کد خبر: ۱۲۲۳۷
تاریخ انتشار: ۱۷:۵۵ - ۰۳ بهمن ۱۳۹۲ - 2014January 23
شفا آنلاین-در کل مطالعات گسترده و قطعی در زمینه ارتباط تغذیه و پارکینسون وجود ندارد، اما بر اساس شواهد موجود اهمیت تغذیه در بیماری پارکینسون می تواند دلایل بسیاری داشته باشد. این بیماری منجر به کند شدن انتقال مواد از روده و تحت تاثیر قرار گرفتن جذب داروها و مواد مغذی می شود.
 بیماران مبتلا ممکن است مبتلا به اختلالات دیگری نیز باشند که آنها را در معرض خطر سو تغذیه قرار دهد. تغذیه نامناسب می تواند سایر شرایط مانند دیابت و پرفشاری خون را بدتر کنند که خود باعث بدتر شدن عملکرد در بیماری پارکینسون می شوند. در مقابل تغذیه مناسب سلامت کلی مغز را بهبود داده و می تواند اثرات محافظتی در مقابل مشکلاتی مانند سکته مغزی و آلزایمر داشته باشد. شواهد بسیار کمی در زمینه اثر موادغذایی بر افزایش یا کاهش خطر ابتلا به پارکینسون وجود دارد و اثر مثبت یا منفی هیچ ماده غذایی تا کنون به اثبات نرسیده است. آنتی اکسیدان ها موادی هستند که از آسیب اکسیداتیو سلول ها پیشگیری می کنند. تخریب اکسیداتیو بخشی از مکانیسم های موثر در مرگ سلولی است که در برخی اختلالات تحلیل برنده عصبی نقش دارد. رژیم غذایی غنی از آنتی اکسیدان ها شامل ویتامین های A  ، E و C و موادی مانند سلنیم ، لیکوپن و پلی فنل های موجود در میوه ها و سبزیجات می تواند این مواد را به بدن برساند. مصرف منابع حاوی امگا-3 مانند غذاهای دریایی ، روغن زیتون و برخی ادویه ها مانند زردچوبه ، دارچین و رزماری نیز حاوی مواد موثر بر سیستم عصبی و آنتی اکسیدان های قوی هستند. ویتامین B12 برای سلامت مغز ، سیستم نخاعی و اعصاب اهمیت بسیاری دارد. با افزایش سن جذب این ماده در دستگاه گوارش کاهش می یابد. این ماده مغذی اساسا در محصولات پروتئینی حیوانی وجود دارند. فولیک اسید نیز در سلامت مغز و سیستم اعصاب اهمیت بسیاری دارد که بطور عمده در سبزیجات برگ سبز تیره و همچنین حبوبات و دانه ها و گوشت وجود دارد. نکته دیگری که در ارتباط با تغذیه این بیماران می توان به آن اشاره کرد، مرتبط با داروی اصلی مورد استفاده یعنی "لوودوپا" است. در ابتدای درمان برای کاهش عوارضی مانند تهوع از بیماران خواسته می شود دارو را همراه غذا مصرف کنند. با ادامه روند بیماری بسیاری از بیماران اظهار می کنند دارو با مصرف همراه یا نزدیکی وعده های غذایی کارایی لازم را ندارد. علت این مشکل می تواند رقابت پروتئین موجود در غذا و دارو برای ورود به مغز باشد. بنابراین توصیه می شود مصرف دارو در فاصله چند ساعت قبل و پس از غذا انجام نشود. از آنجاییکه بسیاری از بیماران مبتلا در معرض زمین خوردن هستند ، پیشنهاد می شود از نظر ابتلا به پوکی استخوان بررسی شوند و در صورت نیاز درمان های لازم برای آنها انجام شود. کلسیم و ویتامین D در سلامت استخوان ها اهمیت ویژه ای دارند. برای کنترل یبوست که مشکل شایعی در پارکینسون است مصرف مقادیر فراوان آب ، فیبر ، میوه و سبزیجات و داشتن فعالیت بدنی کافی توصیه می شود. در صورت عدم درمان برای دریافت مواد مسهل باید با پزشک مشورت کرد. دکترسید مهدی شادنوش-متخصص تغذیه-سرپرست دانشگاه علوم پزشکی سمنان
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: