به گزارش شفاآنلاین:کژکاری جنسی یا ناکارآمدی جنسی ( به انگلیسی : sexsual dysfunction ) مشکلاتی هستند که در یک یا چند مرحله از رابطه جنسی بروز میکنند و سبب عدم تحریک پذیری ، کاهش لذت جنسی یا نرسیدن به اوج لذت جنسی یا ارگاسم میشوند.
کژکاری جنسی ممکن است دلایل تربیتی ، رفتاری ، جسمی یا روحی داشته باشد یا به دلیل تجارت ناخوشایند در گذشته مثل تجاوز ایجاد شوند . به طور کلی انواع کژکاری جنسی به دسته های زیر تقسیم میشود.
اختلال میل جنسی : نداشتن خیال پردازی جنسی یا نداشتن میل جنسی به طور مستمر یا عود کننده .
اختلال در برانگیختگی جنسی : اجتناب از نزدیکی با شریک جنسی به طور مستمر با عود کننده
اختلال ارگاسم : در زنان به معنی تاخیر در ارگاسم با نرسیدن به ارگاسم به طور مستمر و در مردان انزال زودرس یا تاخیر در انزال است.
رابطه جنسی دارای چرخه ای است که به ترتیب عبارت است از : مرحله میل جنسی و برانگیختگی ، هیجان ، اوج لذت جنسی یا ارگاسم و فرونشینی . هر از گاهی ممکن است در این مراحل مشکلاتی ایجاد شود ولی اگر این مشکل به صورت مستمر چه در مرحله تمایل و چه در طول رابطه و چه در ارگاسم رخ دهد ، به نام کژکاری جنسی شناخته میشود.
آسیب های جنسی و تجربیات تلخ گذشته ، بالا بودن سطح استرس کاری ، خستگی بیش از حد کاری ، ترس از عملکرد یا خجالت کشیدن از اندام و ظاهر خودتان ، نداشتن نقش فعال در رابطه جنسی و ترس از زودانزالی یا اعتیاد به زنای ذهنی و خود ارضایی میتواند منجر به ناکارآمدی جنسی شود.
برای این که با کژکاری جنسی در هر کدام از مراحل رابطه جنسی به طور دقیق آشنا شوید، باید تمام این مراحل را به صورت جزئی تر بررسی کنیم.
شروع چرخه جنسی با یک فکر یا نگاه یا رفتار خاص ایجاد میشود. این مرحله مربوط به داشتن تخیلات جنسی و میل به داشتن رابطه جنسی است. میل جنسی میتواند از هر منبع تحریک آمیزی شروع شود مثلا لمس ، تحریک جسمی یا خیالپردازی است.
نشانه اولیه برانگیختگی در مردان ایجاد نعوظ و در زنان لزج شدن واژن ، است .
مرحله برانگیختگی اگر ذهنی باشد میتواند تا چند ساعت هم طول بکشد. برای تجربه یک رابطه جنسی و در نهایت ارگاسم لذت بخش باید بدانید عامل برانگیختگی جنسی شما کدام است.
اگر عامل برانگیختگی جنسی به درستی انتخاب شود میتواند منجر به به آمیزش شود در غیر اینصورت میل جنسی فروکش خواهد کرد. محرک جنسی میتواند باعث تسریع یا کوتاه شدن میزان برانگیختگی و به همان نسبت رابطه جنسی لذت بخش و ارگاسم طولانی شود.
کمبود یا نداشتن میل جنسی مهم ترین کژکاری جنسی در این مرحله است که علت آن میتواند زمینه های جسمی ، استرس و روحی ، مشکلات خانوادگی یا سواستفاده جنسی در کودکی باشد.
در مواردی که زوجین دچار مشکلات خانوادگی شدید شده باشند با وجودی که میل جنسیشان وجود دارد و میتوانند یا شخصی دیگر رابطه داشته باشند ولی میل جنسی به یکدیگر را از دست میدهند و اصطلاحا نسبت به هم سرد میشوند.
بعد از این که بدن با دیدن ، شنیدن ، لمس یا محرک مناسب جنسی ، بر انگیخته شود وارد مرحله هیجانی یا برقراری رابطه جنسی میشود. قدرت تعقل و تفکر در برخی افراد در این مرحله کمرنگ شده و حتی ممکن است دست به کارهایی بزند که بعد از اتمام ابطه از انجام آنها تعجب کند.
مرحله هیجان جنسی در مرد برابر با ایجاد نعوظ کامل است و آمادگی او برای دخول را نشان میدهد. نقاط تحریک پذیر بدن آقایان میتواند کاملا با هم متفاوت باشد ولی بیشترین پایانه های عصبی حساس در پوست آلت به خصوص سطح زیرین آن و محل اتصال سر آلت است که تحریک آمیز ترین نقطه برای پاسخ به تماس و لمس است.
مرحله هیجان جنسی در زن همراه با روان شدن مایع لزج از واژن همراه با سفت شدن کلیتوریس و متورم شدن لب های کوچک و بزرگ واژن است. ایجاد تورم و سفتی در قسمت انتهایی لب بزرگ واژن نزدیک به ناحیه پرینه نشان دهنده آمادگی زن برای دخول و رسیدن به ارگاسم واژنی است.
یکی از کژکاری جنسی بسیار رایج در این مرحله ترس از دخول زنان است که میتواند کلا میل جنسی را سرکوب نموده و به رابطه پایان ناخوشایند بدهد.
واژینیسموس یا انقباض غیر ارادی واژن که منجر به عدم دخول یا درد هنگام دخول میشود یا مقاربت دردناک به دلیل خشکی واژن ، جزو کژکاری های جنسی در این مرحله قرار میگیرد.
ناکارآمدی بسیار رایج در رابطه جنسی از سوی مردان به خصوص با افزایش سن یا بالا بودن استرس ، اختلال نعوظ است. احتمال بروز اختلال نعوظ در مردان بعد از 40 سالگی و با افزایش سن بیشتر میشود. اختلال نعوظ مکرر در سنین بالای 40 سال میتواند یکی از علایم اولیه مشکلات قلبی عروقی باشد.
اختلال نعوظ در مردان مانع از عملکرد رضایت بخش جنسی و حتی در موارد شدیدتر میتواند منجر به آسیب روحی و سردی جنسی شود.
ارگاسم یا اوج لذت جنسی در مردان همراه با رفع تنش جنسی و انقباض هماهنگ عضلات میان دوراه و لگن و آلت مرد منجر به انزال و خروج منی میشود.
ارگاسم در زنان همراه با انقباضات غیر ارادی عضلات کف لگن و واژن و تخلیه تنش ایجاد شده در ناحیه تنناسلی است.
ارگاسم زنان در موارد خیلی نادر با انزال همراه است ، انزال زنان پاشیدن غیر ارادی مایع از مجاری ادرار با فشار به سمت بیرون است که میتوانید ترکیبی از ادرار و مایعات دیگر شبیه به ترشحات پروستات باشد.
زنانی که به طور مسمتر نمیتوانند ارگاسم را تجربه کنند دچار کژکاری جنسی در مرحله ارگاسم هستند. البته نکته قابل توجه اینجاست که بر خلاف باورهای قدیمی ، فقط 30 درصد زنان توانایی تجربه ارگاسم واژینال را دارند و 70 درصد زنان برای تجربه ارگاسم نیاز به لمس و تحریک کلیتوریس دارند.
کژکاری جنسی در مرحله ارگاسم در مردان با تاخیر در انزال ، انزال زودرس یا انزال خشک یا خارج نشدن مایع منی شناخته میشود. بیشترین کژکاری جنسی مردان در مرحله ارگاسم انزال زودرس است، انزال زودرس به این معنی است که مرد نمیتواند بعد از دخول حداقل 3 دقیقه نعوظ خود را حفظ کند و به انزال میرسد.
این مرحله بعد از ارگاسم اتفاق افتاده و سیستم بدنی به حالت اولیه خود باز میگردد که همراه با احساس ذهنی خوشایند و آرامش و ریلکسیشن و تمدد عضلات است.
در صورتی که ارگاسم رخ ندهد مرحله فرونشینی میتواند بین 2 – 4 ساعت طول بکشد و همراه با تحریک پذیری و ناراحتی یا ایجاد کمر درد در روز بعد در قسمت پایین کمر متصل به لگن باشد.
مرحله فرونشینی در مردان با تحریک ناپذیری همراه میشود که میتواند چند دقیقه تا چند ساعت بستگی به سن فرد و توان جسمی او طول بکشد. مردان در این حالت قادر به نعوظ و ارگاسم مجدد نیستند. ولی دوره تحریک ناپذیری زنان بسیار کوتاه بوده و میتوانند ارگاسم های متعدد و پشت سر هم داشته باشند.