شفا آنلاين -سرعت عمل يكي از مهمترين فاكتورهايي است كه در امدادرساني به بيماران اورژانسي حائز اهميت است و نقش اورژانس را دوچندان ميكند. پايتخت هر روزه شاهد ترافيك بسيار در معابر و گذرگاههاست. در همين معابر پرترافيك و خيابانهاي شلوغ بيمارستانهايي تعريف شدهاند كه برخي از آنها در دل ترافيك قرار دارند.
حال فرض كنيد يك بيمار اورژانسي كه نياز به خدمات احيا دارد بايد براي رسيدن به مركز معين يا همان بيمارستان پروسه طولاني را طي كند. اول اينكه رسيدن اورژانس به محل استقرار بيمار يا مصدوم چه در خانه و چه در صحنه خود زمان ميبرد چون اگر فاصله ايستگاه امدادرساني تا محل اعلام نياز كم باشد اما همين فاصله اندك در ترافيك شهر كش پيدا ميكند و سرعت حركت عقربههاي ساعت را به نفس مياندازد. بعد از صرف زمان بسيار و رسيدن آمبولانس اورژانس، زمان ديگري بايد هزينه كرد تا اورژانس از محل اعلام نياز، بيمار را به مركز معين انتقال دهد. اگر زمانهاي صرف شده را كنار هم بگذاريم و با يك جمع و تفريق ساده و انگشتي آن را حساب كنيم، خواهيم ديد كه وقت تلف شده براي رساندن بيمار يا مصدوم با فاكتورهاي مهم درماني كاملاً متفاوت است و برابري نميكند.
هزینه کردن وقت
بيماري كه در اثر سانحه تصادف دچار خونريزي داخلي شده است نياز به امدادرساني سريع دارد. شايد بخشي از مراحل احيا در داخل آمبولانس با تجهيزات اندك صورت گيرد اما بخش عمده و حياتي و ادامه درمان بايد در مراكز درماني انجام شود. هر قدر كه زمان كش پيدا كند از ميزان اميد به حيات بيمار كاسته ميشود. به طور مثال يكي از بيمارستانهاي مهم در پايتخت كه روزانه شاهد مراجعه بيش از پنج هزار بيمار (به غير از اورژانسي و بدون در نظر گرفتن همراه) به آن هستيم در محدودهاي قرار دارد كه يك مركز تفريحي مثل برج ميلاد در آن قرار دارد. وجود برج ميلاد، دسترسي به بيمارستان ميلاد را تقريباً غيرممكن كرده است. بسياري از مسيرها در اين محدوده براي برج ميلاد تعريف شده و تنها راه دسترسي به بيمارستان تونلي است كه در آن محدوده ساخته شده است. با توجه به مراجعه بيماران اورژانسي و غيراورژانسي به اين بيمارستان هر روز شاهد ترافيك در اين تونل منتهي به بيمارستان هستيم. در ساعات پيك ترافيك اين تونل كه در ساعتهاي ملاقات به اوج خود ميرسد. اگر آمبولانسي قصد تردد و رساندن بيمار را به بيمارستان داشته باشد، بايد همانند ساير خودروها در صف ترافيك به انتظار بماند و در واقع صداي آژير آمبولانس در داخل تونل تنها ايجاد آلودگي صوتي ميكند و كارايي ندارد. چون راه عبوري براي خودروهاي امدادي بهعنوان خط ويژه يا اضطرار در آن تعريف نشده است.
اين در حالي است كه براي اتوبوس در داخل شهر خط ويژه وجود دارد.
انحصار بیمارستان در ترافیک
از طرفي مشكل تردد تنها به معابر ورودي بيمارستان ختم نميشود بلكه خروج از محدوده بيمارستان، يك پروسه گردشي است كه بايد مسيرهاي مختلفي را بهصورت گردشي طي كرد تا از محدوده خارج شد. هستند بيمارستانها و مراكز درماني كه در پايتخت همانند ميلاد دسترسي به آنها ساعتها طول ميكشد و نبود پاركينگ يا فضاي مناسب براي عبور خودروهاي امدادي در واقع از ارائه خدمات درماني بهموقع جلوگيري ميكند. به نظر ميرسد كه اگر بهترين تجهيزات بيمارستاني در اختيار شهروندان قرار داشته باشد شايد با دير رسيدن و عدم دسترسي بهموقع هيچ بهرهاي براي بيماران مورد نياز نداشته باشد آن هم به دليل ترافيك شهري
مريم جهان پناه.