شفا آنلاین>سلامت جنسی>عفونت فارچی واژن یک عفونت شایع در زنان است که باعث تحریک، ترشح و خارش شدید واژن و بافتهای دهانه آن میشود. از آنجاییکه عامل اصلی ابتلا به آن نوعی قارچ به نام مخمر کاندیدا آلبیکانس است، این بیماری کاندیدیازیس واژن (Vaginal candidiasis) نیز نامیده میشود.
به گزارش شفا آنلاین:آمار نشان داده است که معمولا از هر ۴ زن، ۳ زن حداقل برای یک بار در طول زندگی خود این بیماری را تجربه میکنند. عفونت قارچی واژن از عفونتهای مقاربتی محسوب نمیشود اما خطر ابتلا به آن در زمان شروع فعالیتهای جنسی بهعلت تغییرات در تعادل فلور نرمال واژن وجود دارد.
خوشبختانه مصرف داروهای خوراکی و موضعی ضد قارچ در درمان این عفونت موثر هستند اما اگر از حالت حاد به مزمن تبدیل شود (یعنی در یک سال چهار بار یا بیشتر به این عفونت مبتلا شوید) ممکن است به یک دوره درمان طولانیتر و یک برنامه دارویی نگهدارنده نیاز داشته باشید.
قابل ذکر است که به محض ابتلا به عفونت مخمر واژن، احتمال ابتلای شما به باکتری یا قارچهای دیگر نیز بیشتر میشود زیرا بروز آن به معنای به هم خوردن تعادل باکتریها و مخمرهای طبیعی واژن است.
علائم عفونت قارچی واژن میتواند از خفیف تا متوسط باشد و معمولا شامل موارد زیر است:
اگر دارای علائم زیر باشید احتمالا به عفونت مزمن و عودکننده قارچی واژن مبتلا شدهاید:
معمولا علت ابتلا به عفونت مزمن قارچی واژن تغییر سطح هورمونهای بدن در بارداری، ابتلا به دیابت کنترلنشده و ضعف سیستم ایمنی بدن بهدلیل مصرف داروهای خاص یا شرایطی مانند عفونت HIV است. البته هرگونه سهلانگاری در درمان به موقع عفونت حاد قارچی واژن (عفونت با علائم خفیف تا متوسط) نیز میتواند بدن شما را مستعد ابتلا به عفونت مزمن یا عفونت قارچی واژن مقاوم به درمان کند. از طرفی هرچه دیرتر عفونت واژن شما درمان شود، شدت علائم آن نیز افزایش مییابد. بههمیندلیل توصیه میکنیم در اولین فرصت برای مشاوره با پزشک خود یا یکی از پزشکان متخصص آنلاین زنان و زایمان حاضر در پذیرش ۲۴ اقدام کنید. در ادامه عکس واقعی عفونت قارچی واژن را مشاهده میکنید.
قارچ یا مخمر کاندیدا آلبیکانس (Candida albicans) مسئول بیشتر عفونتهای قارچی واژن است. واژن شما بهصورت طبیعی حاوی تعداد مشخصی از این مخمر و باکتری به نام لاکتوباسیلوس بهعنوان فلور نرمال است. هر عاملی که بتواند تعادل این باکتری را در محیط واژن به هم بریزد میتواند بر غلبه و رشد بیشازحد مخمر کاندیدا یا نفوذ آن به لایههای عمیق سلولی واژن موثر باشد. در نتیجه ناگهان ممکن است با علائم و نشانههای عفونت قارچی واژن مواجه شوید.
از این عوامل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
جالب است بدانید که کاندیدا آلبیکانس رایجترین نوع قارچ برای ایجاد عفونتهای حاد مخمری واژن است و درمان آن در مقایسه با درمان عفونتهای مخمر ناشی از انواع دیگر قارچ کاندیدا بسیار آسانتر است. معمولاً هر عفونت قارچی واژن که ناشی از کاندیدا آلبیکانس نباشد، به درمانهای طولانیتر و مداخلهجویانهتری نیاز دارد و در مواردی حتی به درمان مقاوم است. با یک آزمایش ساده میتوان نوع کاندیدا را تشخیص داد. اصولا پزشک برای درمان ابتدا به سراغ درمانهای معمول میرود اما اگر نوع عفونت به آنها پاسخگو نباشد یا بیمار مدام با عود عفونت مواجه شود، احتمال تشخیص عفونتهای مخمر ناشی از انواع دیگر قارچ کاندیدا بالا میرود.
فاکتورهایی که خطر ابتلا به عفونت مخمر واژن را افزایش میدهند عبارتند از:
نوع تشخیص شما در کنترل ابتلای مجدد به عفونت قارچی واژن بسیار موثر است. به عنوان مثال، برخی از زنان هر بار که آنتیبیوتیک مصرف میکنند به این عفونت مبتلا میشوند. طبق تجربه رعایت اصول زیر در پیشگیری از ابتلا به این عفونت موثر است:
در مقابل، اجتناب از موارد زیر نیز در کاهش خطر ابتلا به این عفونت موثر است:
نحوه تشخیص عفونتهای قارچی واژن معمولا ساده است. پزشک ابتدا در مورد سابقه پزشکی شما سوال میکند. اینکه آیا قبلاً به عفونت مخمر واژن مبتلا شدهاید یا خیر. همچنین ممکن است از شما بپرسد که آیا تاکنون انواع عفونت مقاربتی داشتهاید یا خیر. مرحله بعدی معاینه لگن است. پزشک دیوارههای واژن و دهانه رحم شما را بررسی میکند. همچنین برای بررسی علائم خارجی عفونت به مناطق اطراف دهانه ورودی واژن و ترشحات خروجی توجه میکند. بسته به آنچه پزشک شما تشخیص میدهد، مرحله بعدی ممکن است شامل جمعآوری برخی سلولها از واژن شما باشد. این سلولها برای بررسی به آزمایشگاه فرستاده میشوند. انجام آزمایشات معمولاً برای زنانیکه به طور مکرر دچار عفونت قارچی واژن میشوند یا به عفونت قارچی مقاوم مبتلا شدهاند تجویز میشود. بنابراین اگر سابقه ابتلا به این نوع عفونت را دارید به محض مشاهده دوباره علائم آن میتوانید بهصورت غیر حضوری (تلفنی یا آنلاین) نیز درمان شوید.
طب سنتی معتقد است که درمان عفونت قارچی واژن مقاوم با سیر ممکن است. از طرفی دود عنبرنسارا که به طور ویژه از سوزاندن مدفوع الاغ ماده حاصل میشود، بهعلت داشتن خواص ضد قارچی و آنتیاکسیدانی در درمان سریعتر عفونت قارچی واژن بسیار موثر است. امروزه متخصصان طب سنتی نوعی شیاف که از دوز مشخصی از سیاهدانه و عسل تهیه میشود را برای مصرف عموم عرضه کردهاند. میتوانید برای کنترل و پیشگیری از عفونتهای مکرر از روش ۲۰ دقیقه نشستن در لگن حاوی محلول نصف استکان سرکه طبیعی و آب استفاده کنید. علاوهبر خوردن روزانه یک حبه سیر، خوردن خوراکیهای ضد عفونیکننده دیگر بدن مانند پیاز، چای بادرنجبویه، سیاهدانه و عسل نیز توصیه میشود. پیشنهاد میکنیم برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد درمان عفونت قارچی واژن مقاوم با طب سنتی، با متخصصان متبحر طب سنتی مشورت کنید.
اگرچه عفونت قارچی واژن یک مشکل معمول و شایع در زنان است اما یک روند درمانی سریع میتواند به کاهش علائم ناراحتکننده آن در طی چند روز کمک کند. علاوهبراین، توصیه میکنیم که با شناخت فاکتورهای خطرساز خود از بروز عفونتهای مکرر در آینده پیشگیری کنید. اگر برای اولین بار است با علائم عفونت واژن مواجه شدهاید و مطمئن نیستید که به عفونت قارچی مبتلا هستید یا خیر، علائم شما پس از درمان با داروهای موضعی یا خوراکی ضد قارچ از بین نمیروند یا در حال حاضر دچار عفونتهای مکرر قارچی واژن هستید که بیش از دو ماه طول کشیده است، حتما با پزشک متخصص زنان و زایمان صحبت کنید. نباید فراموش کنید که عفونتهای مکرر واژن میتواند شما را مستعد ابتلا به عفونتهای گسترده، ناباروری یا حتی سرطان رحم کند. از طرفی درصورتیکه قصد باردار شدن دارید باید ابتدا برای درمان عفونت خود اقدام کنید زیرا اگر مادر در حین زایمان دچار عفونت مخمر واژن باشد، ممکن است کودک در هنگام تولد دچار بثورات قارچی شود.