تولید تستوسترون می تواند با افزایش سن فرد کند شود و بسیاری از افراد مسن علائم تستوسترون پایین را تجربه می کنند.
انجمن اورولوژی آمریکا، تستوسترون پایین را کمتر از 300 نانوگرم (ng) هورمون در هر دسی لیتر (dl) خون تعریف می کند. این بنیاد همچنین گزارش می دهد که از هر 100 مرد حدود 2 نفر تستوسترون پایینی دارند.
توسط آزمایش خون می توان از میزان تستوسترون در بدن آگاه شد. میزان طبیعی تستوسترون 300 نانوگرم در دسی لیتر است. میزان بالای آن 1000 تا 1200 نانوگرم در دسی لیتر و میزان کم آن کمتر از 300 نانوگرم در دسی لیتر است.
مردان ممکن است علائم خاصی از سطح پایین تستوسترون را تجربه کنند نظیر:
تستوسترون پایین می تواند دستیابی به نعوظ یا حفظ آن را دشوار کند. با این حال، تستوسترون پایین خود همیشه دلیل مستقیم اختلال نعوظ نیست. افرادی که سطح تستوسترون بالایی دارند نعوظ را دشوار می دانند و افراد با سطوح پایین برعکس.
تستوسترون بافت های آلت تناسلی را برای تولید اکسید نیتریک تحریک می کند که باعث شروع چندین واکنشی شده و منجر به نعوظ می شود. اگر سطح این هورمون خیلی پایین باشد، ممکن است مرد نتواند نعوظ داشته باشد.
عوامل دیگری که می توانند باعث اختلال نعوظ شوند عبارتند از:
مطالعات نشان می دهد که درمان جایگزینی تستوسترون می تواند عملکرد نعوظ را در افراد مبتلا به اختلال نعوظ خفیف بهبود بخشد.
یک مرد با تستوسترون پایین ممکن است متوجه کاهش اندازه بیضه های خود شود که به دمای سرد مربوط نمی شود.
همچنین ممکن است کیسه بیضه نرم تر از حد معمول احساس شود.
مایع منی مایعی به حرکت اسپرم به سمت تخمک کمک می کند.
تستوسترون به تحریک تولید مایع منی کمک می کند و کاهش سطح منی می تواند نشان دهنده کاهش تستوسترون باشد. همچنین می تواند منجر به مشکلات باروری شود.
افرادی که تستوسترون پایینی دارند ممکن است به سختی بخوابند یا خواب کافی نداشته باشند.
سطح پایین تستوسترون، در مردان مبتلا به آپنه خواب رایج است. این اختلال بالقوه شدید باعث می شود که تنفس به طور موقت در فرد متوقف شود که می تواند خواب را مختل کند.
برخی شواهد نشان می دهد که افرادی که سطح تستوسترون پایینی دارند، احتمالاً کمبود تمرکز، تحریک پذیری و افسردگی را تجربه می کنند.
یک بررسی در سال 2017 نشان داد که درمان جایگزین تستوسترون به طور قابل توجهی علائم افسردگی و کیفیت کلی زندگی را در افرادی که تستوسترون پایینی دارند بهبود می بخشد.
تستوسترون در رشد توده عضلانی نقش دارد و کاهش سطح این هورمون می تواند منجر به کاهش قابل توجه توده عضلانی شود.
با این حال، از آنجایی که تستوسترون پایین باعث کاهش توده می شود، عملکرد و قدرت ماهیچه ها کاهش نمی یابد.
تستوسترون به تولید بافت استخوانی و حفظ حجم استخوان کمک می کند. تستوسترون پایین می تواند منجر به کاهش این حجم شود که می تواند استخوان ها را مستعد شکستگی کند.
افراد مبتلا به تستوسترون پایین اغلب کاهش میل جنسی را تجربه می کنند.
کاهش میل جنسی به طور طبیعی با افزایش سن اتفاق میافتد، اما زمانی که علت کاهش تستوسترون باشد، یک مرد متوجه کاهش قابل توجهی در میل جنسی خواهد شد.
تستوسترون پایین می تواند منجر به کاهش سطح انرژی و خستگی شود.
ممکن است فرد حتی پس از استراحت کافی احساس خستگی کند یا علاقه خود را به ورزش یا حرکت کاهش دهد.
کاهش تستوسترون می تواند منجر به افزایش چربی بدن شود.
در برخی موارد، افرادی که دچار کمبود این هورمون هستند دچار ژنیکوماستی می شوند که باعث بزرگ شدن سینه ها می شود.
بسیاری از مردم ریزش مو را به عنوان بخشی طبیعی از افزایش سن تجربه می کنند و ریزش موی مرتبط با افزایش سن نیز می تواند هر کسی را تحت تاثیر قرار دهد.
نویسندگان یک مطالعه قدیمیتر در سال 2012 دریافتند که کاشتهای تستوسترون از رشد مجدد مو در برخی از زنانی که درمان علائم کمبود هورمون جنسی را دریافت میکنند، پشتیبانی میکند.
برخی مطالعات نشان داده مردانی که هورمون تستوسترون را دریافت کردند، توده عضلانی آنها افزایش یافت، اما قدرت عضلانی را بدست نیاوردند
رایج ترین درمان، درمان جایگزینی تستوسترون (TRT) است.
پزشک معمولاً تنها زمانی TRT را تجویز می کند که فرد دارای چندین علامت تستوسترون پایین و نتایج آزمایش خون باشد که نشان دهنده کمبود باشد.
چندین روش تحویل TRT وجود دارد، از جمله:
مطالعات منبع معتبر نشان می دهد که سطح پایین تستوسترون در مردان یک عامل خطر برای دیابت نوع 2، شایع ترین شکل دیابت است.
تستوسترون به سلول های بدن کمک می کند تا گلوکز یا قند خون را در پاسخ به انسولین، هورمونی که گلوکز را تنظیم می کند، افزایش دهند. کاهش تستوسترون می تواند بر مقاومت به انسولین تأثیر بگذارد. این می تواند باعث شود بدن انسولین بیشتری تولید کند تا سطح گلوکز را در حد طبیعی نگه دارد.
هنگامی که سلول ها پر از گلوکز هستند، بدن مقدار اضافی آن را در سلول های چربی ذخیره می کند که ممکن است منجر به بیماری هایی مانند دیابت نوع 2 و چاقی شود.
حدود 15 درصد از مردانی که مشکلات باروری دارند، سطح تستوسترون پایینی دارند. با این حال، تستوسترون پایین باعث ناباروری نمی شود. در افرادی که مشکلات باروری دارند، تستوسترون پایین ممکن است نشانه ای از مشکل عملکرد بیضه باشد که باعث ناباروری می شود تا دلیل ناباروری.
به عنوان مثال، آتروفی بیضه می تواند باعث ناباروری و همچنین کاهش سطح تستوسترون فرد شود. در این مثال، سطح پایین تستوسترون نشانه یک بیماری زمینه ای است، نه دلیل ناباروری.
انواع ژنتیکی که بر کروموزوم Y و گلوبولین(پروتئینی است که به رساندن تستوسترون به بافت های بدن کمک می کند) متصل به هورمون جنسی تأثیر میگذارند ممکن است منجر به افزایش خطر کاهش تستوسترون شوند. SHBG
اختلالات ژنتیکی نادر مانند سندرم کلاین فلتر، که در آن مردان یک کروموزوم X اضافی دارند، ممکن است بر تولید تستوسترون نیز تأثیر بگذارند.
یک مطالعه در سال 2021، 141 نشانگر ژنتیکی جدید را شناسایی کرد که ممکن است به تعیین خطر کاهش تستوسترون کمک کند.سلامت نیوز