شفا آنلاین : سالهاست که ویتامین D در استحکامبخشی به استخوانها و پیشگیری از راشیتیسم شهرت فراوانی کسب کرده است. اما محققان حوزه تغذیه در دهههای اخیر به این نتیجه رسیدند که ویتامین D برای پیشگیری از بیماریهای زیادی نقش دارد.
در واقع باید بگوییم که این ویتامین در بیشتر بافتها و سلولهای بدن ما فعال است. برای همین هم نقش آن بسیار پر رنگتر از آن چیزی است که به نظر میآید. حالا هم که زمستان از راه رسیده و خورشید پشت ابرها پنهان شده لازم است بیشتر به فکر تامین این ویتامین حیاتی باشید تا خدای نکرده بدنتان با مشکل مواجه نشود. این ویتامین را ویتامین خورشیدی هم میگویند. به خاطر اینکه تنها ویتامینی است که بدن به تنهایی آن را سنتز میکند. درحالیکه اکثر ویتامینهای دیگر را از طریق مصرف مواد غذایی جذب میکند. زمانی که اشعههای ماورای بنفش به پوست میخورد ویتامین D نیز ساخته میشود. به بیان دیگر اگر خورشید نباشد ویتامین D هم در کار نخواهد بود. برای همین هم افرادی که کمتر از خانه خارج میشوند و در معرض نور خورشید نیستند به خصوص در فصل زمستان، بیشتر در معرض کمبود ویتامین D قرار میگیرند. این ویتامین فعالیت هورمونی نیز داشته و در سنتز بیشتر پروتئینها نقش دارد.
دوستدار استخوانها
راشیتیسم یک نوع بیماری استخوانی است. در واقع به دلیل کمبود ویتامین D استخوانها بدشکل میشوند. ویتامین D باعث جذب مواد معدنی لازم برای سلامت استخوانها میشود. یعنی کمک میکند که کلسیم، فسفر و منیزیم به خوبی جذب بدن و استخوانها شود. این ویتامین هم مانند کلسیم برای ساخت و استحکام اسکلت ما و پیشگیری از پوکی استخوان لازم و ضروری است. اگر نمیخواهید به این زودیها عضلاتتان تحلیل برود باید این ویتامین را دریابید چون باعث افزایش قدرت عضلانی هم میشود.
خواص ضد سرطانی دارد
به عقیده برخی از متخصصان بین کمبود ویتامین D و ابتلا به سرطان ارتباط وجود دارد. نتایج برخی از پژوهشها نشان میدهد در کشورها و مناطقی که آفتاب بیشتری دارد میزان سرطان نیز کمتر است. در واقع به نظر میرسد کمبود ویتامین D یکی از عوامل ابتلا به سرطان سینه، پروستات و کولون است.
تقویت سیستم ایمنی بدن
ویتامین D برای تقویت سیستم ایمنی بدن لازم است. حتماً میدانید که سیستم ایمنی بدن ما وظیفه دارد که باکتریها و ویروسها را ناکار کند. اگر نتواند به وظایف خود به خوبی عمل کند خیلی زود سر و کله آنفلوآنزا، سرماخوردگی و دیگر بیماریهای پوستی و دهان و دندانی نیز پیدا میشود. برای اینکه این بیماریهای عفونی را از خود دور کنید به فکر افزایش میزان ویتامین D بدنتان باشید.
پیشگیری از بیماریهای خود ایمنی
این ویتامین با تحریک و تقویت سیستم ایمنی بدن التهابها و احتمال ابتلا به بیماریهای خودایمنی را کاهش میدهد. اگر به اندازه کافی ویتامین D جذب کنید احتمال ابتلا به بیماریهایی مانند دیابت نوع 1، اماس، روماتیسم مفصلی، اگزما، پسوریازیس و... را از خود دور میکنید. به عقیده محققان افرادی که کمبود ویتامین D دارند بیشتر در معرض اینگونه بیماریها قرار میگیرند.
خداحافظ افسردگی
زمانی که نور آفتاب کم میشود خیلیها احساس افسردگی میکنند. به این افسردگی، افسردگی فصلی میگویند که بیشتر در پاییز و به خصوص زمستان دیده میشود. اگر در فصل سرما دچار افسردگی میشوید احتمال دارد از کمبود ویتامین D رنج میبرید. برای همین توصیه میکنیم مکمل مصرف کنید.
برای سلامت قلب
سلولهای قلب و عروق ما برای سالم ماندن به ویتامین D نیاز دارند. این ویتامین باعث تولید هورمون «رنین» میشود که روی فشارخون تأثیر میگذارد. ویتامین D باعث انقباض سلولهای قلب شده و امکان تصلب شرایین را کاهش میدهد.
برای محافظت از کلیهها و کبد
ویتامین D نقش حفاظتی در برابر کلیهها ایفا میکند. در واقع به این ارگانهای مهم کمک میکند تا راحتتر از شر سموم بدن خلاص شوند. ناگفته نماند که این ویتامین همین نقش را در برابر کبد نیز ایفا میکند.
اگر میخواهید بچهدار شوید
ویتامین D نقش اساسی در تولیدمثل دارد. میزان کافی ویتامین D باعث کاهش مشکلات عادت ماهیانه میشود و قدرت باروری را بالا میبرد. از این گذشته وجود ویتامین D برای داشتن بارداری کم خطر لازم و ضروری است.
ویتامینگیری کنید
گیرندههای ویتامین D در همه جای بدن وجود دارند و برای همین هم وجود یا کمبود این ویتامین در عملکرد بدن تأثیر میگذارد. لازم است که به فکر جذب میزان کافی این ویتامین باشید تا بسیاری از بیماریها از شما دور شود. بهترین روش جذب این ویتامین این است که هر روز پانزده دقیقه در معرض نور خورشید باشید. البته منظورمان این نیست که زیر آفتاب شدید پوستتان را جزغاله کنید. علاوه بر این توصیه میکنیم مواد غذایی حاوی این ویتامین را نیز در برنامه غذاییتان بگنجانید. برای این کار از مصرف ماهی، قارچ، شیر گاو، نوشیدنی سویا، بادام، زرده تخممرغ، مارگارین، ماست و غیره غافل نشوید.
پای مرغ منبعی سرشار از کلسیم و فسفر
یک متخصص تغذیه، مصرف لبنیات، قلم و پای مرغ را منبعی سرشار از کلسیم و فسفر عنوان و خاطرنشان کرد: متاسفانه مردم کشورمان بسیار کم از پای مرغ استفاده میکنند در حالی که سالانه به کشورهای دیگر صادر میشود. دکتر علی اکبر سهیلی آزاد در خصوص اهمیت اسیدفولیک در زمان بارداری، اظهار داشت: زنانی که با کمبود اسیدفولیک مواجه هستند باید 9 ماه قبل از بارداری نیاز خود را با مصرف قرص برطرف کنند؛ چرا که اهمیت آن به اندازه ای است که کمبود اسیدفولیک و عدم رفع آن در زمان بارداری موجب سقط جنین می شود. این متخصص تغذیه با بیان اینکه خوشبختانه در سال های اخیر اقدامات خوبی در خصوص تامین قرص های اسیدفولیک از سوی مسوولین صورت گرفته است، افزود: بهتر است زنان باردار از حبوبات و سبزیجاتی همچون جعفری، اسفناج و چغندر برای تامین نیاز اسیدفولیک بدنشان استفاده کنند. متاسفانه خانوادهها با روش نادرست پخت و پز سبزیجات موجب از بین رفتن ارزش غذایی آن می شوند. وی با اشاره به اینکه متاسفانه 50 درصد از زنان باردار در نقاط مختلف کشورمان مبتلا به فقر آهن و کم خونی هستند، گفت: بهترین برنامه غذایی برای چنین کمبود و مشکلی استفاده از منابع غذایی گیاهی همچون اسفناج، عدس و منابع حیوانی مانند گوشت قرمز و جگر است. این متخصص تغذیه یادآور شد: باید توجه کرد که آهن موجود در عدس به خوبی جذب بدن نمی شود، بنابراین مخلوط کردن مرکبات با آن پس از پختن موجب جذب بهتر و بیشتر آهن موجود در عدس میشود.