شفاآنلاين -مناظره چالشهای کمبود بودجه و مدیریت نظام سلامت با موضوعات مختلفی از قبیل مدیریت ناکارآمد، چندپاره بودن سیستمها و یکپارچه نبودن بودجه درمان، ناکارآمدی بیمههای مکمل، کاربرد غلط از تئوریهای درست و تجدید نظر درتامین منابع سلامت برگزار شد
به گزارش شفا آنلاين، داوود دانش جعفری مشاورعالی وزیر بهداشت در این مناظره که با حضور، مسعود پزشکیان عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، ایرج حریرچی معاون توسعه و منابع وزیر بهداشت، صفی خانی پزشک عمومی و کارشناس اقتصاد سلامت و احمد میدری معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از شبکه یک سیما پخش شد در مورد سوالی که ابتدای برنامه در مورد اینکه مشکل ما تأمین منابع است یا مدیریت گفت: باید بگویم که ما هردومشکل را داریم وبه نظر می رسد هر دو راهکار به طور موازی دنبال شود.
وی درخصوص منابع درآمدی و پولی که برای سلامت کشور هزینه میشود در مقایسه با سایر کشورها گفت: ایران جزو کشورهای متوسط درآمد است و در سایر کشورها 6 درصد تولید ناخالص که برابر 384 دلار است صرف هزینههای سلامت میشود. این در حالی است که در سالهای اخیر در ایران 5.3 درصد تولید ناخالص داخلی که حدود 305 دلار را شامل میشود به هزینههای سلامت اختصاص یافته که کم است.
دانش جعفری خاطرنشان کرد: اگر در کشورهای مشابه خود از لحاظ درآمد بخواهیم مقایسهای داشته باشیم، در کل کشورهای دنیا اگر صد بار در سلامت هزینه میشود 40 درصد مخارج خصوصی است و 60 درصد مخارج عمومی است.
وی افزود: این در حالی است که در ایران در حال حاضر 60 درصد هزینههای سلامت توسط منابع خصوصی و 40 درصد توسط منابع عمومی تأمین میشود.
به گفته وی همچنین در مقایسه با کشورهایی که درآمد مشابه با ایران دارند 44.5 درصد هزینههای سلامت توسط منابع خصوصی و 55.5 درصد به واسطه بهرهگیری از منابع عمومی تامین میشود.
مشاورعالی وزیربهداشت تصریح کرد: این امر بیانگر این است که در هزینههای خود جایگاه سلامت را کم دیدهایم و باید در سیاستگذاریها در آینده این مسئله اصلاح شود به گونهای که بتوانیم منابع حداقلی لازم را تامین کنیم.
مخارج پرداختی توسط مردم بالاتر از متوسط دنیا
دانش جعفری درخصوص هزینههایی که مردم پرداخت میکنند و هزینههایی که توسط دولت برای بهداشت کشور صرف میشود گفت: در مقایسه با سایر کشورها مخارج پرداختی توسط مردم بالاتر از متوسط دنیا است.
مشاور عالی وزیر بهداشت و درمان کشور با بیان اینکه باید برای سیاستگذاری عدم تعادل را به نوعی به تعادل تبدیل کنیم، ابراز داشت: راهحل این مسئله افزایش مخارج دولت است.
وی با بیان اینکه مخارج دولت به دو طریق بودجه عمومی و هزینههایی که در قالب حق بیمه مردم است تأمین میشود، اضافه کرد: کارگری که در تأمین اجتماعی تحت پوشش است بخشی از حقوقش صرف هزینه بیمه میشود و بخش دیگری را نیز کارفرما و دولت پرداخت میکند و تأمین اجتماعی نیز موظف است منابع را برای وی فراهم کند.
پزشک خانواده نیازمند اصلاح ساختارها!
دانش جعفری با تاکید براینکه پزشک خانواده یکی از نیازهای کشور است در حالی که باید زیرساختهای لازم را برای خواستههای مورد نظرمان بوجود آورد، افزود: بحث اینجاست که در امر پیشگیری معمولاً همه هزینهها متوجه دولت است.
وی ادامه داد: یکی از مشکلات نظام آموزشی ما این است که کسی از دانشجویان علاقهای ندارد که در سطح پزشک خانواده بماند و شاید پزشک خانواده آموزش دیده به اندازه کافی نداریم ولی از آن طرف متخصص زیاد داریم.
دانش جعفری بر این نکته تأکید کرد: مردم عادت کردهاند برای یک سرماخوردگی ساده پیش متخصص بروند که هزینه زیادی را به خود و دولت تحمیل میکند. طبق تحقیقات درآمد یک پزشک خانواده با درآمد یک متخصص در کشورهای مختلف فاصله چندانی ندارد و گاهی اوقات درآمد پزشک خانواده به دلیل تعداد بیشتر بیمار بیشتر است.
در حاشیه مناظره دانش جعفری مشاور وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا با اخذ مالیات پلکانی پزشکان موافق هستید، گفت: پزشکان نیز مانند سایر اقشار اگر درآمدی دارند باید مالیات آن پرداخت شود و با این اقدام موافق هستم.
شایان ذکر است، در مناظره شبکه یک سیما با موضوع بودجه سلامت، بیش از 60 درصد بینندگان در پاسخ به سئوال نظرسنجی، خواستار اختصاص بخشی از مبلغ یارانهها به نظام سلامت شدند.