شفا آنلاین:یک کارشناس ارشد محیط زیست معتقد است: شکار یکی از ابزارهای مدیریتی است، اما به معضل زیست محیطی تبدیل نشود.
به گزارش شفا آنلاین،حسن مینایی گفت: افزایش شکار پستانداران و پرندگان در مناطق ناشناخته و دور از چشم محیط زیست استان را شاهد هستیم.
وی بیان کرد: مدیریت تنوع زیستی شامل 4 فاکتور تنوع گونهای، ژنتیکی، زیستگاهی و فرهنگی بوده و جزو لاینفک محیط زیست است.
این کارشناس ادامه داد: در سالهای اخیر طبق آمار بعمل آمده طی 5 سال از سه منطقه در خرمآباد همچون بخش پاپی، خان کماندار و بخش ویسیان که از نظر حفاظتی در پایینترین سطح قرار دارند، شکار برخی از پرندگان و پستانداران از حد ظرفیت آنها گذشته است.
مینایی اظهار کرد: حد ظرفیت شکار پرندگان در بهترین حالت و شرایط حدود 65 و در پستانداران نیز برابر با 50 زادهای است که به سن تولید مثل میرسند که این حدود در شرایط زیستی مختلف و مناطق مختلف متغیر بوده و در استان با توجه به وضعیت موجود این حدود کمتر محسوب میشوند.
این کارشناس بیان کرد: در بررسیهای بعمل آمده از بین پستانداران موجود در آن مناطق به ترتیب گراز، جوجهتیغی، خرگوش و روباه معمولی از همه بیشتر مورد شکار قرار گرفتهاند.
وی گفت: در بین پرندگان موجود در زیستگاههای طبیعی، کبوتر جنگلی، کبک و تیهو به ترتیب نسبت به دیگر پرندگان بیشتر شکار میشوند.
مینایی با بیان اینکه در شکار پستاندارعموما از سلاحهای گلولهزنی و درپرندگان از ساچمهزنی استفاده شده است، خاطرنشان کرد: هرچند شکار خود نیز یکی از ابزارهای مدیریتی است، اما این ابزار تا وقتی مثبت و قابل استفاده است که از حد مجازعبور نکند و به معضل زیست محیطی تبدیل نشود.
این کارشناس ارشد مسائل زیست محیطی ادامه داد: متأسفانه بیشتر این شکارها در زمان زادآوری بخصوص در فصل بهار انجام میگیرد که این امر وخامت موضوع را چند برابر میکند.
وی یادآور شد: بزرگترین مشکل محیط زیست استان از نظر حفاظتی، کمبودن تعداد و وسعت مناطق تحت مدیریت و حفاظت بوده، بهطوریکه استان با توجه به گونههای موجود و شرایط طبیعی و انسانی نیاز به معرفی و شناسایی مناطق حفاظت شده بیشتری دارد.
مینایی گفت: اقداماتی که دراین راه برای مدیریت تنوع زیستی میتوان پیشنهاد داد، بازنگری در میزان صدور پروانههای شکار، شناسایی مناطق با ارزش و ناشناخته و ایجاد گشتهای روزانه در تمام مناطق که انسان در طبیعت به سهولت به آن دسترسی دارد، است.
این کارشناس گفت: بازنگری درمیزان و وضعیت گونههای استان و میزان تولید مثل آنها، افزایش سطح و تعداد مناطق حفاظت شده، تأسیس پاسگاههای سیار محیط زیست، ایجاد سامانه خبری شکار درمحیط زیست برای عموم مردم، افزایش رابطین(فعال) محیط زیست، تهیه نقشه پراکندگی تمام گونههایی که درمعرض خطر یا تهدید شدهاند و ایجاد پایگاه پایش زیستگاهها ازنظر تنوع زیستی و آلودگیها، ضروری است.
وی تاکید کرد: هر چند اداره محیط زیست فعالیتهای بسیار مثبتی را در زمینه مدیریت تنوع زیستی انجام داده و میدهد، اما باید با توجه به شرایط موجود انعطافپذیری اقدامات مدیریتی نیز تغییر کند.
ک/ف س
ایسنا