گسترده ای که در حوزه مالیات انجام شده است از مالیات شرکت مربوطه یا پزشکی که در این برنامه ها مشارکت می کند، کسر شود که آبرومند تر از دریافت نقدی است .