شفا آنلاين - 20سال فعالیت در سازمان تامین اجتماعی، عضویت در هیات مدیره سازمان در سالهای 76 تا 80، قائم مقام مدیرعامل و معاونت درمان این سازمان، قائم مقام نظام پزشکی، رییس کل سازمان تامین اجتماعی و ریاست جهاددانشگاهی علوم پزشکی تهران در سالهای 69 تا 72 برخی از سوابق مدیریتی و اداری مدیرعامل جدید سازمان تامین اجتماعی است که شب گذشته با حکم علی ربیعی به عنوان رییس جدید این سازمان منصوب شد.
دکتر سید تقی نوربخش در گفتوگو با ایسنا، برنامههای خود در حوزههای درمان، بیمهای و اقتصادی سازمان تامین اجتماعی تشریح کرد.
وی با اشاره به اینکه سازمان تامین اجتماعی دارای حدود 12 میلیون و 700 هزار نفر بیمه شده اصلی، 35 میلیون نفر بیمه شده اصلی و تبعی و یک میلیون و 900 هزار مستمریبگیر است، گفت: این سازمان 37 میلیون نفر از جمعیت کشور را تحت پوشش قرار داده است و نوع خدماتش با سازمانهای بیمهگر دیگر متفاوت است.
نوربخش ادامه داد: ماموریت سازمان در سه حیطه اصلی بخش بیمهای، درمان و اقتصادی خلاصه میشود که در بخش بیمهای، دریافت حق بیمه، مدیریت حق بیمه و پرداخت مستمری از جمله فعالیتهای حائز اهمیت است.
به گفته مدیرعامل جدید سازمان تامین اجتماعی، بخش درمان این سازمان نیز همانند سایر سازمانهای بیمه گر در حال فعالیت است اما در حوزه اقتصادی سازمان موظف به حراست از ذخایر و ایجاد ارزش افزوده منابع سازمان است.
مستمریها باید متناسب با قیمتهای روز پرداخت شود
وی با تاکید بر اینکه تامین اجتماعی سازمانی بین نسلی است که منابع آن حق الناس است، گفت: منابع تامین اجتماعی بیتالمال نیست و تامین اجتماعی سازمانی نقدی نیست بلکه سازمانی تعهدی است. آنچه هم اکنون در تملک سازمان است به معنی ارزش اموال تامین اجتماعی نیست و این سازمان برای سالهای بعدی نیز متعهد به اجرای وظایف است، بنابراین باید متناسب با قیمتهای روز مستمری خود را پرداخت و همچنین ارزش افزوده برای ذخایر سازمان ایجاد کند.
برداشت از ذخایر تامین اجتماعی در سال 92
مدیرعامل جدید سازمان تامین اجتماعی با بیان اینکه حدود 4-5 سال است سازمان به نقطه سربه سری رسیده است، تصریح کرد: حدود پنج سال است منابع و مصارف تامین اجتماعی با یکدیگر متعادل شده و این نقطه خوبی برای یک سازمان بیمهگر نیست، این در حالیست که در سال 92 تعدادی از ذخایر سازمان برداشت و در هزینههای مصرفی خرج شده است.
حدود 30 میلیارد تومان بدهی روزانه دولت به تامین اجتماعی
نوربخش مطالبه یکساله سازمان از دولت در سال 92 را معادل 14 هزار میلیارد تومان پیش بینی و اظهار کرد: برخلاف آنچه که در مورد صفر شدن مطالبات سازمان تامین اجتماعی از دولت به صورتی غیر کارشناسی عنوان شده باید گفت که هرگز مطالبات سازمان تامین اجتماعی از دولت صفر نمیشود.
وی در ادامه به بدهی که روزانه از سوی دولت برای تامین اجتماعی ایجاد میشود اشارهای کرد و گفت: دولت مرتبا به سازمان بدهکار است به طوری که دولت روزانه حدود 30 میلیارد تومان به سازما تامین اجتماعی بدهکار میشود، بنابراین آنچه در جشن 60 سالگی تامین اجتماعی توسط مسئولان عنوان شده، درست نیست.
نوربخش در خصوص رایزنیها با دولت به منظور پرداخت بدهیها، ابراز امیدواری کرد که در دولت تدبیر و امید مساعدتهای قانونی از سوی دولت به این سازمان صورت بگیرد.
وی افزود: چرا که تامین اجتماعی جزئی از بدنه نظام است و دولت در قبال آن وظایف حاکمیتی دارد و مطمئنا با رویکردهای روحانی، مساعدتهای لازم در این زمینه انجام خواهد گرفت.
متاسفانه رفع دیون، تامین اجتماعی را بنگاهداری قوی کرده است
مدیرعامل جدید سازمان تامین اجتماعی در ادامه این گفتوگو به بخش اقتصادی سازمان تامین اجتماعی اشاره و اظهار کرد: تامین اجتماعی پورتفوی 20 هزار میلیارد تومانی در شستا و سازمانهای غیر شستاییاش دارد و این رقم منهای شرکتهای وابسته به سازمان همانند شرکتهای تامین، رفاه گستر، بانک رفاه و غیره است.
نوربخش در ادامه بر خارج کردن سازمان از مقوله بنگاه داری اشاره کرد و گفت: در قانون برنامه پنج ساله توسعه پیش بینی شده است که سازمانهای بیمهگر از بنگاهداری خارج شوند، اما متاسفانه تامین اجتماعی در سالهای اخیر در زمینه بنگاهداری قوی شده است و شاید یکی از علل آن رفع دیونی باشد که در قالب شرکتها به سازمان واگذار شده است.
وی ادامه داد: سازمان تامین اجتماعی طبق قانون باید به سمت سرمایهگذاریهای شفاف، زودبازده و کم ریز حرکت کند و قابلیت تبدیل به نقد شدن را داشته باشد؛ هرچند که باید اهداف اجتماعی و اقتصادی خود را نیز در آن لحاظ کند.
نوربخش با بیان اینکه 37 درصد داروی کشور در شرکتهای سازمان تامین اجتماعی تولید و 40 درصد توزیع داروی کشور بر عهده شرکتهای این سازمان است، گفت: یکی از ماموریتهای اصلی سازمان تولید و خرید درمان است. امیدواریم با تعامل و ایجاد سیکلی مناسب بین بخشهای درمان، دارو و نظام سلامت هم دیون خود را پرداخت کنیم و هم بیمه شدگان را راضی نگه داریم، چرا که جهت گیریهای اقتصادی سازمان در سایر رویکردهای تامین اجتماعی تاثیرگذار است.
مدیرعامل جدید سازمان تامین اجتماعی با اشاره به اینکه موضوع درمان، بیمهها، مستمری و بخش اقتصادی سازمان چهار خصوصیت اصلی تامین اجتماعی را تشکیل میدهد، گفت: متاسفانه جهتگیری به سمت بنگاه داری از سایر جهت گیریهای سازمان بیشتر بوده، اما باید به سمتی حرکت کنیم که تعادل را بین این چهار بخش حفظ کنیم.
واگذاری شرکتها و کارخانجات ضررده به تامین اجتماعی عمدی نیست
وی پدیده بنگاه داری در کشور را با چالشهایی همراه دانست و به ایسنا گفت: بنگاههای دولتی میزان سودشان متناسب نیست و در زمانی که این بنگاهها به تامین اجتماعی نیز منتقل میشوند همان بنگاهها هستند، اما موضوع اصلی این است که قصدی در این اتفاق وجود ندارد که بنگاههای ضررده به سازمان منتقل شود. باید اشاره کنیم که تلاشهای خوبی نیز در زمینه رفع مشکلات صورت گرفته است.
ایجاد حاشیه امن برای سازمان با حرکت به سمت بورس
دکتر نوربخش افزود: بر اساس اصل 44 قانون، هدف خصوصی سازی سازمانها بود، اما خیلی از سازمانها به نهادهای دولتی منتقل شد و شاید بخشی از این موضوع اجتناب ناپذیر باشد ولی باید تصریح کنیم که بخش دولتی نباید با بخش خصوصی رقابت کند، چرا که امکانات نهادهای دولتی به دلیل حاکمیتی بودنشان ممکن است اصل 44 را مخدوش کند.
مدیرعامل جدید سازمان تامین اجتماعی با اشاره به اینکه باید به سمت سه خاصیت ایجاد بهرهوری، شفاف سازی و حرکت به سوی بورس اقدام کنیم، اظهار کرد: حرکت به سمت بورس میتواند اتفاقات را شفاف کند و حاشیه امنی را برای سازمان ایجاد کند و این در حالی است که بورس خاصیت زودبازده بودن را نیز در خود به همراه دارد.
در مورد هتلهای هما پس از کار کارشناسی نظر خود را اعمال میکنم
وی در مورد هتلهای هما و ورشکست بودن این هتلها در زمان واگذاریشان به سازمان تامین اجتماعی تصریح کرد: حقیقتا بررسیهای لازم در این زمینه را انجام ندادهام و باید پس از کار کارشناسی نظر خود را اعمال کنم، اما چیزهای زیادی در این خصوص شنیدهایم.
نظر نوربخش در خصوص اصلاحیه قانون تامین اجتماعی و استخدام 500 نفر در سازمان
مدیرعامل جدید سازمان تامین اجتماعی در خصوص تصمیمش درباره مصوبات مدیرعامل سابق این سازمان در پایان فعالیتش از جمله اصلاحیه قانون تامین اجتماعی و استخدام 500 نفر، گفت: در این باره باید به مصوبات هیات دولت توجه کنیم و البته باید بگویم که اساسنامه سازمان تامین اجتماعی با مشکلاتی مواجه است.