شفا آنلاين -وزارت بهداشت اعلام کرد:90 درصد علل کوتاهی قد افراد ارثی، ژنتیکی و خانوادگی است و تبلیغات ماهوارهای برای افزایش قد کذب محض است. سن بلوغ نیز افزایش پیدا کرده، اکنون در دختران ۱۴ سالگی و در پسران ۱۵ سالگی است و در مواردی که بلوغ زیر ۸سال برای دختران و زیر 9 سال برای پسران رخ دهد، بلوغ فرد زودرس بوده است.
به گزارش شفا آنلاين رحیم وکیلی، مدیر گروه کودکان دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در جامعه ما طول قد بین 153 تا 173 برای زنان و بین 173 تا 184 برای مردان قد طبیعی محسوب می شود.
وکیلی اظهار داشت: برخی بیماریهای نادر و همچنین نوع تغذیه، ورزش و پرهیز از استرس در سنین رشد در کوتاهی و بلندی قد فرزندان تأثیرگذار هستند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه استرس ها و رقابت های کاذب موجب اختلال در عملکرد هورمون رشد می شوند، افزود: پرهیز از استرس و رقابت های منفی در بین دانش آموزان در افزایش قد آنها نقش بسزایی دارد.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه ورزش های والیبال و بسکتبال بر خلاف تصور عموم در بلندی قد تأثیری ندارند، افزود: این در حالی است که افراد بلند قد به سمت ورزش های والیبال و بسکتبال سوق می یابند.
وکیلی تبلیغات شبکه های ماهواره ای برای افزایش قد را کذب محض دانست و افزود: پس از تمام شدن فرآیند بلوغ که بین ۲ تا ۶ سال به طور می انجامد و بسته شدن صفحات رشد امکان بلندی قد وجود ندارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، افزود: به طور کلی افزایش قد پس از گذشت فرآیند سن بلوغ که در دخترها حدود 14 سال و در پسران 15 سال است به لحاظ علمی و پزشکی امکانپذیر نیست.
مدیر گروه کودکان دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطر نشان کرد: طبق تحقیقات انجام شده در طول 130 سال گذشته تاکنون متوسط سن بلوغ در جهان در بین دختران و پسران به علت بهبود شاخص های بهداشتی و سایر موارد از 18 سال به 5/12 سال کاهش یافته است.
به گفته وی، بنابراین خانواده ها نباید خیلی نگران زودرس بودن بلوغ فرزندانشان باشند، چرا که سن بلوغ در همه جوامع کاهش یافته است.
وی بیان کرد: در مواردی که بلوغ زیر هشت سال برای دختران و زیر 9 سال برای پسران رخ دهد، می توان گفت که بلوغ فرد زودرس بوده است.