این ویروس به شدت واگیردار است. ویروس سیمپلکس هرپس بوسیله تماس مستقیم و نزدیک به راحتی منتقل می شود. این ویروس بیشتر از طریق واژن، مقعد و یا آمیزش جنسی از طریق دهان منتقل شده و آن را انتقال هرپس تناسلی می نامیم
شفاآنلاین>سلامت جنسی> هرپس تناسلی یا تبخال تناسلی از بیماری های مقاربتی است و معمولا توسط رابطه جنسی واژنی ، دهانی یا مقعدی بین افراد منتقل می شود . ۲۰ درصد زن ها در سنین 14 تا 49 سال به این بیماری مبتلا هستند . هرپس تناسلی بیماری مقاربتی شایعی است که می تواند واگیردار باشد .
به گزارش شفاآنلاین: در واقع هرپس نوعی عارضه مزمن است و در علم پزشکی مزمن به معنای بلندمدت است. با این حال بسیاری از افراد سال ها این ویروس را با خود حمل می کنند اما هرگز هیچ گونه علائمی در بدنشان ظاهر نمی شود ولی در برخی افراد این عفونت عود می کند. اگر فردی در گذشته به این عفونت مبتلا شده باشد و علائم آن را نیز داشته باشد، ممکن است در فواصل زمانی کوتاهی بطور مرتب به آن دچار شود. البته به مرور زمان دوره بهبود طولانی تر می شود و در هربار ابتلا، شدت بیماری کاهش می یابد.
ویروس هرپس به شدت واگیردار است. ویروس سیمپلکس هرپس بوسیله تماس مستقیم و نزدیک به راحتی منتقل می شود. این
ویروس بیشتر از طریق واژن، مقعد و یا آمیزش جنسی از طریق دهان منتقل شده و آن را انتقال هرپس تناسلی می نامیم. این بیماری می تواند کاملا پنهان بماند و علی رغم ابتلای فرد به این عفونت، علائم آشکاری وجود نداشته باشد. به همین دلیل بیشتر افراد متوجه ابتلای خود به این بیماری نمی شوند، زیرا علائم آن بسیار سطحی است و حتی بسیاری از افراد هیچ گونه علائمی نشان نمی دهند.
بطور کلی هرپس تناسلی از طریق نوع دوم ویروس هرپس (HSV-2) و از راه برقراری ارتباط جنسی ایجاد می شود، هرپس نوع یک که بیشتر منجر به تبخال دهانی می شود، می تواند از طریق تماس اندام تناسلی با دهان، موجب ایجاد و انتقال تبخال تناسلی گردد.
هرپس تناسلی یا تبخال تناسلی از بیماری های مقاربتی است و معمولا توسط رابطه جنسی واژنی ، دهانی یا مقعدی بین افراد منتقل می شود . ۲۰ درصد زن ها در سنین ۱۴ تا ۴۹ سال به این بیماری مبتلا هستند . هرپس تناسلی بیماری مقاربتی شایعی است که می تواند واگیردار باشد .
علائم هرپس تناسلی
بسیاری از افراد ممکن است علامت خاصی نداشته باشند و یا علائم خفیفی داشته باشند ، به همین جهت از اینکه مبتلا به هرپس تناسلی هستند بی خبر اند .
علائم هرپس تناسلی در صورت وجود عبارت اند از :
درد یا خارش که ظرف ۲ تا ۱۰ روز پس از قرار گرفتن در معرض شریک جنسی آلوده آغاز می شود .
برجستگی های قرمز کوچک یا تاول های سفید کوچک که ممکن است چند روز بعد ظاهر شوند .
زخم هایی که با پاره شدن تاول ها شکل می گیرند و از آنها خون یا چرک بیرون می آید
دمل هایی که با بهبود یافتن زخم ها تشکیل می شوند .
زخم ها ممکن است باعث درد و سوزش هنگام ادرار شوند . همچنین ممکن است تا زمان از بین رفتن عفونت ، درد و حساسیت در ناحیه تناسلی وجود داشته باشد . در اوایل بروز بیماری ممکن است علائم و نشانه هایی شبیه به آنفولانزا مانند تورم غدد لنفاوی در کشاله ران ، سردرد ، درد عضلانی و تب را تجربه کنید .
زخم ها در جایی ظاهر می شوند که عفونت وارد بدن شده است . عفونت با لمس زخم و سپس مالیدن یا خاراندن ناحیه دیگری از بدن مانند چشم ها ، انتقال پیدا می کند .
علت بروز هرپس تناسلی
این بیماری ، عفونت ناشی از ویروس هرپس سیمپلکس است . دو نوع ویروس هرپس سیمپلکس وجود دارد :
هرپس سیمپلکس نوع دوم
هر دو نوع ویروس هرپس سیمپلکس می توانند با مقاربت واژینال ، رابطه جنسی دهانی و مقاربت مقعدی منتقل شوند .
عفونت های هرپس سیمپلکس در سه مرحله مشخص می شوند :
مرحله عفونت اولیه
مرحله سکون یا تأخیر که عفونت ویروسی هیچ نشانه ای از خود بروز نمی دهد .
مرحله عود ویروس
عود ویروس تبخال تناسلی معمولا متعاقب یک عامل تحریک کننده است ( از قبیل استرس ، کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن ، برخی اعمال زیبایی و جراحی و … ) .
عوارض هرپس تناسلی
در افراد بالغ و سالم هرپس تناسلي معمولا به غير از زخم ، عوارض دائمی جدی ديگری ايجاد نمی كند .
به طور کلی اين عوارض ممكن است رخ دهند :
ابتلا به سايرSTD ها : ابتلا به هرپس تناسلی می تواند خطر انتقال يا ابتلا به ساير بيماری های مقاربتی نظير ويروس ايدز را افزايش دهد .
عفونت نوزادی : مادری با زخم های باز ، می تواند در حين عبور نوزاد از كانال زايمان آلودگی را به نوزادش انتقال دهد .
هرپس تناسلی می تواند سبب آسيب مغزی ، كوری يا مرگ نوزاد شود .
مادراني كه اولين بروز هرپس را در زمان زايمان تجربه می كنند بيشترين احتمال را برای انتقال عفونت به نوزادشان دارند .
مشکلات مثانه : در بعضی از موارد ، زخم های ناشی از هرپس تناسلی می توانند سبب بروز التهاب در اطراف لوله خارج کننده ادرار از مثانه ( میزراه) شوند . این التهاب می تواند برای چند روز میزراه را مسدود کرده و فرد برای دفع ادرار به سوند مثانه احتیاج پیدا کند .
پیشگیری از هرپس تناسلی
توصيه ها براي پيشگيری از هرپس تناسلی همانند توصيه های پيشگيری از ساير بيماری های مقاربتی است . نكته كليدی برای جلوگیری از ابتلا به HSV اين است كه اين بيماری شديدا مسری است به ويژه وقتي كه ضايعات وجود دارند .
پرهیز از رابطه جنسی یا محدود کردن رابطه جنسی به یک نفر که آلوده نباشد ، استفاده از کاندوم در هر بار مقاربت و مراقبت از خود ، می تواند در جلوگیری از ابتلا به هرپس تناسلی موثر باشد .
درمان هرپس تناسلی
در حال حاضر درمان قطعی برای هرپس تناسلی وجود ندارد . طبق تجربه به دست آمده فعالیت های زیر می توانند به بهبود کمک کنند .
مصرف مسکن در صورت لزوم برای کاهش درد و سوزش
شستن دست ها قبل و بعد از لمس تاول ها و زخم ها
یک بار در روز ناحیه آلوده را بشویید و آن را تمیز نگه دارید
از مصرف صابون ها و دئودرانت های دارای بو ( اسانس های شیمیایی ) پرهیز کنید
از شستشوی بیش از حد ناحیه آلوده خودداری نمایید زیرا باعث ملتهب شدن آن می شود
بعد از شستشو ، محل را با دستمال لطیف خشک کنید
برای کاهش میزان خارش ، ناحیه آلوده به تبخال را خنک نگه دارید
در صورتی که هنگام دفع ادرار احساس درد می کنید ، ادرار را داخل حمام دفع کنید و یا اینکه با پاشیدن آب هنگام دفع ، ادرار را رقیق کنید تا دفع راحت تر انجام شود.