کد خبر: ۳۲۴۲۶۳
تاریخ انتشار: ۱۶:۰۰ - ۰۹ ارديبهشت ۱۴۰۲ - 2023April 29
پارگی مینیسک زانو ممکن است برای همه اتفاق بیافتد اما ورزشکارانی که فوتبال و بازیهایی از این دست بازی می کنند بیشتر در معرض این آسیب هستند.

شفا آنلاین>سلامت>پارگی مینیسک یکی از آسیب‌های شایع زانو است که اغلب در افرادی که ماهیچه پا‌های آن‌ها ضعیف است اتفاق می‌افتد.

به گزارش شفا آنلاین:پارگی مینیسک زانو ممکن است برای همه اتفاق بیافتد اما ورزشکارانی که فوتبال و بازیهایی از این دست بازی می کنند بیشتر در معرض این آسیب هستند.

پارگی مینیسک چیست؟


. پارگی منیسک، همچنین می‌تواند در اثر سایش و پارگی و انجام کار‌های روزمره که به مفصل زانو فشار وارد می‌کند، مانند چمباتمه زدن برای برداشتن چیزی یا سوار و پیاده شدن از ماشین نیز، رخ دهد.

پارگی مینیسک


پارگی مینیسک یکی از آسیب‌های شایع زانو است. مینیسک قطعه ‎ای C شکل از جنس غضروف است که مانند یک بالشتک بین استخوان ران و درشت نی عمل می‌کند. در هر مفصل زانو دو عدد مینیسک وجود دارد. در حین فعالیت‌هایی که مفصل زانو را تحت فشار قرار می‌دهند یا می‎چرخانند، ممکن است این مینیسک‌‎ها آسیب ببینند یا پاره شوند. یک حرکت چرخشی ناگهانی در زمین بسکتبال می‌تواند به راحتی منجر به پارگی مینیسک زانو شود.
بااین ‎وجود، حتما لازم نیست که یک ورزشکار باشید تا پارگی مینیسک را تجربه کنید. سریع بلند شدن از روی زمین، به ویژه اگر قبل از آن تمام وزن خود را روی زانو قرار داده باشید، نیز می‎تواند باعث پارگی مینیسک شود. اصولا پارگی مینیسک باعث احساس درد، تورم و سفتی در ناحیه زانو می‌‎شود. همچنین ممکن است احساس انسداد در حرکت زانو داشته باشید و در کشیدن کامل زانوی خود مشکل پیدا کنید.

تمرینهایی برای جلوگیری از پارگی مینیسک


با انجام تمریناتی که باعث تقویت عضلات پا می‌شوند یا استفاده از تکنیک‌‎های مناسب در هنگام فعالیت‎های تماسی یا ورزشی می‌‎توانید از این آسیب زانو پیشگیری کنید.
بسته به شدت آسیب‌‎دیدگی شما، گزینه‏‌های درمانی می‎توانند از روش‎های درمانی خانگی (مانند استراحت و استفاده از کمپرس سرد) تا جراحی سرپایی متغیر باشند؛ بنابراین نهایتا این پزشک متخصص ارتوپد است که می‌‎تواند در مورد نوع درمان مناسب شما برحسب درجه‌بندی پارگی مینیسک تصمیم بگیرد.

علائم پارگی مینیسک چیست؟


وقتی پارگی مینیسک رخ می‎دهد، ممکن است صدای بیرون آمدن آن را از مفصل زانوی خود بشنوید. پس از آن احتمالا علائم زیر را تجربه می‌‏کنید:
درد زانو، به ‎خصوص هنگام لمس ناحیه آسیب ‎دیده و پیچاندن یا چرخاندن زانو
ورم و التهاب یا سفتی زانو
مشکل در حرکت دادن زانو یا عدم توانایی حرکت آن در یک دامنه حرکت کامل
احساسی اینکه زانو قادر به حمایت و تحمل وزن شما نیست
احساس قفل شدن یا گرفتگی زانو و عدم امکان صاف کردن آن
اگر این علائم را تجربه کردید و پس از گذشت چند روز برطرف نشدند حتما با دکتر مینیسک زانو خود تماس بگیرید.

علائم پارگی مینیسک

علت پارگی مینیسک زانو چیست و چه کسانی بیشتر دچار این مشکل می‌شوند؟
مینیسک می‌تواند در حین فعالیت‎هایی که باعث اعمال فشار زیاد به زانو در اثر چرخش اجباری یا ناگهانی می‎شوند، پاره شود. حتی بلند کردن وزنه نیز می‎تواند منجر به آسیب آن شود. به‎ همین‎ دلیل، بسیاری از ورزشکاران در معرض خطر پارگی مینیسک هستند.

مشکل رایج آب آوردن زانو چگونه درمان کنیم


اصولا ورزش‏‌هایی مثل:
فوتبال
بسکتبال
و تنیس
که نیاز به چرخش و توقف ناگهانی دارند ممکن است شما را در معرض خطر بیشتری برای پارگی مینیسک قرار دهند.
متاسفانه امروزه پارگی مینیسک زانو به طور فزاینده‎ای در میان کودکان رخ می‌‎دهد، زیرا هنگام انجام ورزش یا تمرینات بدنی نظارت کافی روی کار آن‌ها صورت نمی‌‎گیرد. این مورد در مورد نوجوانانی که در ورزش‎های رقابتی شرکت می‌‏کنند نیز صدق می‌‎کند.
مینیسک زانو با افزایش سن ضعیف می‏‌شود و پارگی آن بیشتر در افراد بالای ۳۰ سال دیده می‎شود. حرکات ساده‏‌ای مانند چمباتمه زدن (جمع کردن زانو به سمت داخل شکم) یا قدم زدن می‌‏توانند منجر به آسیب‌‎دیدگی در فردی با مینیسک ضعیف شود.
اگر به آرتروز مبتلا هستید، بیشتر در معرض آسیب زانو یا پارگی مینیسک آن هستید.

آرتروز یک اختلال التهابی شایع مفصل است که باعث درد و سفتی در مفاصل می‎شود و اغلب در اثر پیری و ساییدگی بروز می‎کند.
هنگامی‎که یک فرد مسن دچار پارگی مینیسک می‌‎شود، احتمالاً بیشتر مربوط به ضعیف و نازک شدن غضروف‌‏های زانو (تغییرات دژنراتیو زانو) وی است چراکه در این شرایط بیشتر مستعد پاره شدن هستند.


با انواع پارگی مینیسک زانو آشنا شوید


اصولا پارگی مینیسک زانو آسیبی شدیدتر از کشیدگی مینیسک است. در حال حاضر انواع مختلفی از پارگی مینیسک زانو وجود دارد که برحسب شدت پارگی و میزان عوارض با یکدیگر متفاوت هستند.

از مهم‎ترین انواع پارگی مینیسک می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:


پارگی طولی مینیسک زانو که شایع‏‌ترین نوع است
پارگی عرضی مینیسک زانو
پارگی مایل مینیسک زانو
پارگی شعاعی مینیسک زانو
پارگی ترکیبی مینیسک زانو

عوارض پارگی مینیسک

فاکتور‌های خطر پارگی مینیسک زانو


انجام فعالیت‎هایی که احتمال پیچ‏‌خوردگی و چرخش زانو در آن‎ها زیاد است، شما را بیشتر در معرض پارگی مینیسک قرار می‌‎دهد. بنابراین، ورزشکاران به ویژه افرادی‎ که در ورزش‌‎های تماسی مانند فوتبال یا فعالیت‎هایی که شامل چرخش هستند مانند تنیس یا بسکتبال به صورت حرفه‎ای کار می‎کنند، همیشه در معرض خطر هستند.
با افزایش سن، به‏ خصوص در مورد افراد چاق، هر حرکت یا ضربه کوچک با خطر پارگی مینیسک همراه است.

آیا پارگی مینیسک زانو با عوارض همراه است؟


پارگی مینیسک می‌‎تواند منجر به قفل شدن زانو، ناتوانی در حرکت طبیعی زانو یا احساس درد مداوم در آن شود. معمولا احتمال بروز آرتروز در زانوی آسیب‎دیده بیشتر است. پس به محض بروز آن، حتی اگر با درمان‌‏های خانگی درد آن تسکین پیدا کرد، به پزشک مراجعه کنید تا بتوانید از عوارض بعدی آن جلوگیری کنید.
درحالی‎که بسیاری از پزشکان می‌‏توانند پارگی مینیسک را تشخیص داده و درمان کنند، اما این جراح ارتوپدی است که قابلیت انجام جراحی آرتروسکوپی را دارد. پس بهتر است از همان ابتدا به جراح متخصص ارتوپد مراجعه کنید.

آیا امکان پیشگیری از پارگی مینیسک زانو وجود دارد؟


شما می‌‏توانید با انجام منظم ورزش‏‌هایی که باعث تقویت عضلات پا می‌‏شوند، از پارگی مینیسک جلوگیری کنید. این مسئله کمک می‎کند تا مفصل زانوی شما از آسیب در امان بماند.
در حین انجام فعالیت‎هایی که ممکن است خطر آسیب‏‌دیدگی شما افزایش یابد، می‎توانید از وسایل محافظتی در حین ورزش مثل زانوبند یا بریس برای حمایت از زانوی خود استفاده کنید.
همیشه هنگام ورزش یا انجام فعالیت‎هایی که ممکن است مفصل زانوی شما را تحت فشار قرار دهند، از یک فرم بدنی مناسب استفاده کنید. ایده خوبی است که:
قبل از ورزش خود را گرم کنید و ورزش‎های کششی جزئی انجام دهید
از وسایل مناسب مانند کفش‌‎های ورزشی که مخصوص فعالیت شما طراحی شد ه ‏اند استفاده کنید
بند کفش‌‎های خود را به درستی ببندید
نحوه صحیح انجام تکنیک‌‎های ورزشی خود را بیاموزید
حتما تحت نظر یک مربی شروع به انجام تمرینات ورزشی حرفه‎ای کنید
رعایت نکات ذکر شده بعد از سن ۳۰ سالگی و با افزایش سن ضرورت بیشتری پیدا می‎کند!

نحوه صحیح تشخیص پارگی مینیسک زانو


معمولا بعد از اینکه علائم خود را با دکتر جراحی مینیسک زانو در میان گذاشتید، وی شروع به معاینه زانوی شما می‎کند و میزان دامنه حرکت آن را بررسی می‌‎کند. در این حین، پزشک دقیقاً به محلی که مینیسک در امتداد مفصل شما قرار دارد نگاه می‌کند.
اصولا اولین تست پارگی مینیسک زانو، تست تشخیصی «مک موری» است که شامل خم کردن زانو و سپس راست کردن و چرخش آن است. ممکن است در حین انجام این تست توسط پزشک، صدا‌های جزئی بشنوید که می‌‎تواند نشانه پارگی مینیسک باشد.

پزشک در مواقعی برای تأیید پارگی مینیسک به سراغ آزمایشات تصویربرداری زیر می‎رود:


تصویربرداری زانو با اشعه ایکس. اگرچه این آزمایش پارگی مینیسک را نشان نمی‌‎دهد، اما در رد دلایل دیگر درد زانو مانند آرتروز می‎تواند مفید باشد.

درمان پارگی مینیسک زانو


انواع راه‌های درمان پارگی مینیسک که باید بدانید
در ابتدا، شما باید آسیب‎ دیدگی زانو را با روش‌‎های درمان خانگی پارگی مینیسک که شامل:
استراحت کردن
گذاشتن یخ و بستن زانو یا همان روش رایس (RICE) است، درمان کنید.

مراحل این روش عبارتند از:


به زانوی خود استراحت دهید. برای کاهش میزان تحمل وزن مفصل زانو از عصا استفاده کنید. از انجام هرگونه فعالیتی که درد زانو را بدتر می‎کند خودداری کنید.
هر سه یا چهار ساعت یک‌بار به مدت ۳۰ دقیقه روی زانوی خود کیسه یخ یا کمپرس سرد بگذارید.
برای کاهش التهاب، زانوی خود را با یک باند الاستیک و منعطف طبی محکم بپیچید.
در نهایت برای کنترل تورم، زانوی خود را رو به بالا بگیرید. می‌‎توانید از دیوار به عنوان تکیه ‎گاه استفاده کنید.

داروهای مسکن در پارگی مینیسک


همچنین می‎توانید از دارو‌هایی مانند ایبوپروفن، آسپرین یا سایر دارو‌های ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAID) برای کاهش درد و تورم در اطراف زانوی خود استفاده کنید (قرص برای درمان پارگی مینیسک).
اگر همچنان درد دارید نباید وزن کامل خود را روی زانوی آسیب ‎دیده قرار دهید. پزشک شما ممکن است فیزیوتراپی را برای تقویت عضلات اطراف زانوی شما توصیه کند. فیزیوتراپی می‌‎تواند به کاهش درد و افزایش تحرک و ثبات زانو کمک کند. فیزیوتراپیست شما همچنین ممکن است از روش‌‎های ماساژ برای کاهش تورم و سفتی زانوی قفل شده استفاده کند.
اگر پارگی یا آسیب مینیسک شما به درمان‎های بالا پاسخ نداد، پزشک ممکن است جراحی آرتروسکوپی را توصیه کند.
در حین جراحی، جراح ابتدا یک برش کوچک در زانوی شما ایجاد می‎کند. سپس ابزار و دوربینی را از طریق این برش برای ترمیم مینیسک آسیب‎ دیده وارد زانو می‌‎کند. کل مراحل معمولاً حدود یک ساعت طول می‎کشد. بعد از انجام جراحی معمولاً می‎توانید در همان روز به خانه بروید. اگرچه بهبودی کامل به زمان نیاز دارد، اما می‎توانید چند روز پس از جراحی در تمرینات فیزیوتراپی شرکت کنید.
معمولا برای ترمیم پارگی مینیسک، زمان بهبودی و توانبخشی حدود شش هفته است. در این مدت زانوبند یا عصا خواهید داشت.

درمان پارگی مینیسک با دارو‌های گیاهی و روغن


گیاهان زیادی وجود دارند که به روند ترمیم مینیسک و کاهش التهاب زانو کمک زیادی می‎کنند. مواردی چون:
زنجبیل، زردچوبه، خردل، آویشن، میخک وزعفران
می‌‎توانید این‌ها را به ‎صورت دمنوش مصرف کنید.

درمان پارگی مینیسک زانو در طب سنتی

طب سنتی معتقد به استفاده موضعی از روغن‎های اساسی مانند روغن بادام شیرین یا روغن زیتون برای تسکین درد پارگی مینیسک است. البته بسته به شدت و درجه پارگی بهتر است ابتدا با یکی از کارشناسان در زمینه نوع روغن برای پارگی مینیسک زانو مشورت کنید. یکی از دارو‌های قابض که به درمان پارگی مینیسک زانو کمک زیادی می‌‎کند ضماد پیاز گل نرگس است که از مخلوط پیاز گل، عسل و کمی سرکه تهیه می‎شود و باید روزی یک تا سه بار بر روی زانو مالیده شود.
غذا‌هایی که مصرف آن‌ها به درمان پارگی مینیسک و ترمیم غضروف زانو کمک می‌کند.

چند نمونه از غذا‌هایی که مصرف آن‌ها برای درمان پارگی مینیسک و سایر مشکلات زانو مفید است، عبارتند از:


ماهی


مصرف انواع ماهی‌ها بالاخص ساردین و سالمون. ماهی سرشار از پروتئین‌های مغذی و سالم است که به دلیل داشتن اسید‌های چرب امگا ۳، مصرف آن موجب کاهش درد مفاصل صبحگاهی مفصل زانو می‌شود. به طور کلی توصیه می‌شود که هفته‌ای ۲ وعده، ماهی مصرف کنید، اما اگر انجام این کار برای شما دشوار است می‌توانید از مکمل‌های امگا ۳ یا روغن کریل بجای ماهی استفاده کنید.

برای اینکه زانوی شما عملکرد بهتری داشته باشد، باید تا جایی که می‌توانید التهاب مفصل زانو را کاهش دهید.

التهاب، علت اصلی زانو درد است که می‌تواند در پی پارگی مینیسک رخ دهد. حبوبات به دلیل خواص ضد التهابی که دارند، جزو مواد غذایی مفید در صورت پارگی مینیسک به شمار می‌روند.

گذشته از این موضوع، کلاژن خود نوعی پروتئین است، حبوبات نیز سرشار از پروتئین‌های مفید سازنده‌ی کلاژن هستند که بازسازی غضروف زانو را تسهیل می‌کنند. از طرفی، حبوبات دارای سطوح بالایی از لیزین هستند، لیزین نوعی اسید آمینه است که در بازسازی و ترمیم غضروف نقش حیاتی دارد؛ بنابراین حتما باید در رژیم غذایی خود از تمامی حبوبات بالاخص از لوبیا، نخود و بادام زمینی استفاده کنید.

پرتقال


بدن انسان برای ساختن کلاژن که نوعی پروتئین و از اجزای اصلی غضروف است، به ویتامین سی (C) نیاز دارد. پرتقال منبعی کامل و مملو از ویتامین C است، از این رو، مصرف پرتقال تولید کلاژن را افزایش داده و روند ترمیم سلول‌ها را تسریع می‌کند که در نتیجه این امر به میزان چشمگیری برای بازسازی و محافظت از زانو مفید واقع می‌شود.

در بین دیگر مواد غذایی که منبع کاملی از ویتامین C هستند می‌توان به کیوی، فلفل قرمز، کلم و توت فرنگی اشاره کرد. کلاژن برای حفظ زیبایی و جوانی پوست نیز مهم است؛ بنابراین مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامین C به شما کمک خواهد کرد زیباتر و جوانتر نیز بنظر برسید.

انار


انار بخاطر خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی خود، خاصیت درمانی فراوانی دارد. از اینرو، مصرف انار باعث کاهش التهاب غضروف شده و روند ترمیم و بازسازی آنرا تسهیل میکند. بطور ساده و خلاصه می‌توان گفت که مصرف انار به بدن کمک میکند تا موادی که از غضروف محافظت می‌کنند را تولید کند.

برنج قهوه‌ای


شاید شما هم اطلاع داشته باشید که برای درمان انواع عارضه‌هایی که مفاصل را درگیر می‌کنند، معمولا از تزریق هیالورونیک اسید استفاده می‌شود. بطور کلی، هیالورونیک اسید باعث لغزندگی بیشتر سطوح مفصل بر روی یکدیگر می‌گردد و از این ماده به عنوان روان کننده‌ی مفاصل استفاده میشود که میتواند از ضربه و سایش مفاصل جلوگیری کند. در مواردی که آسیب زانو جزئی است یا در مواردی که از روش تغذیه درمانی به عنوان روشی مکمل در کنار سایر درمان‌های پزشکی استفاده می‌شود، میتوان از منابع غذایی سرشار از هیالورونیک اسید نیز در رژیم غذایی استفاده کرد. مواد غذایی نظیر برنج قهوه ای، هویج و گوشت گاو، سرشار از این ماده هستند. تخم کدو تنبل نیز سرشار از پروتئین است و به تولید هیالورونیک اسید کمک می‌کند.
کلم بروکسل (کلم غنچه‌ای)
مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامین K برای سلامتی زانو ضروری است. خوشبختانه این ویتامین در اغلب مواد غذایی به وفور یافت میشود. فقط باید حین طبخ این مواد غذایی دقت داشته باشید تا از روشی برای پخت آن‌ها استفاده کنید که ویتامین آن‌ها حفظ شود. اگر مواد غذایی سرشار از ویتامین K نظیر کلم بروکسل را همراه با مقداری روغن زیتون مصرف کنید، از خواص ضد التهابی این منابع غذایی ارزشمند برخوردار خواهید شد.
زمانی که زانو درد دارید باید از مصرف چه غذا‌هایی پرهیز کنید؟
همواره باید از مصرف غذا‌ها و نوشیدنی‌هایی مانند الکل، گوشت قرمز و محصولات فرآوری شده که منجر به تشدید التهاب و افزایش وزن میشوند، پرهیز کنید. توجه داشته باشید که میتوانید با یک رژیم غذایی سالم تر، التهاب مفاصل را کاهش داده و کیفیت زندگی خود را بهبود بخشید. شکر
امروزه شکر به نوعی ماده‌ی رایج در رژیم غذایی ما بدل شده که به دلیل مصرف روزانه متوجه تاثیرات منفی آن بر بدن خود نمیشویم. قند خون بالا، موجب تشدید التهاب شده و مولکول‌هایی را در بدن آزاد می‌کند که می‌توانند بافت‌ها و مفاصل را تحریک کنند. انواع فست فودها، تنقلات و محصولات فرآوری شده از گلوتن، حاوی مقادیر زیادی قند، چربی‌های ترانس، چربی‌های اشباع و مواد نگه دارنده هستند که مصرف آن‌ها حکم سم را برای بدن دارد.

نمک


نمک، آب موجود در سلول‌های بدن را جذب میکند و این امر میتواند زانو درد و همچنین التهاب مفاصل را تشدید کند. مونوسدیم گلوتامات یا MSG نیز نوع دیگری از طعم دهنده‌های غذایی است که این ماده، منبع اصلی التهاب مزمن مفاصل بوده و منجر به تشدید عارضه‌ها و مشکلات مربوط به زانو می‌شود.

الکل


جدای از این موضوع که مصرف الکل از نظر اسلامی حرام و برای سلامتی مضر است، مصرف الکل در بسیاری از موارد ممکن است با دارو‌های مسکن و سایر دارو‌هایی که برای تسکین زانو درد مصرف میکنید تداخل داشته باشد. از طرفی، مصرف الکل موجب تشدید علائم آرتروز زانو می‌شود.

گوشت قرمز


درد مفصل در افرادی که در رژیم غذایی خود به میزان زیادی از گوشت قرمز مانند گوشت گاو و بره استفاده میکنند، تشدید میشود. در برخی موارد نیز، گوشت قرمز ممکن است حاوی چربی ترانس یا روغن نیمه هیدروژنه باشد که این امر موجب تشدید التهاب مفاصل خواهد شد.

تاثیر رژیم غذایی در درمان زانو درد


همانطور که گفته شد، در اغلب موارد درد و دیگر مشکلات زانو را نمی‌توان تنها با رژیم غذایی درمان کرد. اما می‌توان از مزایای تغذیه درمانی و رژیم غذایی سالم به عنوان روشی مکمل در کنار سایر درمان‌ها بهره‌مند شد و کیفیت زندگی را بهبود بخشید. همچنین در بسیاری از موارد می‌توان با رعایت رژیم غذایی سالم از جراحی‌های پیچیده جلوگیری کرد. فراموش نکنید که انتخاب یک رژیم غذایی سالم و هدفمند در کنار آگاهی از غذا‌هایی که می‌خورید، برای درمان و ترمیم زانوی آسیب دیده بسیار کلیدی است.

ورزش‌های ممنوع


هنگامی که دچار پارگی مینیسک می‌شوید، پزشکان معمولاً توصیه نمی‌کنند که برخی از تمرینات را انجام دهید. این تمرینات می‌تواند فشار زیادی به زانوی با آسیب قبلی، وارد کند.

از تمریناتی که شامل:


چرخش
چمباتمه زدن عمیق
پیچش

قابل مشاهده در دسکتاپ


قابل مشاهده در موبایل


نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: