به گزارش شفا آنلاین، رنگها و نمادها بهترین گزینه برای به ذهن سپردن رویدادها و مناسبتها هستند، نمادها نشانگر یک روز خاص، یک روز مهم، تاثیرگذار و حتی نماد یک خطر و یک بیماری هستند.
بر همین اساس بود که "شارلوت هایلی" یک بانوی آمریکایی که از یک بیماری رنج میبرد دست به یک ابتکار زد و با نشان دادن یک نماد دنیا را نسبت به این بیماری و رنجی که از آن میبرد آگاه کرد تا بدین وسیله جامعه جهانی نسبت به این بیماری زنان حساستر شود. او از بیماری سرطان پستان رنج میبرد بنابراین با خلق نماد یک روبان به رنگ صورتی درصدد بر آمد تا دنیا نسبت به بیماری سرطان سینه آگاهتر شود.
در اثر تلاشها و خدمات وی روز اول اکتبر(10مهر) به عنوان روز جهانی آگاهسازی درباره سرطان پستان نام نهاده شد. قصه روبان صورتی، قصه مبارزه و درد است. مبارزهای برای حیات و رهایی از درد و یک بیماری است.
شاید امروز کسی به یاد نیاورد که روبان صورتی ابتکار «شارلوت هیلی" است، چرا که این روبان اکنون ماموریت مهمتری با این شعار دارد: «آگاهی بخشی درباره سرطان سینه». به گفته تمام متخصصان جراحی سینه آگاهی زنان نقش عمده و چشمگیری در پیشگیری از سرطان سینه دارد.
واقعیت این است که در سال 1992 میلادی زنی به نام شارلوت هایلی که خود از سرطان پستان رنج میبرد مفهوم روبان صورتی رنگ را با هدف اطلاعرسانی عمومی درباره این بیماری معرفی کرد. وی به این روبانها کارتهایی را الصاق کرده بود که روی آنها نوشته شده بود: «بودجه سالانه انستیتو ملی سرطان 1.8 میلیارد دلار است و فقط پنج درصد از این بودجه به پیشگیری از سرطان اختصاص پیدا میکند. با وصل کردن این روبانها به لباس خود به ما کمک کنید تا آمریکا و قانونگذارانمان را آگاه کنیم.
هایلی با جدیت به آگاه کردن توده مردم در این خصوص همت گماشت .تا جایی که پیام او برای مردمش دهان به دهان گشت و در نهایت اعتبار جهانی پیدا کرد.
سال بعد رنگ صورتی بر روی این روبانها باقی ماند و اکنون روبان صورتی به نماد آگاهی بخشی و اطلاعرسانی درباره بیماری سرطان پستان تبدیل شده است.
سرطان نوعی بیماری است که در آن سلولهای غیرطبیعی به صورت کنترل نشده تکثیر یافته و میتوانند بافتهای مجاور را درگیر کنند.
سلولهای سرطانی همچنین میتوانند از طریق جریان خون یا لنف به سایر نقاط بدن گسترش یابند.
در شرایط عادی سلولها با توجه به نیاز بدن رشد کرده تقسیم میشوند، تا سلولهای جدیدی بسازند و هنگامی که سلولهای پیرشده میمیرند سلولهای جدید جایگزین آنها میشوند.
گاهی در این روند منظم اختلال ایجاد میشود یعنی سلولهای جدید زمانی که بدن به آنها نیاز ندارد تولید میشوند و سلولهای قدیمی هم در زمانی که باید از بین نمیروند. این سلولهای اضافی اغلب تشکیل تودهای از بافت را میدهند که تومور نامیده میشوند این تومورها میتوانند خوش خیم یا بدخیم باشند.
سرطان پستان شایعترین نوع سرطان در بین زنان است. در جهان پس از سرطان ریه و معده سرطان پستان سومین سرطان شایع میباشد. سرطان پستان به ندرت در مردان روی میدهد. از هر 8 نفر زن یک زن در طول عمر خود به سرطان پستان مبتلا میشود.
سالانه 10 هزار نفر در ایران به سرطان پستان مبتلا میشوند. بعد از حوادث و بیماریهای قلبی و عروقی این سرطان شایعترین علت مرگ و میر در زنان به شمار میرود. از هر 35 زن در کشور ایران یک نفر به این سرطان مبتلاست.
مسئول کمپین روبان صورتی مبارزه با بیماری سرطان سینه گفت: آمار مبتلایان به سرطان سینه هر روز افزایش مییابد و متاسفانه از هر 8 زن یک نفر به سرطان سینه مبتلا میشود و این موضوع جای تاسف دارد.
بهمن ذیجاه اظهار داشت: آمار مبتلایان به سرطان سینه هر روز افزایش مییابد و متاسفانه از هر 8 زن یک نفر به سرطان سینه مبتلا میشود و این موضوع جای تاسف دارد.
وی افزود: برای پیشگیری و غربالگری بیماری سرطان سینه از 10 سال پیش مطالعه و بررسیهایی صورت گرفت و در این زمینه یک کمپین و گروهی با عنوان کمیپن روبان صورتی برای پیشگیری از این بیماری متشکل از پزشکان و کارشناسان مامایی تشکیل شد.
رئیس بیمارستان بهبود تبریز خاطرنشان کرد: در ابتدای این طرح طی اطلاعرسانیهای صورت گرفته با استقبال خوب بانوان مواجه شد و ما اجرای این طرح را که شامل ماموگرافی سینه، به همراه آموزشهای لازم به خود افراد بود انجام دادیم.
ذیجاه تصریح کرد: طی این 10 سال حدود 140 هزار نفر از بانوان شهر تبریز برای معالجه و آگاهی دستورات پیشگیری مراجعه کردهاند که حدود 10 درصد مراجعهکنندگان دارای مشکلاتی در این زمینه تشخیص داده شدند.
65 هزار نفر مبتلا به سرطان سینه در کشور
فرحناز ریحانیفر، متخصص زنان و زایمان و یکی از فعلان کمپین روبان صورتی مبارزه با سرطان سینه نیز در این خصوص گفت: هدف از اجرای این طرح پیشگیری و درمان زودرس است تا در اثر پیشگیری سطح کمی و کیفی زندگی افزایش یابد؛ بانوانی که با تودههای بزرگتر از 5 سانت مواجه باشند حتما باید سریعتر به پزشک متخصص مراجعه کنند.
وی افزود: غربالگری روشی است برای این که بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود ولی اگر در مراحل پیشرفته باشد همراه با کاهش زندگی برای بیمار است.
ثبت سالانه 10 هزار مورد جدید سرطان پستان در ایران
ریحانیفر با اشاره به اینکه آمار دقیقی از سرطان سینه در دست نیست، افزود: در حالت کلی میتوان گفت حدود 65 هزار نفر مبتلا به سرطان سینه در کشور وجود دارد که هر سال 10 هزار نفر اضافه میشود.
وی با طرح این سؤال که چه کسانی باید برای طرح غربالگری بیایند؟ افزود: تمام آحاد جامعه موظف هستند برای بررسی و پیشگیری از انواع سرطانها مراجعه کنند اما بانوان بالای 20 سال حتما باید برای اقدامات پیشگیرانه مراجعه کنند. چرا که اساس سلامت جامعه زنان هستند و آنها اعم از این که در خانوادههایشان سابقه خانوادگی این نوع بیماریها را دارند یا خیر باید برای طرح غربالگری و پیشگیری از بروز این بیماری به درمانگاهها و متخصصین مربوطه مراجعه کنند.
ریحانیفر با تاکید بر این موضوع گفت: افرادی که دارای فرد مبتلا به هر یک از انواع سرطانها هستند باید متوجه باشند که میزان ابتلای بقیه اعضای خانواده به بیماری سرطان 4 برابر بیشتر از بقیه است بنابراین انجام ماموگرافی روی زنان این خانوادهها باید 5 سال زودتر از بقیه افراد صورت گیرد.
وی افزود : اگر جامعه برای پیشگیری فعال باشد میتواند جلوی بسیاری از سرطانها گرفته شود
نقش سبک زندگی سالم در کاهش ریسک ژنتیکی سرطان سینه
خانم هادیزاده، کارشناس سلامت بیمارستان بهبود تبریز در خصوص علل و ایجاد بیماری سرطان گفت: علت اصلی به وجود آمدن سرطانها کاملا و قطعا شناخته شده نیست ولی ثابت شده است در به وجود آمدن هر سرطان عوامل متعددی دخیل هستند که این عوامل را ریسک فاکتور میگویند.
وی با اشاره به عوامل خطر در سرطان پستان افزود: ریسک فاکتور یا عامل خطرزا به کلیه عواملی گفته میشود که موجب افزایش خطر ابتلا به یک بیماری میشوند. وجود یک ریسک فاکتور در یک فرد به معنی ابتلای حتمی آن فرد به سرطان پستان نیست.
هادیزاده تصریح کرد: ریسک فاکتورها در حوزه سرطان بر مبنای امکان حذف دو نوع هستند، اول ریسک فاکتورهای غیرقابل حذف، داشتن سابقه خانوادگی (ارث)، داشتن سابقه ابتلا به سرطان پستان، سن ، جنس و عوامل دیگرو
وی ریسک فاکتورهای قابل حذف را شامل ترک سیگار، ترک مصرف مشروبات الکلی، کاهش وزن دانست.
کارشناس سلامت بیمارستان بهبود خاطرنشان کرد: تغذیه هسته اصلی در تغییر سبک زندگی پیشگیری از سرطان سینه است.
سرطان از جمله بیماریهای مزمن بوده و سیر طبیعی آن میتواند تحت عوامل تغذیهای قرار گیرد. از این رو تغذیه مناسب میتواند هم در پیشگیری و هم درمان سرطان راهگشا باشد.
بنا به گفته وی از جمله موارد تغذیهای که ممکن است خطر سرطان را کاهش دهند عبارتند از رژیم غذایی کم چرب، بنابراین توصیه می شود چربی رژیم غذایی را کم کرده، چربیهای اشباع شده را به چربیهای غیراشباع تبدیل کنید.
وی با تقسیمبندی چربیها به دو نوع چربیهای اشباع و غیراشباع تصریح کرد: چربیهای غیراشباع عبارتند از روغن زیتون، روغن کلزا یا کانولا، آفتابگردان و ذرت که در پیشگیری از بسیاری از بیماریها از جمله چربی، بیماریهای قلبی و عروقیی و سرطان پستان نقش دارند . و چربی های اشباع شده عبارتند از آب خورشت ، آب مرغ، کره حیوانی، دنبه، خامه، سسها و روغن نارگیل که برای ایجاد و پیشرفت هر نوع توموری در بدن خطرناک هستند. توجه داشته باشید که رژیم غذایی باید کم چربی باشد ولی همان مقدار چربی هم بهتر است از چربیهای غیراشباع باشند.
هادیزاده نقش سبزیجات و میوهها را در پیشگیری از بروز سرطان بسیار مفید دانست و گفت: مصرف میوهها، سبزیها، غلات و حبوبات را افزایش دهید چرا که میوهها و سبزیها منابع غنی از ویتامینها، مواد معدنی و فیبر هستند که در پیشگیری از ابتلا به سرطان نقش به سزایی دارند. از جمله مهمترین ویتامینها میتوان به ویتامینهای A و C اشاره کرد. مطالعات نشان میدهند بعضی از انواع سرطانها در افرادی که رژیم غذایی آنها غنی از ویتامین A و C است کمتر دیده میشود.
کارشناس سلامت بیمارستان بهبود تصریح کرد: مطالعات نشان میدهد تاثیرات مواد معدنی از جمله سلنیوم، روی و کلسیم در رابطه با کاهش ابتلا به سرطان پستان نقش قابل توجهی را ایفا میکند. بنابراین غذاهای فیبر دارد بیشتر استفاده کنید، فیبرها قسمتی از سبزی ها و میوه ها هستند که به حفظ سلامتی دستگاه گوارش کمک کرده و از یبوست جلوگیری میکنند. مصرف غذا های فیبردار برای محافظت بدن در برابر سرطان به خصوص سرطانهای دستگاه گوارش توصیه میشود.
وی در مورد مصرف سویا در پیشگیری از بیماری سرطان افزود: ترکیبات سویا هم اثر ضد رشد سلولهای سرطانی داشته و هم اثر تحریککننده دارند. بنابراین مصرف سویا در مبتلایان به سرطان سینه ممنوع بوده ولی در پیشگیری از آن در افراد سالم بسیار مفید است .
هادیزاده یاد آور شد: تمام آحاد جامعه موظف هستند برای بررسی و پیشگیری از انواع سرطانها مراجعه کنند اما بانوان بالای 20 سال حتما باید برای اقدامات پیشگیرانه مراجعه کنند. چرا که اساس سلامت جامعه زنان هستند و آنها اعم از این که در خانوادههایشان سابقه خانوادگی این نوع بیماریها را دارند یا خیر باید برای طرح غربالگری و پیشگیری از بروز این بیماری به درمانگاهها و متخصصین مربوطه مراجعه کنند.
وی با تاکید بر این موضوع گفت: افرادی که دارای فرد مبتلا به هر یک از انواع سرطانها هستند باید متوجه باشند که میزان ابتلای بقیه اعضای خانواده به بیماری سرطان 4 برابر بیشتر از بقیه است بنابراین انجام ماموگرافی روی زنان این خانوادهها باید 5 سال زودتر از بقیه افراد صورت گیرد.
هادیزاده افزود: اگر جامعه برای پیشگیری فعال باشد میتواند جلوی بسیاری از سرطانها گرفته شود.فارس