شفا آنلاین:محققان دانشگاه آزاد با استفاده از فناوری بیو نانو روش نوین برای فرایند تکمیل کالاهای پنبهای ارائه کردند که منسوجات تولید شده با این روش خواص ضد باکتری و ضد قارچی دارد و به دلیل سمیت عوارض جانبی بر روی پوست انسان ندارند.
به گزارش شفا آنلاین، برای دستیابی به خواستههای مصرف کنندگان صنعت نساجی در جستجوی استفاده از فناوریهای جدید است. در سالهای اخیر، تحولات جدید از جمله فناوری نانو و بیو اجازه تولید پارچههای هوشمند را ایجاد کرده است. استفاده از آنزیمها در فرایند تکمیل نساجی یکی از بهترین نمونههای استفاده از بیوفناوری در منسوجات است.
آنزیمها، کاتالیزورهای بیولوژیکی هستند که میتوانند به منظور توسعه فرایندهای سازگار با محیط زیست در راستای بهبود خواص مواد نساجی مورد استفاده قرار گیرند. از طرفی تحقیقات بسیاری برای استفاده از نانو مواد، به منظور تولید نانوساختارها در فرایند ساخت و تکمیل انجام شده است؛ چرا که این فناوری در نساجی تکمیل به دلایل مختلف نظیر خواص مطلوب پایانی بسیار امیدوار کننده است.
از این رو پژوهشگران دانشگاه آزاد اردبیل با همکاری دانشگاه صنعتی امیرکبیر به دنبال معرفی روشی جدید و ساده با استفاده همزمان از فناوری بیو و نانو در تکمیل کالاهای نساجی هستند که برای این منظور از آنزیمهایی مانند سلولاز و لاکاز و ترکیب آنها به همراه نانورس در تکمیل ضد میکروبی کالای پنبهای رنگرزی شده استفاده کردند.
ویژگیهای ضد باکتری و ضد قارچ محصول نهایی را مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که پارچه پنبهای تولید شده به این روش دارای خاصیت ضد میکروبی و ضد قارچی بوده و سازگاری بالایی با پوست انسان دارد و همچنین به دلیل استفاده از نانورس در فرایند رنگبری و کهنه شویی، محصول نهایی دارای ظاهری شفاف وزیبا بود.
نرمی و انعطاف پذیری بیشتر کالا به دلیل حذف پرز از سطح کالا از دیگر خواص مطلوب این محصول به شمار میرود. در نهایت به علت همزمانی فرایند رنگبری، آنزیم شویی و ضد میکروبی، این روش صرفه جویی در میزان انرژی مصرفی را به دنبال دارد.
منسوجات تولید شده با این روش ضد باکتری و ضد قارچی بوده که به دلیل سمیت کم هیچ گونه عوارض جانبی بر روی پوست انسان ندارند و از این منسوجات میتوان در صنایع نساجی برای تولید پوشاک و همچنین در صنایع پزشکی و نظامی کاربرد دارد.
ک/س
مهر