شفا آنلاین: متخصص اعصاب و روان گفت: افسردگی واژه ای است که در موارد گوناگون و متعدد به کار می رود و همین امر از وضوح علمی آن می کاهد.حال آنکه افسردگی می تواند یک واکنش طبیعی در برابر ناکامی باشد و یا ممکن است نشانه ای از وضعیت جسمانی باشد.
دکتر فربد فدایی در گفتگوی اختصاصی با شفا آنلاین ضمن اعلام این مطلب افزود: مصرف برخی داروها مانند داروهای کاهنده فشار خون همراه با نشانه هایی از افسردگی بروز می کند.
وی از انواع بیماری های افسردگی به نوروتیک و روان نژندانه اشاره و تصریح کرد: این بیماری ها ناشی از تجربیات ناخوشایند دوران کودکی و زمانی است که فرد با تجربیات مشابهی در دوران بزرگسالی مواجه می شود که به دنبال آن نشانه های قبلی زنده می شود.
عضو هیئت مدیره انجمن روانپزشکان ایران تصریح کرد: در برخی موارد افسردگی زیربنای بیولوژیک دارد به این معنی که کمبود برخی از میانجی های عصبی موجب بروز نشانه هایی ازبیماری افسردگی می شود. که مهم ترین ویژگی نیز عبارت است از زمانی که فرد در برابر هیچ چیز خوشحال کننده ای افسردگی اش از بین نمی رود.
وی با بیان این که خلق افسرده در سرتاسر روز و حداقل برای 2هفته وجود دارد در عین حال افزود: همچنین مسائل خوشایند زندگی برای بیمار لطفش را از دست می دهد و همراه با آن نشانه هایی از قبیل اختلال در خواب و اشتها- عدم تمرکز فکری- احساس بی ارزشی و افکارمنفی برای نمونه مانند احساس تمایل به مرگ و فکر اقدام به خودکشی در افسردگی های شدید دیده می شود.
مدیرگروه روانپزشکی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی با بیان این که بر حسب نوع افسردگی درمان متفاوت است خاطرنشان کرد: در افسردگی های عمده به درمان دارویی حتمأ احتیاج است- برخی از انواع شدید افسردگی که همراه با بی میلی بیمار- عدم غذا خوردن و اقدام به خودکشی است نیاز به درمان الکتروشوک هم دارد. در افسردگی های نوروتیک و یا روان نژندانه نه فقط درمان دارویی بلکه درمان روان درمانی هم می تواند مفید باشد.
وی همچنین افزود: برای درمان افسردگی های ناشی از احساس ناکامی باید عوامل محیطی را در صورت امکان برای ایجاد شرایط مطلوب تغییر داد .البته گاهی هم با گذشت زمان واکنش افسردگی خواهد رفت . اگرهم افسردگی ناشی از بیماری های جسمی باشد باید بیماری اصلی درمان شود. برای نمونه کم کاری تیروئید که سبب بروز افسردگی می شود،نیازی به درمان نشانه های افسردگی نیست و باید بیماری( کم کاری تیروئید) درمان شود.
دکتر فدایی تأکید کرد: با توجه به گستردگی و تنوع افسردگی بیمار حتمأ باید توسط روانپزشک درمان شود و افراد غیر پزشک از آنجا که از آموزش و دانش لازم برای تشخیص این بیماری بی بهره هستند حق دخالت در نحوه تشخیص و درمان ندارند.