شفا آنلاین - مقابل یکی از دکه های روزنامه فروشی در مسیر خیابان ولی عصر (عج) مشغول خواندن عنوان های اصلی صفحه اول روزنامه ها بودم که ناگهان خارج شدن موشی از سوراخ تنه یک درخت تنومند توجه مرا به خود جلب کرد
به گزارش شفا آنلاین ،موش طوسی بدون ترس و واهمه از رفت و آمدهای مردم در مسیر پیاده رو و عبور خودروها همراه با سر و صدا با خیالی آسوده ضمن طی مسیر جویبار در سوراخ دیگری خزید.
این موضوع ناگهان ذهن مرا به عنوان های برخی از رسانه ها و پایگاه های خبری در روزهای اخیر مانند وجود 60 میلیون موش در تهران و خطر آنها هنگام بروز حادثه های طبیعی کشاند.
این روزها با توجه به سالروز زلزله بم موضوع موش های تهران دوباره در صفحات اجتماعی رسانه ها جای گرفته ، موش هایی که پس از وقوع زلزله می توانند بلاتر از بلا برای جان های بی جان در زیر خروارها خاک شوند.
هر از گاهی کارشناسان از وقوع زمین لرزه ای حتمی در تهران سخن به میان می آورند و به تبع آن جنبه ای از جنبه های بحران پس از زلزله در صدر اخبار قرار می گیرد و این بار نگاه رسانه ها به 60 میلیون موشی است که وجود آن در لابلای شریان های شهری پیش بینی می شود.
موش ها در شرایط عادی به عنوان تهدیدی به شمار می آیند و در هنگام بروز زلزله نیز مشکلاتی همچون آلوده شدن آب و غذا ، شیوع انواع بیماری های واگیردار و حتی آسیب رساندن به بدن های نیمه جان و اجساد متصور است و این مشکل اول را بیش از پیش مضاعف می کند.
استاد دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی درباره مبنای اعلام 60 میلیون موش در پایتخت گفت:در شورای اول شهر تهران تخمین زده شد که 20 میلیون موش در تهران وجود دارد و بر اساس آن در صدد برنامه ریزی برای مبارزه با موش بر آمدند.
ˈپرویز پیرانˈ افزود: مبنای مطالعاتی شورای اول در این خصوص را نمی دانم اما بحث این است که اگر تخمین آن زمان درست باشد با توجه به اینکه تکثیر موش ها به صورت تصاعدی انجام می شود الان چقدر باید در شهر تهران موش باشد؟
به گفته وی،بحث تعداد موش ها مهم نیست بلکه بحث این است که شهری که در انتظار یک زمین لرزه بزرگی می باشد و در کنار آن انبوهی از حیوانات موذی زندگی می کنند، شیوع بیماری های واگیر دار می تواند در پس هر بحرانی به یک فاجعه ثانویه تبدیل شود.
پیران افزود: 7 نوع موش از جمله موش های بزرگ نروژی در تهران زیست می کنند و باید این شوک را داد تا جامعه نسبت به این موضوع نیز حساس شود زیرا مساله ابعاد مهمی دارد.
این استاد دانشگاه ضرورت بازنگری ، بازاندیشی در قواعد مربوط به بحث مدیریت بحران را مورد تاکید قرار داد و گفت:مدیریت بحران و سوانح مساله ای است که باید فراتر از مسایل لحظه ای و موردی دیده شود و نسبت به بلایا باید تعریفی جامع صورت گیرد.
آنچه مسلم است در تهران و به ویژه کلانشهرهای کشور رشد تصاعدی موش ها را شاهد هستیم که گسترش روزافزون این میهمانان ناخوانده می تواند سلامت و جان شهروندان را با مخاطرات جدی روبرو کند.
موش ها به راحتی در هر نقطه شهر به میان انسان ها رفته و غذای خود را پیدا می کنند که البته باید به حضور موش های نروژی در پایتخت توجه شود. این موش ها نسبت به سایر موش های خانگی جثه بزرگ تری دارند و به همین دلیل تهاجمی تر می باشند.
موش های نروژی حتی به همجنسان خود نیز حمله می کنند و اگر در شرایطی قرار بگیرند کە منبع غذایی دیگری نداشته باشند، از اجساد نیز تغذیه می کنند.
همچنین شیوع بیماری های مسری از جمله مواردی است که می تواند در نتیجه حضور این حیوانات موذی در ابعاد مختلف زندگی شهری، خطر جدی را متوجه شهروندان سازد.
در این میان رییس گروه ایمنی و استاندارد سازمان مدیریت بحران شهر تهران در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بدون اظهار نظری در مورد تعداد موش ها گفت : در بازنگری طرح جامع مدیریت بحران شهری 56 مخاطره شناسایی شده که یکی از آن ها حمله حیوانات موذی و مسایل و مشکلات زیست محیطی است.
روزبهانی افزود: این مشکل در شرایط عادی نیز در طرح رسیدگی قرار دارد و قطعا در شرایط بحرانی نیز برنامه های خاص خود را خواهد داشت.
به گفته وی ،در حال حاضر شهرداری تهران از طریق طعمه گذاری با موش ها مبارزه می کند و برای کاهش تعداد جمعیت این حیوانات موذی اقدامات گسترده ای انجام داده است.
روزبهانی بررسی راهکارهای جهانی برای مقابله با موش ها را مورد تاکید قرار داد و گفت: سایر دستگاه ها نیز باید در این امر مدیریت شهری را یاری دهند.
پیش از این نیز کارشناسان در خصوص جهش ژنیتکی موش های شهر تهران هشدار داده و اعلام کرده اند که موش ها به دلیل اشعه های مختلف و مواد شیمیایی دچار تغییر و تحولات رفتاری و ظاهری شدند.
این تغییرات موجب شده است که موش ها از۶۰ گرم به ۵ کیلو گرم افزایش وزن پیدا کرده و در واقع گربه های شهر از موش ها کوچک تر شدند.
ابعاد مختلف وجود موش ها خود به خود می تواند نگرانی هایی را به وجود آورد که این نگرانی ها تنها با اقدامات موثر و علمی در امر مبارزه با حیوانات موذی مانند موش قابل رفع است.
آنچه مسلم است اینکه مسئله ای مانند موش ها که می توانند بالقوه به عنوان یک فاجعه عمل کنند، قطعا باید جدی گرفته شود و در بحث مدیریت بحران زلزله و سایر جنبه های بحران مغفول نماند
ایرنا .