کد خبر: ۳۲۷۱۱۱
تاریخ انتشار: ۱۶:۴۵ - ۲۷ خرداد ۱۴۰۲ - 2023June 17
یکی از اختلالات خواب که ممکن است آنقدرها با آن آشنا نباشید، رابطه جنسی در خواب یا sexsomnia است. رابطه جنسی در خواب منجر به عواقب بالینی، بین فردی و حتی حقوقی برای افرادی که با آن سر و کار دارند شده است.

شفا آنلاین>سلامت جنسی >رابطه جنسی در خواب یا سکسومنیا (sexsomnia)، پاراسمونیا پیچیده، غیرمعمول و کمتر گزارش شده ای است که با رفتار جنسی در هنگام خواب شناسایی می شود. برخلاف پاراسومنیاهای دیگر، مانند اختلال رفتار خواب و فلج خواب که در هنگام خواب REM نیز اتفاق میفتد، سکسومنیا به طور خاص در هنگام خواب غیر REM رخ می دهد. در این وضعیت فرد بعد از بیدار شدن، به طور کلی هیچ خاطره ای از واقعه رخ داده را به یاد نمی آورد.

 به گزارش شفا آنلاین:راه رفتن در خواب، صحبت کردن در خواب و حتی رانندگی در خواب انواع اختلالات خواب هستند که ممکن است قبلاً در مورد آنها چیزهایی شنیده باشید. حتی ممکن است خودتان یک یا چند مورد از آنها را تجربه کرده باشید.

یکی از اختلالات خواب که ممکن است آنقدرها با آن آشنا نباشید، رابطه جنسی در خواب یا sexsomnia است. رابطه جنسی در خواب منجر به عواقب بالینی، بین فردی و حتی حقوقی برای افرادی که با آن سر و کار دارند شده است. ادامه این مقاله را بخوانید تا متوجه شوید که چگونه این بیماری بر افراد تأثیر می گذارد و با چه روش هایی می توان آن را تشخیص داد و درمان کرد.

پاراسمونیا چیست؟

پاراسومنیا اختلالات خواب است که با رفتارها یا حوادث غیرطبیعی در هنگام خواب مشخص می شود. این رفتارها در عواطف، ادراکات، یا رویاها ناخودآگاه رخ می دهد، اما ممکن است برای شخصی که آنها را تجربه می کند معنا یا اهمیت خاصی داشته باشد.

پاراسومنیا می تواند در هر مرحله از خواب اتفاق بیفتد. برای پاراسومنیایی که در هنگام خواب REM رخ می دهد، ممکن است اعمال و کلام فرد را منعکس کرده و در نهایت آنها را از خواب بیدار کند. معمولاً فرد بعد از بیدار شدن می تواند رویا و رفتار های خودش را به یاد بیاورد. از طرف دیگر، سکسومنیا در هنگام خواب غیر REM رخ می دهد.

در هنگام اختلالات خواب غیر REM ، فرد معمولاً دوباره به خواب می رود و رفتارهای خودش را به یاد نمی آورد. پاراسومنیای غیر REM شامل راه رفتن در خواب، رانندگی مربوط به خواب و اختلالات خوردن مربوط به خواب است.

علائم رابطه جنسی در خواب

علائم Sexsomnia در افراد های مختلف، متفاوت است. برخی رفتارهای مربوط به Sexsomnia عبارتند از:

  • خود ارضایی
  • ارگاسم خود به خودی
  • رفتارهایی شبیه به مقاربت جنسی
  • نوازش یا القا عشق بازی با شریک زندگی

این رفتارها ممکن است به شخص دیگری معطوف شود، و در بعضی موارد، دوره های سکسومنیا به عنوان خشونت، رفتار خطرناک و پرخاشگرانه گزارش شده است. فرد مبتلا به سکسومنیا پس از یک واقعه دوباره به خواب می رود و هنگام بیدار شدن دچار فراموشی کامل می شود.

حوادث Sexsomnia می تواند منجر به عواقب جسمی، مانند کبودی دستگاه تناسلی یا پارگی، هم برای فرد مبتلا به این اپیزود و هم برای شریک زندگی او شود. رابطه جنسی در خواب همچنین می تواند عواقب روانی – اجتماعی مانند شرم، گناه، و افسردگی را به همراه داشته باشد. برخی موارد منجر به جدایی شریک زندگی یا ضرورت فاصله گرفتن افراد از شخص مبتلا به سکسومنیا شده است.

علت های رابطه جنسی در خواب

هنوز دلایل دقیق این اختلال مشخص نشده است. Sexsomnia معمولاً کمتر توصیف و گزارش می شود. رابطه جنسی در خواب همچنین می تواند یک پاراسومنیای ایدیوپاتیک باشد. یعنی خود به خود و بدون هیچ گونه اختلال عصبی مشخصی رخ می دهد.

اما به طور کلی، گزارش شده است که Sexsomnia با برخی از ویژگی های زیر مرتبط است:

  • کم خوابی
  • سابقه افسردگی
  • سابقه سوءمصرف مواد.
  • سابقه آسیب یا سوءاستفاده
  • استفاده از قرص های خواب آور. افراد هنگام استفاده از داروهای خوآب آور مانند آمبین، رفتارهای غیرعادی مربوط به خواب از جمله سکسومنیا را گزارش کرده اند.
  • سابقه پاراسومنیا. چندین فرد که با مشکل رابطه جنسی در خواب دست و پنجه نرم می کنند نیز گزارش کرده اند که سابقه پاراسومنیای دیگری هم را دارند. پاراسمونی خوابگردی در این افراد گزارش شده است.
  • تکه تکه شدن خواب. در برخی موارد بیمارانی که همزمان با Sexsomnia با سایر اختلالات خواب مانند آپنه انسدادی خواب (OSA) و سندرم پا های بی قرار (RLS) سروکار دارند، گزارش داده اند که این وضعیت می تواند باعث برانگیختگی ناشی از خواب غیر REM شود و بیداری جزئی و رفتارهای خودکار آنها شود.

عوامل خطر سکسومنیا

بیماری های زمینه ای ممکن است باعث ایجاد رابطه جنسی در خواب شود. این شرایط اغلب در خواب اختلال ایجاد می کنند. آنها عبارتند از:

  • میگرن
  • جراحت سر
  • سندرم پای بی قرار
  • آپنه انسدادی خواب
  • صرع مرتبط با خواب
  • بیماری ریفلاکس معده (GERD)
  • اختلالات خواب همزمان، از جمله راه رفتن در خواب

مشخص نیست که سکسومنیا چقدر شایع است، اما به ندرت رخ می دهد. یک بررسی نشان داده که ۸ درصد از افراد در یک کلینیک اختلال خواب کانادایی علائم سکسومنیا را نشان می دهند. مردان تقریباً سه برابر بیشتر از زنان در معرض این اختلال بودند. زنانی که به سکسومنیا مبتلا هستند بیشتر در معرض خود ارضایی قرار دارند.

بخاطر داشته باشید که نتایج مطالعه فقط افرادی را در کلینیک خاص اختلالات خواب شامل می شود. این شرایط به احتمال زیاد در جمعیت عمومی بسیار کمتر دیده می شود.

از طرفی هم، افرادی که این اختلال را تجربه می کنند ممکن است علائم خود را گزارش نکنند زیرا ممکن است احساس خجالت یا شرم کنند و یا از وضعیت خود بی اطلاع باشند. این می تواند به معنای وقوع موارد بیشتری از موارد شناخته شده باشد. از ۸۳۲ شرکت کننده در مطالعه کانادایی، فقط چهار نفر در هنگام مشاوره با متخصصان خواب، نگرانی در مورد sexsomnia را بیان کردند.

تشخیص رابطه جنسی در خواب

انجام کارهایی که هنگام خواب انجام می دهید اما در بیداری آنها را به یاد نمی آورید، می تواند نگران کننده باشد. بعضی از رفتارهای جنسیتی مانند خودارضایی ممکن است برای دیگران بی ضرر باشد. اما در بر می توانند کاملا خطرناک تلقی شوند .اگر یک شریک زندگی یا یکی از عزیزانتان طی چند هفته یا چند ماه رفتارهای غیرمعمول خواب در شما را به خودتان گزارش داده، بهتر است به یک متخصص خواب مراجعه کند.

قبل از مراجعه به پزشک، از اطرافیانی که رفتارهای جنسی خواب شما را مشاهده کرده بخواهید آنچه را که دیده اند، بنویسند. همچنین باید یک گزارش از الگوهای خواب خود را همراه داشته باشید.

تشخیص سکسومنیا توسط یک مطالعه خواب شبانه که در یک مرکز خواب انجام شده است، انجام می شود. در طول مطالعه، از الکتروانسفالوگرام (EEG) برای آزمایش فعالیت مغز به منظور رد احتمالی تشنج  استفاده می شود. در این آزمایش رفتار فرد در هنگام خواب از نزدیک مشاهده و ضبط می شود.

گاهی اوقات ارزیابی های عصبی و روانپزشکی همراه با مطالعه خواب شبانه، برای جلوگیری از تشخیص اشتباه و رد اختلالات تجزیه یا حتی زوال عقل زودرس مفید است.

از آنجا که سکسومنیا با سایر اختلالات خواب به طور همزمان رخ می دهد و در ارتباط است، علت اصلی آن باید تشخیص داده شود. بررسی و شناسایی علت آن می تواند در بهبودی فرد موثر باشد.



نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: