شفا آنلاين -ماه مبارك رمضان هم از راه رسيد و باز سفرههايي مهمان خانه ميشود كه براي سير كردن جسم كه نه، بلكه براي روحهاي تشنه ما پهن ميشود.
سفرههايي كه همزمان با دعاي سحر و ربنا چيده ميشود؛ به ميزباني دلهايي ميآيد كه خالي از هر گونه پليدي است و غذاهاي رنگارنگ فقط بهانهاي است تا جسم را از سيري، سيراب كنيم، اما در اين ميان عدهاي هستند كه فكر ميكنند بايد سحر تا جايي كه ميتوانند پرخوري كنند تا مبادا در طول روز، گرسنگي آزارشان دهد يا افطار چنان بدغذايي ميكنند كه شكم سير و دل از هر چه غذاست متنفر ميشود. پس از افطار هم زمان ديدن سريالهاي ماه رمضان ميرسد و زولبيا و باميه هم كه مزه ميدهد! شام هم كه جاي خود دارد و اگر مفصل نباشد، نميشود!
به گزارش شفا آنلاين ،اينجاست كه متخصصان تغذيه درباره همين عادتهاي غذايي و بايدها و نبايدهاي تغذيه در ماه رمضان به توصيه كردنهاي فراوان روي ميآورند، اما گويا گرسنگي فرصت فكر كردن به كسي نميدهد.
به هر روي برنامه غذايي بسياري از ما نادرست است و متاسفانه موجب ميشود كه پس از اين ماه هم با مسائل متعددي از جمله اضافه وزن و مشكلات گوارشي روبهرو شويم.
غذاي مناسب سحري
دكتر ناصر ابراهيمي درياني، فوق تخصص بيماريهاي گوارش و كبد در اين زمينه با اشاره به اينكه سحري وعده غذايي جايگزين ناهار است، ميگويد: بسياري از افراد تصور ميكنند، اگر شام مفصلي بخورند و در طول روز گرسنه نشوند، احتياجي به خوردن سحري نيست كه اين تصور اشتباهي است و اين وعده غذايي نبايد حذف شود. با توجه به اينكه در فصل تابستان هستيم و تشنگي به سراغ روزهداران ميآيد، لذا بايد از خوردن غذاهاي چرب و شور در هنگام سحر پرهيز كرد تا در طول روز تشنه نشد. به علاوه سعي كنيد سالاد بيشتري بخوريد تا حجم زيادي از معده شما را پر كند و مجبور نشويد برنج يا خورشت زيادي بخوريد. برخي عادت دارند پس از خوردن سحري بلافاصله ميخوابند كه اين اشتباه است و موجب ميشود در طول روز احساس سنگيني و كسالت داشته باشند. لذا سعي كنيد زمان كافي به خوردن سحري اختصاص دهيد چون با عجله غذا خوردن، شما را به سوءهاضمه مبتلا ميكند.
وي ميافزايد: براي افطار هم توصيه ميشود روزه را با يك فنجان شير به همراه خرما يا آب ولرم باز كرد، اما به علت گرما برخي روزه را با آب يخ باز ميكنند؛ در حالي كه يخ سيري زودرس به دنبال دارد و موجب ميشود معده با حجم زياد مايع پر شود و روزهدار ميلي به خوردن غذاهاي ضروري نداشته باشد. به علاوه بايد از خوردن غذاهاي پرچرب و شور در اين وعده غذايي هم پرهيز كنيد و ميوه، سبزي و مايعات بيشتري بخوريد.
دكتر درياني به 2 مشكل عمدهاي كه در اين ماه براي روزهداران به وجود ميآيد اشاره و اظهار ميكند: روزهداران بهطور معمول در هفته نخست ماه رمضان به سوءهاضمه يعني سوزش سر دل و ترش كردن مبتلا ميشوند. توصيه ميشود افراد مبتلا به رفلاكس معده، دستكم يك تا 3 ساعت پس از خوردن غذا دراز نكشند چون موجب برگشت اسيد معده به مري و ترش كردن ميشود. يبوست مشكل ديگري است كه روزهداران در هفته نخست روزهداري گرفتار آن ميشوند، چون وعده غذايي ناهار حذف و مصرف مايعات و سبزيجات كم ميشود. كساني كه زمينه ابتلا به يبوست دارند، بيشتر گرفتار اين مشكل ميشوند، پس بهتر است بين افطار و سحر آب زياد بخورند. كاهو براي مبتلا نشدن به يبوست بسيار مفيد است، لذا سعي كنيد آن را زياد مصرف كنيد.
همچنين از عادات غلط روزهداران اين است كه ميان شام و سحر فاصله كمي ميگذارند كه اين هم اشتباه است، لذا براي شام از غذاهاي كم حجم استفاده كنيد.
وي توصيه ميكند: از مصرف بيش از اندازه زولبيا و باميه پرهيز كنيد چون فقط حاوي چربي و شكر است و مصرف آن نتيجهاي جز اضافه وزن ندارد. مصرف اين شيريني ويژه ماه رمضان در اندازه كم مشكلي ندارد، اما بهتر است ميوه و قندهاي طبيعي را جايگزين آن كنيد. به هر حال از اهداف مهم روزه گرفتن، سلامتي است و بهطور معمول پس از اين ماه بايد وزن كاهش پيدا كند نه اينكه گرفتار اضافه وزن شويم
مريم فرهمند.