شفا آنلاین :از آنجايي كه چاقی شکمی از عوامل خطرساز بروز سرطان است بنابراين افراد دقت داشته باشند اندازه دور کمر بیشتر از ۹۴ سانتی متر براي مردان و بيشتر از 80 سانتي متر براي زنان خطرناك است.
اندازه استاندارد دور کمر برای مردان و زنان
شفا آنلاین :از آنجايي كه چاقی شکمی از عوامل خطرساز بروز سرطان است بنابراين افراد دقت داشته باشند اندازه دور کمر بیشتر از ۹۴ سانتی متر براي مردان و بيشتر از 80 سانتي متر براي زنان خطرناك است.
به گزارش شفا آنلاین ، عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي يزد با اشاره به هفته سرطان بر حفظ همیشگي تناسب اندام تاكيد كرد و گفت: سرطان به معنی رشد، تکثیر و گاهی انتشار غیر طبیعی سلولهای بدن است که این روند تعادل بدن را برهم میزند و پیامدهای غیرقابل جبرانی به دنبال دارد.
دكتر اعظم السادات هاشمي با اشاره به اين كه دانش عمومی در مورد سرطانها بسیار اندک است افزود: پدیده بالا رفتن سن جمعیت جهانی و افزایش امید به زندگی، سبب شده که بیماریهای مزمن و سرطان شیوع بیشتری پیدا کنند.
۵۰درصد سرطانها با تشخیص زودرس قابل درمان هستند
فوق تخصص خون و سرطان با بيان اين مطلب كه حدود۵۰درصد سرطانها با تشخیص زودرس قابل درمان است، گفت: این امر اهمیت توجه به برخی نشانهها و علائم را مورد توجه قرارمی دهد، البته این علائم و نشانهها جنبه هشداری داشته و لزوماً نشانگر سرطان نیستند و تنها با مراجعه به پزشک و انجام بررسیهای لازم میتوان به تشخیص قطعی رسید.
خال هاي جديد را جدي بگيريد
اين هماتولوژيست، کاهش وزن بدون علت مشخص، زخمی که تمایل به بهبود یا التیام ندارد، توده غیرطبیعی در پستان یا هر قسمت دیگر بدن، خال جدید یا هر گونه تغییر در زگیل یا خالهای موجود در بدن، سرفههای مداوم و طولانی یا گرفتگی مزمن صدا، تغییر در اجابت مزاج یا دفع ادرار، اشکال در بلع و هضم غذا و خون ریزی و ترشحات غیرطبیعی از مجاری طبیعی بدن را از علائم هشدار دهنده برشمرد و گفت: عادتهای فردی همچون، سیگار کشیدن، کم تحرکی، چاقی، مصرف مشروبات الکلی، عوامل زیست محیطی همچون،؛ پرتوهای ماوراء بنفش خورشید، مواد شیمیائی موجود در آب و هوای آلوده، بعضی از قارچها مثل آسپرژیلوس، آب و پرتوهای یونیزه کننده (تصویر برداری تشخیصی و انفجار اتمی) از عوامل خطرساز سرطان هستند.
اين انكولوژيست در ادامه موادی مثل آهن، نیکل، کروم، آرسنیک، قطران، الیاف پنبه نسوز، بعضی از رنگها، حشره کشها، نگهدارندههای مواد غذایی مانند نیتریت، بعضی از داروها، سیگار و ذرات معلق موجود در هوای شهرهای صنعتی را از عوامل شيميايي و خطرساز در بروز سرطان برشمرد و عنوان كرد: افراد مسن، به خصوص سن بالای ۶۵سال، به علت اینکه هم سیستم ایمنی ضعیف میشود و هم به مرور زمان تغییراتی در هسته سلولها حاصل میشود، شیوع سرطانها افزایش مییابد. البته بعضی از سرطانها فقط در سنین پایین بروز میکند و برخی دیگر نیز فقط مختص سنین جوانی هستند.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي يزد خاطرنشان كرد: دیده شده است که بعضی از انواع سرطانها در یک منطقه جغرافیایی بیشتر دیده میشوند، به عنوان مثال سرطان مری در شمال ایران و سرطان معده در کشور ژاپن شایعتر میباشد که ممکن است به علل عادات غذایی آن مناطق باشد.
ژنتيك عامل موثر در بروز سرطان رحم و پستان
دكتر هاشمي همچنين اظهارداشت: استعداد خانوادگی و آمادگی ژنتیکی بخصوص در ابتلا به سرطانهای معده، پستان، روده بزرگ، ریه و رحم موثرند.
ازدواج در سنین پایین یکی از عوامل مهم در ایجاد سرطان دهانه رحم
وي با اشاره به عوامل خطرساز وضعیت فرهنگی و اقتصادی افراد جامعه جهت بروز سرطان گفت: ازدواج در سنین پایین یکی از عوامل مهم در ایجاد سرطان دهانه رحم است. بر عکس سرطان پستان در افرادی دیده میشود که ازدواج و حاملگی در سنین بالا داشتهاند. همچنين بايد گفت عمل شیر دهی جنبه محافظتی در برابر سرطان پستان دارد.
اين هماتولوژيست ادامه داد: یک زندگی پر از جنجال و استرس نیز از ديگر عوامل خطرساز سرطان است، اکثر افراد با آگاه شدن از ابتلا به سرطان دچار ترس زیادی شده و در نتیجه ناتوان شدن سیستم ایمنی آنها تشدید مییابد.
تغذیه نامناسب در ایجاد سرطانهای روده بزرگ، مقعد و پستان موثرند
دكتر هاشمي متذكرشد: امیدوار بودن به زندگی و داشتن روحیهای بالا حتی میتواند یک بیماری بدون علاج را بهبود بخشد از طرف ديگر تغذیه نامطلوب و نامناسب در ایجاد سرطانهای روده بزرگ، مقعد و پستان نقش بسزایی دارد.
وي با اشاره به اينكه تغذیه نامناسب و ورزش نکردن باعث ضعف سیستم ایمنی میشوند گفت: در جمعیتهایی که میزان سبزیها و فیبر (سلولز غیرقابل جذب) در رژیم غذایی کم است، میزان بروز سرطان روده بزرگ افزایش مییابد از طرف ديگر مصرف غذاهای دود زده مانند ماهی دودی احتمالا باعث افزایش احتمال به سرطان میشود.
ارتباط مصرف مشروبات الکلی با پیدایش سرطانهای دهان، حلق، حنجره و مری
اين فوق تخصص خون و سرطان در ادامه يادآورشد: همچنین چاقی ممکن است خطر بروز سرطان رحم را افزایش داده و مصرف مشروبات الکلی با پیدایش سرطانهای دهان، حلق، حنجره و مری در ارتباط است.
وي افزود: از آنجا که افراد معتاد به مشروبات الکلی اغلب به مصرف دخانیات نیز عادت داشته و از کمبودهای تغذیهای و ویتامینها نیز رنج میبرند، نقش الکل در ایجاد سرطان تقویت میشود.
اين انكولوژيست با اشاره به روزهاي پیشگیری از سرطان گفت: افراد دقت داشته باشند همیشه تناسب اندام خود را حفظ كنند.
وي با تاكيد بر اين كه چاقی شکمی و اندازه دور کمر بايد مورد توجه افراد باشد گفت: اندازه دور کمر بیشتر از ۹۴ سانتی متر براي مردان بيشتر از 80 سانتي متر براي زنان خطرناك است.
دكتر هاشمي افزود: آمار هانشان میدهد که مرگ و میر در نتیجه ابتلای به سرطانهای پروستات، لوزوالمعده، پستان و تخمدان در افراد چاق بیشتر است.
وي با تاكيد بر انجام هرروز۳۰ دقیقه فعالیت بدنی گفت:افراد مي توانند ساعات ورزش را در ساعاتهای ۱۵ دقیقهای تقسیم کنند.
غذاي چرب سرطان پروستات و كولون را افزايش مي دهد
عضوهيات علمي دانشگاه علوم پزشكي يزد در ادامه با تاكيد بر عدم نوشيدن نوشیدنیهای شیرین و قنددار توصيه كرد: افراد مصرف غذاهای پرکالری و مخصوصا غذاهایی که کم فیبر و پرچرب و شیرین را كاهش دهند. چرا كه این غذاها باعث میشوند بیشتر از حد طبیعی کالری دریافت شود؛ از طرف ديگر رژیمی که چربی آن بالاست میتواند خطر ابتلا به سرطانهای پستان، پروستات، کولون و رکتوم را افزایش دهد.
وي با اشاره به اين كه افراد در غذاهای روزانه خود از انواع میوه، سبزیجات، غلات، حبوبات و فراوردههای گیاهی حاوی الیاف سلولزی مثل گندم سبوسدار استفاده کنند خاطرنشان كرد: . مصرف گوشت قرمز را محدود شود همچنين از گوشتهای فرآوری شده استفاده نشود.
وي با بيان اين كه بهتر است حداکثر میزان مصرف گوشت قرمز ۵۱۰ گرم در هفته باشد افزود: از گوشت ماهی و میگو و گوشت مرغ بجای گوشت قرمز استفاده شود.
مصرف نمك كاهش يابد
اين هماتولوژيست با تاكيد بر عدم استعمال سیگار و الکل توصيه كرد: مصرف غذاهای نمک دار و غذاهای فرآوری شده با نمک را محدودشود؛ بهتر است مصرف نمک در روز حداکثر ۲۴۰۰ میلی گرم باشد.
دكترهاشمي تصريح كرد: افراد از تماس محافظت نشده با نور آفتاب پرهیز نمايند، در عین حال از آنجا که نقش کمبود ویتامین D، که بطور عمده از آفتاب بدست میآید، در پیشگیری از بسیاری از سرطانها نشان داده شده است، باید از کمبود آن در بدن پیشگیری کرد.
وي توصيه كرد: از روشهای تنوری کردن، بخار پز کردن و آب پز کردن برای پخت غذا استفاده شود که نیازی به افزودن روغن نداشته باشد از ديگر سو؛ در روشهایی مانند کباب کردن و بریان کردن از تماس غذا با دود جلوگیری شود همچنين غذا را قبل از کباب یا بریان کردن در فویل پيچيده شود و آن را از منبع حرارتی دور نگه داشته شود تا مدت زمان پخت طولانیتر شود.
اين هماتولوژيست عنوان داشت: تستهای غربالگری سرطان نه تنها در تشخیص سرطان موثر است، بلکه در پیشگیری از سرطان نیز کمک میکند، این تستها مانند کولونوسکوپی، پاپ اسمیر و ماموگرافی تغییرات سلولی غیرطبیعی را قبل از آنکه به سرطان تبدیل شوند تشخیص دهند.