شفا آنلاین : افسردگی ، ناکامی و ناتوانی در مهار بحران زمینه ساز بروز بسیاری از خودکشی است و حمایت های بیمه ای برای پیشگیری از آن ضروری است .
به گزارش شفا آنلاین ، به عقیده بسیاری از تحلیل گران مسایل اجتماعی؛ زندگی شهری، انبوه جمعیت، عدم تجانس افراد با هم، احساس غربت و تنهایی ناشی از آن، کاهش محبت خانوادگی و رها شدن فرد به سرنوشت خود، چشم و هم چشمی ها، ایجاد آرزوهای دور و دراز در فرد، محرومیت در عشق، فقر مادی و ده ها عامل دیگر آن چنان ناراحتی هایی برای افراد فراهم کرده که فرد تنها راه نجات خود را در نابودی خویش جستجو می کند.
بررسی مصاحبه های انجام شده با نوجوانانی که قصد خودکشی داشته اند و یا حداقل یک بار آن را تجربه کرده اند نشان می دهدکه اکثر آنها به علت فرار از موقعیتی که در آن قرار داشته اند و یا ناتوانی در تحمل وضعیت موجود دست به خودکشی زده اند.
اما جالب است بدانیم که این افراد به آن میزان که خواستار فرار از موقعیت بحرانی خود بوده اند خواستار مرگ و خودکشی نبوده و در آن لحظات راهی بجز خودکشی نیافته اند.
بسیاری از افرادی که به حیات خود خاتمه می دهند و یا قصد خودکشی دارند احساس طرد شدن، صدمه دیدن، باختن و یا بی ارزش بودن می کنند.
عده ای از این افراد که سبب ناامیدی سایر افراد خانواده شده اند نگرانند و جمعی نیز احساس عدم پذیرش از طرف اطرافیان را دارند و تصور می کنند که به دیگران تحمیل شده اند.
یک متخصص اعصاب و روان در استان تهران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه خودکشی عملی است که فرد برای پایان دادن به زندگی خود به طور آگاهانه و خودخواسته انجام می دهد، اظهار داشت: شایع ترین علت خودکشی در بین افراد اختلالات روانی است که در راس آنها بیماری افسردگی شدید قرار دارد.
دکترˈ غلام رضا حاجتیˈ گفت: اقدام به خودکشی در بین زنان به علت شیوع افسردگی دو برابر بیشتر از مردان است ولی آمار خودکشی هایی که منجر به مرگ می شود در مردان به علت استفاده از روش های خودکشی خشن بیش از زنان است.
وی افزود: به دلیل اینکه ساختار روانی زنان با مردان متفاوت است و آنان از لحاظ روانی نسبت به مردان حساس تر هستند، در درک و پذیرش واقعیت ها و مشکلات زندگی از خود واکنش بیشتری نشان می دهند.
دکتر حاجتی ادامه داد: طبق مطالعاتی که طی یک دهه قبل در ایران انجام شده است متوسط سن اقدام به خودکشی در بین افراد جامعه در دهه سوم زندگی افراد یعنی در سنین 20 تا 30 سال صورت می گیرد.
این متخصص مغز و اعصاب در تهران گفت: شیوع اقدام به خودکشی در کشور هایی مثل فنلاند و مجارستان بیش از سایر کشور ها است و سالانه حدود 400 هزار نفر در دنیا بر اثر خودکشی جان خود را از دست می دهند.
دکتر حاجتی اضافه کرد: طبق آمار مطالعاتی 10 سال گذشته، بیش از سه چهارم اقدام به خودکشی ها در ایران منجر به فوت نمی شود.
وی افزود: آمار اقدام به خودکشی در استان های غربی نظیر ایلام،کرمانشاه و لرستان بیش از دیگر استان ها است.
این متخصص مغز و اعصاب در تهران اضافه کرد: علت افزایش آمار اقدام به خودکشی در استان های غربی و راههای پیشگیری از آن در دانشگاه علوم پزشکی ایران در دست بررسی است.
دکتر حاجتی استفاده از دارو و موادی نظیر الکل، مواد مخدر، تریاک و مشتقات آن، دارو های محرک و توهم زا و... را از جمله راههای مورد استفاده افراد برای اقدام به خودکشی برشمرد.
وی افزود: طبق بررسی های که طی دو سال اخیر در کشور صورت گرفته چهار درصد از بار بیماری ها به خودکشی اختصاص یافته است.
** شیوع 12 تا 15 درصدی افسردگی در کشور
دکترحاجتی با بیان اینکه شیوع افسردگی در کشور 12 تا 15 درصد است ادامه داد: افسرگی بر اثر زمینه های ژنتیکی، مشکلات اقتصادی، اجتماعی،خانوادگی و شخصیتی در افراد به وجود می آید.
وی با بیان اینکه افسردگی شایع ترین علت خودکشی در جوامع مختلف بشمار می رود تصریح کرد: با تشخیص و درمان به موقع افراد افسرده تا حد زیادی می توان از خودکشی افراد جلوگیری کرد.
دکتر حاجتی ادامه داد: 50 درصد از مبتلایان به بیماری های روحی و روانی یا به پزشک مراجعه نمی کنند یا درمان صحیحی برای آنان صورت نمی گیرد.
این متخصص مغز و اعصاب خاطرنشان کرد: با وجود اینکه هزینه های درمانی بیماران روحی و روانی بالاست یکسری از بیمه های مکمل هزینه های درمانی این بیماران را پرداخت نمی کنند.
دکتر حاجتی تصریح کرد: بیمه های پایه نظیر خدمات درمانی و تامین اجتماعی نیز تنها مقدار ناچیزی از هزینه درمان را می پردازند که این امر باعث شده افرادی که به بیماری های روحی و روانی مبتلا هستند برای درمان خود اقدام نکنند.
وی افزود: فردی که دچار بیماری روانی است باید حتما تحت درمان قرار گیرد و در صورت نیاز در بیمارستان بستری شود.
دکترحاجتی خاطرنشان کرد: سازمان تامین اجتماعی بر اساس تعرفه های دولتی 30 درصد هزینه های درمان را می پردازد و برای بیمارانی که اقدام به خودکشی کرده اند هزینه ای پرداخت نمی کند.
** قوانین پرداخت هزینه های درمانی بیماران روانی نیازمند بازنگری است
وی افزود: باید در قوانین پرداخت هزینه های درمانی بیماران روانی سازمان های بیمه گذار اصلی بخصوص بیمه مرکزی بازنگری شود.
مدیرکل سلامت روانی -اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت- درمان و آموزش پزشکی نیز در این خصوص اظهار داشت: اقدام به خودکشی به دلایل مختلف در بین افراد رخ می دهد ولی علت اصلی آن در کشور ما تعارضات بین فردی، خانوادگی و مشکلات اقتصادی است.
دکترˈ احمد حاجبیˈ با بیان اینکه پیشینه اقدام به خودکشی افراد به درستی از سوی خانواده های بیماران ارائه نمی شود افزود: اگر علت اقدام به خودکشی بیماران اختلالات روانی باشد خانواده های آنان از ترس انگ هایی که ممکن است بر بیمارشان زده شود آن را مطرح نمی کنند.
وی ادامه داد: طبق بررسی های به عمل آمده در کشورهای غربی 80 تا 90 درصد افرادی که اقدام به خودکشی کرده اند به اختلالات روانی مبتلا بوده اند و گفته می شود این میزان در کشورهای آسیایی 30 تا 40 درصد است.
دکتر حاجبی تصریح کرد: در کشور اقدام به خودکشی در زنان بیش از مردان است.
مدیرکل سلامت روانی ،اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی افزود: به نظر می رسدبالا بودن میزان اقدام به خودکشی زنان نسبت به مردان به علت شیوع اختلالات روانی در بین زنان و نقش های چندگانه ای که آنان در جامعه و خانواده ایفا می کنند، باشد ولی علت دقیقی در این زمینه وجود ندارد.
دکتر حاجبی اضافه کرد: براساس آماری که سال گذشته در نظام بهداشتی کشور به ثبت رسیده و آمار مبتنی بر ثبت معمول نظام سلامت میزان فوت ناشی از خودکشی 2.6 دهم از صدهزار نفر است.
وی افزود: بیشترین میزان اقدام به خودکشی در کشور بین افراد 15 تا 24 سال رخ می دهد.
دکترحاجبی شایع ترین شیوه اقدام به خودکشی را مسمومیت با دارو و سموم اعلام کرد.
وی تصریح کرد: بیماری که اقدام به خودکشی کرده جزء بیماران اورژانسی بشمار می رود و اورژانس موظف است کلیه خدمات درمانی را به بیمار ارائه دهد.
رئیس اداره هماهنگی و برنامه ریزی بیمه سلامت وزارت بهداشت-درمان و آموزش پزشکی اظهار داشت: بیمه ها هزینه های درمانی بیماری که اقدام به خودکشی کرده است را تقبل نمی کند.
دکترˈ سید موسی طباطباییˈ گفت: طبق تعریف مبانی سازمان های بیمه گر، ریسک هایی که قابل پیشگیری است و افراد دانسته به خود آسیب می زنند تحت پوشش خدمات این سازمان ها قرار نمی گیرد.
وی افزود: تاکنون خدمات روانشناسی و روان درمانی به علت کمبود منابع مالی جزء اولویت های سازمان های بیمه گر قرار نگرفته است و در صورت تامین منابع مالی ممکن است این خدمات جزء اولویت های این سازمان ها قرار گیرد .
دکتر طباطبایی تصریح کرد: وزارت بهداشت طی مکاتباتی از وزارت رفاه خواسته خدمات روانشناسی و روان درمانی جزء الویت های سازمان های بیمه گر قرار گیرد.
مدیرکل دفتر بیمه های سلامت اظهار داشت: خدمات روانشناسی و روان درمانی تاکنون تحت پوشش سازمان های بیمه گر قرار نگرفته است ولی مقرر شده این موضوع از سال آینده در رستور کار دبیرخانه شورای عالی قرار گیرد.
دکتر ˈمحمدباقر هوشنگیˈ افزود: با در نظر گرفتن اولویت های حوزه سلامت تعرفه های خدمات پزشکی و قیمت های تمام شده ویزیت و برای سال آینده در دستور کار شورای عالی بیمه قرار می گیرد.
وی افزود: روش قرار گرفتن یک خدمت نظیر روانشناسی اول باید بار مالی آن محاسبه شود و بعد از تائید بسته خدمتی و تعرفه آن توسط وزارت بهداشت و درمان در صحن شورای عالی بیمه مطرح و برای تائید به دولت ارائه شود.
**مرگ بیش از دو هزار نفر بر اثر خودکشی
همچنین مدیرکل روابط عمومی و امور بین الملل سازمان پزشکی قانونی کشور نیز اظهارداشت: در شش ماهه نخست سال جاری دو هزار و 142 مورد مرگ مشکوک به خودکشی در کشور روی داده است که از این تعداد یکهزار و 465 نفر مرد و 677 نفر زن بوده اند.
ˈحامد نائیچیˈ افزود: این آمار در مقایسه با مدت مشابه سال قبل که تعداد مرگ های مشکوک به خودکشی یکهزار و 880 نفر بوده، 13.9 درصد افزایش یافته است.
وی ادامه داد: در شش ماهه نخست امسال آمار مرگ های مشکوک به خودکشی در استان تهران 256 مورد بوده است.
دکتر نائیچی اضافه کرد: 51.7 درصد از موارد خودکشی طی شش ماهه امسال به شیوه حلق آویز بوده است.
ک/زا
ایرنا