شفا آنلاین :طی بارندگی دو هفته اخیر در استان خوزستان و همچنین تکرار آن در 3روز اخیر بیش از 13هزار بار مراجعه به مراکز درمانی،کلینیک ها و همچنین بیمارستان ها اعلام شده است.
بارندگیهایی که هفته اخیر در اهواز رخ داد این بار در شهرهای امیدیه و سوسنگرد هم بیماران باقی گذاشت حال آنکه اکثر مراجعین افراد بالغ و فعال اجتماعی بودند که عواقب ناشی از این باران به جز ایجاد تنگی نفس،سرفه و آلرژی موجب عدم حضور افراد شاغل در محل کارشان شد.
در شهر کوچکی نظیر امیدیه پس از بارندگی در شب اول بیش از 500نفر به درمانگاه ها مراجعه کردند و 62درصد از افراد هیچ نوع سابقه بیماری های ریوی نداشتند و 38درصد مبتلا به بیماری های مزمن ریوی بودند.
بر اساس این گزارش و طبق آمار اولیه 50درصد از بیماران در محیط بسته و 50درصد دیگر در محیط باز با مشکلات تنفسی مواجه شده بودند.
عمده این بیماران به طور سرپایی و گروهی دیگر با اقامت در بیمارستان ها درمان شدند و خوشبختانه آماری از مرگ و میر اعلام نشده است.
طبق گزارشات اعلام شده از سوی سازمان بهداشت جهانی اهواز آلوده ترین شهر جهان و میزان امید به زندگی در آن بسیار پائین تعریف شده است.
علت بروز مشکلات تنفسی را نمی توان ناشی از باران اسیدی دانست زیرا علائم آلرژی بینی،پوستی و چشمی اعلام نشده است و این باران درختان و محیط زیست را مختل می کند در این خصوص هم گزارشی داده نشده است.
همچنین مصدومیت های خونی- مشکلات گوارشی- تب و علائم دال بر عفونت و یا عاملی که عوارض سیستماتیک ایجاد کند نیز اعلام نشده است.
عوامل استنشاقی در دستگاه تنفسی تحتانی ایجاد ضایعه می کنند نه در دستگاه تنفسی فوقانی و بیشترین چیزی که از نظر فیزیولوژی تنفسی در بیماران دیده شده یک بیماری انسدادی مجاری هوایی یا به عبارت دیگر محدودیت جریان هوا به صورت التهاب و مجاری هوایی تنفسی بیشتر در سطح برونش ها،نایژه ها و نایژک ها دیده شده است.
همچنین بیشتر به صورت یک پروسه التهابی همراه با تحریک پذیری بوده که ماده محرک آن که جزء آلاینده هاست عامل این امر است اما متأسفانه در استان خوزستان امکاناتی برای اندازه گیری این آلاینده ها موجود نیست.
در هوای شهرها عواملی ناشی از مصرف سوخت های فسیلی- دود و دودکش های کارخانجات- اگزوز خودروها و سایر عوامل توسط بشر در آلودگی محیط نقش بسزایی دارند و از آنجایی که این استان یک منطقه صنعتی است و در آن صنایع بسیار زیادی تولید می شود اما به دلیل عدم اطلاعات از وضعیت آلاینده های هوا امکان متهم کردن صنعت خاصی در بروز این حادثه وجود ندارد.
در حال حاضر باید عناصر آلوده کننده در استان شفاف سازی شود زیرا هزینه های ناشی از این حوادث به سیستم بهداشتی و درمانی و اقتصاد کشور ضرر می رساند.
توسعه فقط تولید ثروت و سرمایه نیست بلکه توسعه باید توسعه ای انسان و سلامت محور باشد زیرا انسان سالم محور توسعه است و در صورت عدم تغییر نگاه از دید توسعه محور به نگاه سلامت محور یک چنین اتفاقاتی همچنان رخ می دهد.
مدیران استان باید به حفظ سلامت افراد و همچنین به بحث محیط زیست و آلودگی هوا توجه ویژه ای داشته باشند.
اگر صنعت خاصی در بروز این اتفاق متهم اعلام شود باید تا زمان اصلاح سیستم فعالیت برای حفظ سلامت شهروندان تعطیل شود و تمام مدیران فعال در بخش صنایع بدانند که فرزندان خودشان هم در معرض ابتلا به عوارض ناشی از این آلودگی ها قرار دارند.آآ
بنابراین مدیران باید تجهیزات مانیتورینگ و پالایش آلاینده ها را مطابق با استانداردهای بین المللی به روز نمایند چرا که یک نیاز مبرم است. همچنین باید وضعیت هشدار و خطرناک مطابق با شواهد عینی و دقیق پس از اندازه گیری غلظت آلاینده ها اعلام شود.
دکتر اسماعیل ایدنی
رئیس شورای عالی سازمان نظام پزشکی کشور-فوق تخصص ریه