شفا آنلاين:پزشکی>افسردگی-یک روانپزشک با اشاره به اینکه دفتر خاطرات رمانتیکترین و هیجانیترین راه نوشتن هیجانات است، افزود: در دنیای مجازی وبلاگها مکان مناسبی برای ثبت خاطرات مثبت و کمک به دیگران در عرصه اطلاعرسانی است.
به گزارش شفا آنلاين،دکتر علیرضا سفیدچیان درباره تاثیر نوشتن بر ایجاد آرامش فرد گفت: نوشتن چه درباره خاطرات و چه غیر خاطرات باعث ایجاد آرامش در فرد میشود و تقریبا مطالعات زیادی در حوزه روانشناختی و روان پزشکی نشان داده که مغز با به یاد آوردن خاطرات تحریک میشود و این موضوع کمک میکند که فرد به آرامش برسد.
وی در ادامه افزود: در تحقیقاتی از برخی افراد خواسته شد که خاطرات منفیشان را بر روی کاغذ بنویسند که این موضوع نشان داد که پس از آن فرد به آرامش رسیده است در واقع روند نوشتن بر فرد تاثیر درمانی گذاشته است.
این روانپزشک با اشاره به اینکه در حوزه روانشناختی نوشتن، مدل جدید محسوب میشود تا فرد بتواند با رنجهایی که در خاطراتش وجود دارد کنار بیاید، ابراز داشت: این موضوع جنبه تاریخی نیز دارد وقتی گذشته بشر را نگاه میکنیم میبینیم که در غارها بشر تلاش کرده تصاویر را بکشد و آن ثبت نماید.
سفیدچیان ادامه داد: به هر شکلی که هیجانات فرد بروز پیدا کند، حائز اهمیت است و یکی از این روشها نوشتن محسوب میشود؛ وقتی تجربیات خود را در مسئلهای مینویسیم به آن قاطعیت میبخشیم و آن را هدفمند میکنیم و با این کار درباره تجارب خود سخن میگوییم.
با نوشتن و حذف مطالب زاید میتوانیم برای خود آرامش ایجاد کنیم
این روانپزشک با اشاره به اینکه از راه نوشتن بیشتر میتوانیم افکار و اندیشههای خود را بشناسیم خاطرنشان کرد: با این شیوه میتوان درباره افکار نظر داده و آن را ارزیابی کنیم؛ وقتی مشکلات نوشته میشود راههای مختلف در زمینه حل آن به ذهن ما خطور میکن، این افکار قابل نوسازی میشود و در نوشتن ما میتوانیم جاهایی را خط بزنیم یعنی وقتی یک احساس یا نوشته یا ذهنیت آزار دهنده را در قالب نوشته تغییر دهیم.
سفیدچیان با بیان اینکه در نوشته میتوانیم فاز منفی را به فاز مثبت تغییر دهیم، افزود: با نوشتن و حذف مطالب زاید و ناخوشایند میتوانیم به خود کمک کنیم تا آرامش ایجاد شود.
وی درباره اینکه فرد باید چه چیزهایی بنویسد، گفت: گاهی خاطره، داستان، دل نوشته یا منویات درونی نوشته میشود که این موضوعات جایگاه خود را دارند و در یک پله بالاتر و عمیقتر نگاه کردن موضوع میتوانیم از احساسات خود نیز بنویسیم زیرا این کار به تخلیه هیجانی، روحی و روانی در فرد بسیار کمک میکند.
با نوشتن احساسات و شناخت آنها احساس مثبت را در خود ایجاد کنیم
سفیدچیان در ادامه تصریح کرد: وقتی فرد از احساساتش مینویسد درواقع برای دل خود مینویسد و با این روش احساسات شناخته میشوند و میتوانیم آن را از افکار جدا کنیم در این حالت احساساتی که ناشناخته هستند را خواهیم شناخت برای مثال اینکه غمگین یا شاد هستیم و یا اینکه در حالت تعجب قرار داریم و از این طریق احساسات مثبت جایگزین کنیم.
وی با بیان اینکه برخی معتقد هستند که احساسات باعث بروز رفتارهایی میشود، ابراز داشت: وقتی که احساس خود را بشناسیم و بتوانیم آن را در قالب نوشته مرور و تغییر دهیم مطمئنا میتوانیم یک سری از رفتارمان را نیز تغییر دهیم.
این روانپزشک با اشاره به اینکه برخی معتقدند که افکار جلوتر از احساسات است و اگر بتوانیم افکارمان را بنویسیم در واقع توانستهایم احساسمان را نیز تغییر دهیم، تاکید کرد: کسانی که مضطرب و افسرده میشوند و دارای مشکلات اعصاب و روان هستند یک سری افکار اتوماتیک و منفی دارند که اگر این افکار نوشته و شناخته شده و نوسازی شوند، همانگونه که فکر منفی باعث رفتار منفی میشود میتوانیم آن را به فکر و رفتار مثبت تغییردهیم.
نوشتن درمان استاندارد غیر دارویی در حوزه روانشناسی محسوب میشود
وی
در ادامه افزود: نوشتن اثرات درمانی فوق العادهای دارد، این شیوه در حوزه روانشناختی و مدلهای روان درمانی تحت عنوان رفتار درمانی یا شناخت درمانی شکل گرفته است؛ نوشتن درمان استاندارد غیر دارویی در حوزه روانشناسی و روان پزشکی است که بسیار جا افتاده و باعث حل بسیاری از مشکلات اعصاب و روان میشود.
این روان پزشک به یادآوری نکتهای پرداخت و گفت: افرادی که به مشاوره مراجعه میکنند به مشاور بگویند تا رفتاری که موجب شناخت افکار میشود را به آنان آموزش دهند.
داشتن دفتر خاطرات یکی از قدیمیترین و موثرترین راههای ابراز هیجانات است
سفیدچیان درباره نوشتن چند توصیه را بیان و تاکید کرد: دفتر خاطرات یکی از قدیمیترین، محبوبترین و رمانتیکترین راههای نوشتن هیجانات است، البته ما بسیار کم عادت به نوشتن داریم باید بدانیم اصولا نوشتن داستان زندگی توسط فرد در این زمینه بسیار کمک کننده است.
وی در ادامه افزود: یادداشتهای مرور کارها و خاطرات روزانه بسیار توصیه میشود اینکه فرد بتواند نسبت به پدرو مادر و هر کسی که بزرگترش محسوب میشود نامه بنویسد و هیجاناتی را که نتوانسته بر زبان بیاورد با این شیوه بازگو کند.
این روانپزشک افزود: این روش بسیار به فرد کمک میکند و یا اینکه نامه نوشتن بدون آدرس در بروز هیجانات و احساسات کمک کننده است.
سفیدچیان با اشاره به اینکه نوشتن رویاها و خوابها نیز یکی از راهها برای کمک به بروز هیجانات و احساسات است، اظهارکرد: ما معمولا خوابها را به خاطر نمیآوریم و زود آنها را فراموش میکنیم پس نوشتن رویاها در تخلیه هیجانات مفید است.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه اکنون دنیای مجازی وجود دارد فعالیت در این عرصه میتواند حائز اهمیت باشد پس با ساخت وبلاگها میتوان دل نوشتهها را نوشت و از این طریق در فضای مجازی قرار داد زیرا در کشورهای توسعه یافته یکی از شاخصها در زمینه بیان احساسات در فضای مجازی است و افراد یادداشتهای روزانه خود را به این شکل مینویسند.
این روانپزشک گفت: جدای از آسیبهایی که فضای مجازی ممکن است داشته باشد اگر نکات مثبتی در این نوشتهها باشد میتواند به دیگران هم در عرصه اطلاعات کمک کند.
سفیدچیان اظهار کرد: با این روش کسانی که کیلومترها دوررتر هستند نیز میتوانند این مطالب را بخوانند و اگر در این زمینه نظری دارند در قالب کامنت آن را بیان کنند البته ما این راهکار را زمانی توصیه میکنیم که این افکار جنبه مثبت دارد.
وی درباره راهکار تغییر خاطرات منفی به مثبت و یا فراموش کردن خاطرات منفی ابراز داشت: اگر نوشتن خاطرات منفی بر اساس موضوعات مطرح شده باشد به این شکل که فرد نوشتهها را بازبینی و نگاه کند و با کسی در این زمینه مشورت کند، بیان احساسات و افکار داشته باشند و با قرار دادن این موضوعات در کنار یکدیگر مطمئنا میتواند پس از آن افکار مثبت را جایگزین کند.
سفیدچیان در ادامه افزود: اگر چه صرف نوشتن آرامش بخش است اما اگر قرار است معطوف به هدف باشد باید این سبک را یاد بگیریم اینکه چه کنیم که افکار، خاطرات، افکار منفی را چگونه به افکار مثبت تغییردهیم؟ این موضوع یک مهارت است که باید به فرد آموزش داده شود.
زنان در زمینه نوشتن از مردان موفقتر هستند
این روانپزشک در پاسخ به این پرسش که در زمینه نوشتن زنان یا مردان موفقتر هستند، تصریح کرد: معمولا خانمها به دلیل تفاوت روانشناختی زن و مرد که در حوزه ادبیات و مسائل اجتماعی بسیار نزدیکتر هستند امکان دارد در این زمینه موفقتر باشند اما در کل به جنس خاصی بستگی دارد.
سفیدچیان درباره بالا بودن سرعت زندگی درعصر تکنولوژی و زمان بر بودن نوشتن تاکید کرد: ما وقتی میخواهیم کلمات نوشته شود در واقع برای دیده شدن است وقتی کلمات نوشته میشود درواقع خاطره میشود و ما با نوشتن آن را تکرار میکنیم یعنی مانند جریان یک فیلم است به این معنا که وقتی دیده میشود فقط یک فیلم است اما وقتی نوشته میشود در واقع گفته، خوانده و دیده شده است به این دلایل اثر بخش خواهد بود البته در این زمینه فرد نمیتواند رازهایش را هرجایی بازگو کند اما با نوشتن برای خود میتواند یک مرور ذهنی انجام دهد.
سینا