شفاآنلاین_این روزها مجبوری ساعتهای زیادی در روز کار کنی تا بتوانی از پس اجاره خانه و هزینههای زندگی برآیی. خستگی و استرس ناشی از کار از یک طرف، برآوردهنشدن نیازها و انتظارهای زندگی زناشویی هم از طرف دیگر وضعیت را بدتر میکند…
به گزارش شفاآنلاین،برخی معتقدند رضایت از زندگی مشترک در احساسات مثبت، دوست داشتن، رضایت جنسی، توافق در امور اقتصادی، خانهداری و تربیت فرزند معنا میشود. متخصصان اعتقاد دارند پایینبودن سطح میل جنسی هم یکی از متداولترین مسائل و مشکلات جنسی خانوادهها در قرن حاضر است. اینکه میل جنسی در حال حاضر نسبت به سالهای قبل کمتر شده یا نه، مشخص نیست اما یک چیز قطعی است و آن اینکه شکایت خانمها بیشتر است.
با دکتر سیدعلی آذین، متخصص پزشکیاجتماعی و مدیر درمان و مسوول کلینیک سلامت جنسی مرکز درمان ناباروری و سقط مکرر ابنسینا درباره این مطلب گفتوگو کردهایم که واقعا چه میزان رابطه زناشویی طبیعی به حساب میآید.
آیا دفعات برقراری روابط زناشویی حد خاصی دارد؟
این سوال برای بسیاری از زوجها مطرح است اما پیش از پاسخ به آن لازم میدانم در مورد باور نادرستی که متاسفانه بسیار هم شایع است، توضیح دهم؛ متاسفانه اغلب زن و شوهرها تصور میکنند که معنی رابطه زناشویی فقط انجام نزدیکی است درحالی که این تفکر باعث میشود زوج نهتنها خود را از لذت سایر تعاملهای جنسی بهخصوص جنبههای عاطفی آن محروم کنند، بلکه اگر به هر دلیل برای هرکدام عذری ایجاد شود (از انواع بیماری تا شرایطی کاملا طبیعی مثل دوران قاعدگی) رابطه زناشویی آنها تعطیل میشود و این بهخصوص در درازمدت، برای زندگی زناشویی مفید نیست.
وقتی از رابطه زناشویی صحبت میشود، منظور انواع تعامل ممکن بین دو طرف است که میتواند از یک معاشقه ساده بدون نیت رسیدن به ارگاسم تا رفتار جنسی توام با اوج لذت جنسی برای یکی یا هر دو طرف یا در نهایت همراهی آن با نزدیکی جنسی باشد. در مورد تعداد دفعات برقراری رابطه زناشویی نیز برداشتهای نادرست بسیاری وجود دارد که همکاران ما در بخش سلامت و همچنین رسانههای معتبر و مسوولیتپذیر باید برای اصلاح آنها تلاش کنند.
تعدد روابط زناشویی ضرری متوجه زوج نمیکند؟
به عنوان یک قاعده کلی، در صورتی که ممنوعیت پزشکی وجود نداشته باشد (که موارد آن بسیار محدود و تشخیص آن نیز فقط با پزشک معالج است)، دفعات برقراری رابطه زناشویی هیچ محدودیت خاصی ندارد و هیچکس نمیتواند برای آن عدد و رقم، تواتر یا کمیت خاصی تجویز کند اما در مواردی مثل الگوی رفتار جنسی وسواسی یا اعتیاد به روابط جنسی (که ماهیت مورد دوم هنوز هم مورد مناقشه است)، استثناء وجود دارد و باید بهوسیله متخصصان، بهخصوص روانپزشکان، بررسی و پیگیری شود.
پس این باور که یک زوج طبیعی باید هفتهای یکبار رابطه زناشویی داشته باشند، چندان درست نیست؟
تمایل به برقراری رابطه زناشویی در افراد مختلف متفاوت است و نمیتوان گفت برقراری چه تعداد رابطه زناشویی در یک زمان معین نشانه طبیعی بودن همسران است. گاهی همکاران زوجهایی را برای درمان به کلینیک ارجاع میدهند چون مثلا فقط ماهی یک بار رابطه دارند! ولی در بررسیهای انجامشده، معلوم میشود هیچ اختلال عملکردی وجود ندارد و هر دو طرف هم از زندگی جنسی و عاطفی خود راضی هستند. طبیعی است که ما هم جز دادن اطمینان به آنها که همه چیز عادی است، هیچ مداخله دیگری را صلاح نمیدانیم.
برخی مردها معتقدند رابطه زناشویی انرژی زیادی از آنها میگیرد، این تصور درست است؟
نه! درواقع یکی از دلایلی هم که باعث میشود موضوع دفعات رابطه زناشویی در اذهان اهمیت ویژهای پیدا کند، باورهای غلط درخصوص انرژی لازم برای این فعالیتها و احتمال ضعیفشدن بنیه و توان عمومی فرد است.
یکی از چیزهایی که افراد در مطبها و کلینیکها درخواست میکنند، تجویز دارو یا مکملهای غذایی برای تقویت بنیه عمومی یا جنسی برای خود یا شریک زندگی شان است. بهنظر میرسد باورهای قبلی رایج در جامعه، در کنار تبلیغات وسیع در خصوص محصولاتی با این ویژگی، به فراگیر شدن این تصور غلط کمک کردهاند، بهخصوص در مورد مردان، چون فعالیت جنسی به خروج فرآوردهای از بدن منجر میشود که از دیرهنگام به مفاهیمی همچون انرژی حیاتی یا مایع حیاتبخش و… منتسب میشده است و این، باور اینکه روابط زناشویی توانایی جسمی بالایی میطلبد، بسیار تقویت کرده است.
درحالی که برخلاف تصور رایج، روابط زناشویی چندان فعالیت سنگینی محسوب نمیشود. اگرچه میزان مصرف انرژی در جریان این رابطه به عواملی همچون نوع، مدت و شدت فعالیتهای مختلف و جثه فرد بستگی دارد ولی مطالعههای مختلف نشان میدهند با وجود تنوع روابط، دامنه مصرف انرژی در مراحل مختلف یک ارتباط ۳۰ دقیقهای، بین ۵۰ تا ۱۵۰ کیلوکالری است (از یک رابطه ملایم تا رابطهای بسیار فعال).
این اعداد وقتی بیشتر مفهوم پیدا میکنند که بدانید یک فنجان بستنی وانیلی بهطور متوسط ۳۰۰ کیلوکالری انرژی دارد، یعنی انرژی لازم برای دو بار برقراری ارتباط زناشویی کاملا فعال!
چه زمانی زیادهروی در این رابطه نوعی بیماری به شمار میرود؟
فعال بودن از لحاظ جنسی نهتنها ضرری ندارد بلکه با افزایش سن اهمیت خاصی نیز پیدا میکند. زنده و با طراوت نگهداشتن رابطه زناشویی در سنین بالاتر نهتنها به حفظ کیفیت زندگی و سلامت روان و حفظ صمیمیت زوج کمک میکند، بلکه از لحاظ بیولوژیک نیز کارکرد و سلامت اندامهای تناسلی در هر دو جنس با فعالیت جنسی مستمر تا سنین بالاتری تضمین میشود.
آیا داشتن رابطه زناشویی کوتاهمدت، ناامیدکننده است؟
این مساله هم یک باور غلط دیگر است. همانطور که گفته شد برای یک رابطه زناشویی موفق حداکثر یا حداقل زمان تعریف نشده است. برخی افراد فقط زمان بین دخول تا انزال را درنظر میگیرند و در صورت کوتاه بودن این فاصله میگویند مرد دچار انزال زودرس است در حالی که نوازش و بوسه نیز جزیی از رابطه زناشویی محسوب میشود.
از سوی دیگر این مدت زمان صرف شده نیست که اهمیت دارد بلکه میزان رضایت زوجین از رابطه مهم است. بنابراین اگر زوجی با «رضایت هر دو طرف» در تمام ایام هفته فعالیت جنسی دارند و از این رابطه لذت میبرند، هیچ دلیلی وجود ندارد که بخواهیم آنها را از این الگوی رفتاری نهی کنیم.
گاهی فقط یکی از طرفین میل زیادی به داشتن رابطه زناشویی دارد یا در مورد زمان انجام رابطه اختلاف سلیقه دارند…چه توصیهای به این زوجها میتوان داشت؟
اگر تمایل و نیاز جنسی یک طرف بیشتر است، شریک زندگی او میتواند با ارتقای دانش و مهارتهای جنسی و حتی بدون نیاز به انجام نزدیکی، به این نیاز پاسخ دهد چون میزان میل و نیاز جنسی نیز مثل بسیاری از متغیرهای انسانی دیگر از یک فرد به فرد دیگر و حتی در مقاطع زمانی متفاوت در یک فرد متفاوت خواهد بود.
توصیه میشود دو نفر که کاندیدای ازدواج با یکدیگر هستند، در مورد بسیاری از مسائل از جمله دیدگاه خودشان درباره روابط زناشویی و اهمیتی که در زندگی مشترک برای این موضوع قائل هستند، صحبت کنند، ولی در بهترین حالت هم نیاز و تمایل جنسی زوج همیشه کاملا همخوانی ندارد.
در مواجهه با این مساله، همانند بسیاری از موضوعات دیگر، زن و شوهر باید به یک تعامل سازنده دست یابند؛ بهنحوی که احساس نکنند مورد بیتوجهی قرار گرفتهاند و از سوی شریک زندگی، تحتفشار هستند. بهعلاوه درخصوص درخواستهای جنسی، زن و شوهر باید صمیمانه گفتوگو کنند و خواستههای خود را با یکدیگر در میان بگذارند.
مثلا هنوز بسیاری از خانمها از اینکه پیشنهاد دهنده شروع رابطه زناشویی باشند، اکراه دارند یا آن را صحیح نمیدانند در حالی که چنین تصوری اصلا درست نیست و برخی مردان توقع چنین رفتاری را دارند بدون آنکه به آن هیچ اشارهای بکنند. چنین تعاملی در مورد سایر متغیرهای ممکن مثل زمان رابطه، مکان آن و نوع رفتارها و همچنین موقعیتهای ممکن برای برقراری رابطه زناشویی باید وجود داشته باشد.
اتفاقا با بهره بردن از همین متغیرها میتوان با وجود گذشتن سالها از زندگی مشترک، از یکنواختی و سرد شدن رابطه پیشگیری کرد. زوجی که به دنبال خوشبختی هستند، باید برای رسیدن به آن هر کدام به نیازهای طرف مقابل احترام بگذارند. در صورت محققشدن این شرایط، عملا به نیازها و خواستههای خود نیز دست یافتهاند. صدالبته چنین تعاملی همراه با حسننیت با آنچه عدهای به شکل کاسبکارانه در زندگی به دنبال آن هستند، تفاوت دارد.
پزشکان