شفاآنلاین>سلامت جنسی>کودکان احساس شما را حتی از لرزش صدا و حرکت چشم هایتان میخوانند. در مواجهه با کودکی که ناگهان وارد اتاق شما شده است، آرام باشید. ملحفه را روی خود بکشید و با آرامش به روی کودک لبخند بزنید. او را کنار خود بنشانید و در آغوش بکشید. از او بپرسید چه نیازی دارد که به اتاق شما آمده است، سپس او را به بیرون از اتاق ببرید.
هر چند چنین حادثهای به سادگی با بستن در اتاق یا وضع کردن قانون «در زدن قبل از وارد شدن به اتاق پدر و مادر» قابل پیشگیری است، اما بسیاری از والدین تنها زمانی چنین قوانینی را وضع میکنند که مواجهه کودک با رابطه جنسی والدین رخ داده است.
این که فرزند شما چقدر تحت تاثیر تبعات منفی مواجهه کودک با رابطه جنسی والدین قرار میگیرد، به سن او و صحنهای بستگی دارد که دیده است. یک کودک نوپا/پیش دبستانی شاید اصلا متوجه چیز عجیبی نشود و آنچه را دیده است بدون سوال بپذیرد.
اما کودکی که در سن مدرسه قرار دارد، کنجکاوی میکند و به احتمال دعوا و آزار بین والدین خود فکر میکند. کودک شما احتمالا تا حدی میداند چه اتفاقی افتاده است، اما شگفت زده شده، خجالت کشیده است یا نگران است، به خصوص آنکه با واکنش منفی از سوی شما مواجه شده است.
موضوع را مطرح کنید:
وسوسه شده اید که مسئله را رها کنید، اما بهتر است در این مورد با دختر خود صحبت کنید. ابتدا مسئله را با عذرخواهی شروع کنید:
«ببخشید که دیشب فراموش کردیم در اتاق را ببندیم و وقتی من و بابا با هم تنها بودیم تو وارد اتاق شدی.» این جمله به او نشان میدهد که او کار اشتباهی نکرده است و مقصر نیست. همین جمله شاید به او جرات دهد که حرف بزند. سعی کنید که به دقت به حرفهای او گوش دهید و پاسخ مناسب بدهید.
اگر چیزی دیده است، به او اطمینان دهید آنچه شاهد بوده تنها نشانه عشق و علاقه بین والدین است. به او بگویید آنچه دیده است را نباید بیرون از خانه مطرح کند و به این دلیل که مسئلهای شخصی است تنها باید با شما در این مورد صحبت کند.
اگر سوالات دیگری نیز در رابطه با مسئله جنسی برای او پیش آمده است، بر اساس سن و درک فرزندتان به او توضیح دهید. رابطه جنسی را به طور کامل و با ذکر جزئیات برای او شرح ندهید.
پاسخی برای تمام والدین:
پیشگیری کنید:
پیشگیری از مواجهه کودک با رابطه جنسی والدین بهتر از آن است که پس از وقوع آن به فکر چاره باشید. با این حال، بهتر است با وجود تمام اقدامات پیشگیرانه از طرز برخورد صحیح در چنین شرایطی آگاهی داشته باشید تا با واکنش مناسب از پیچیدهتر شدن شرایط جلوگیری کنید. در ادامه توضیحاتی را در این رابطه برای تمام والدین ارائه میدهیم.
آیا کودک میفهمد؟
اهمال در برخی از والدین به حدی است که تمهیدات مناسبی را برای رابطه جنسی خود نمیاندیشند. به همین دلیل، مراقب زمان برقراری رابطه جنسی یا فراهم کردن شرایط مناسبی برای این کار نیستند.
برخی دیگر نیز بسته بودن درب را کافی میدانند. این در حالی است که شنیدن صداهای عجیب از اتاقی که کودک نمیداند پشت در آن چه خبر است، او را بیشتر میترساند. عده دیگری نیز تصور میکنند کودک چیزی نمیفهمد یا یادش نمیماند. این در حالی است که کودکان حتی در سن ۲ ساگی نیز تصاویر را در ذهن خود ثبت میکنند و تاثیر چنین اهمالی در روح و روان آنها باقی میماند.
پیامدهای منفی مواجهه کودک با رابطه جنسی والدین:
دنیای کودکان دنیای خیالات و ناشناخته هاست. هر ناشناختهای در ذهن کودک به شکل خاصی تفسیر میشود و دلیلی برای آن پیدا میشود. حتما تا به حال شاهد خیال پردازی فرزندتان بوده اید.
آسمان رعد و برق میزند و با وجود تمام توضیحات علمی شما، باز هم او معتقد است ابرها آن بالا با هم دعوا میکنند و به روی هم شمشیر کشیده اند. هر چند رابطه جنسی حاکی از عشق و علاقه بین دو نفر است، اما در نگاه کودکان نوعی ابراز خشم و آزار تلقی میشود. کودکی که به طور اتفاقی شاهد رابطه جنسی والدین یا یکی از اطرافیان بوده است، دچار ترس و اضطراب و حتی تخیلات جنسی میشود.
واکنش والدین نیز در پیامدهای مواجهه با چنین صحنهای تاثیر گذار است. واکنش اشتباه شما میتواند موجب آسیب بسیار عمیقی در کودک شود. ترس از تنهایی، آسیب پذیری، بلوغ زودرس، تمایل به آزار دیگران یا اجرای آنچه دیده اند روی دیگران از جمله آسیبهای مواجهه کودک با رابطه جنسی والدین است. واکنش غلط شما میتواند در آینده فرزندتان را با مشکلاتی نظیر افسردگی، اضطراب، تنفر از رابطه جنسی و اشکال در برقرار رابطه عاطفی و زناشویی مواجه کند.
هر چند توصیه میشود که کودک هرگز شاهد چنین صحنهای نباشد، اما اگر این اتفاق برای فرزندتان افتاده است تصور نکنید که آینده او تباه شده و به طور حتم او دچار پیامدهای منفی چنین اتفاقی میشود.
واکنش مناسب در مقابل مواجهه کودک با رابطه جنسی والدین:
عصبانی نشوید:
بدترین واکنشی که میتوانید برای چنین اتفاقی داشته باشید، داد زدن بر سر کودک، بیرون کردن او با خشم و سرزنش کردن اوست. اگر منصف باشیم آن کسی که باید سرزنش شود، شما هستید. شما هستید که باید اقدامات پیشگیرانه را انجام میدادید.
پس نباید گناه خود را به گردن کودک بی خبر از همه جا بیاندازید. کودکان در مواجهه با رابطه جنسی والدین خود تصور میکنند که آنها، به خصوص پدر، در حال آزار دادن دیگری هستند.
چنین تصوری به خصوص در کودکانی رایجتر است که در محیط پر تنش و روابط تیره و تار بین والدین زندگی میکنند. عصبانی شدن شما و سرزنش کردن کودک برای وارد شدن به اتاق مهر تاییدی بر این تصور است.
هراسان نشوید:
کودکان احساس شما را حتی از لرزش صدا و حرکت چشم هایتان میخوانند. در مواجهه با کودکی که ناگهان وارد اتاق شما شده است، آرام باشید. ملحفه را روی خود بکشید و با آرامش به روی کودک لبخند بزنید. او را کنار خود بنشانید و در آغوش بکشید. از او بپرسید چه نیازی دارد که به اتاق شما آمده است، سپس او را به بیرون از اتاق ببرید.
غیر مستقیم مسئله را بررسی کنید:
هر اتفاق از دیدگاه هر کس به شکل متفاوتی تفسیر میشود. آنچه برای شما پس از دیدن چنین صحنهای واضح و بدیهی است، برای کودک این طور نیست. از این رو، پیش از آنکه دست و پای خود را گم کنید و شروع به توضیح دادن کنید، بررسی کنید که کودک چه چیزی دیده است و تفسیر او از آن شرایط چه بوده است.
در بسیاری از موارد کودک اصلا چیزی ندیده و متوجه غیرعادی بودن موقعیت نشده است. در این شرایط، توضیح دادن زودهنگام شما تنها باعث هوشیارتر شدن او میشود. معمولا، اگر کودک چیزی دیده باشد، خود آن را ابراز میکند و از شما میپرسد که چه کار میکردید.
سوال کودک را با توجه به سن او پاسخ دهید:
اگر پس از مرحله فوق متوجه شدید که فرزند شما چیزی دیده است، باید در راستای حساسیت و ابهام زدایی از او تلاش کنید. اگر کودک شما سن کمی دارد، به او توضیح دهید که چیزی که دیده است ابراز علاقه بین مادر و پدر بوده است. پدر و مادری که یکدیگر را دوست داشته باشند، همدیگر را در آغوش میگیرند و میبوسند.
به واکنش کودک پاسخ مناسب بدهید:
اگر کودک مضطرب شده است او را از اتاق خود دور کنید. اگر میخواهد که در کنارش بمانید، در اتاقش بروید و تا زمانی که به خواب رود پیش او بمانید. این کار به آرامش او کمک میکند.
آماده شنیدن سوالات سخت باشید:
بسته به سن کودک و صحنهای که دیده است، معمولا والدین باید آماده شنیدن سوالات جنسی پس از مواجهه کودک با رابطه جنسی والدین باشند. بهتر است آماده چنین شرایطی باشید و در مورد نحوه صحیح آموزش مسائل جنسی به کودک اطلاعات کافی را کسب کنید. هرگز کودک را سرزنش نکنید و سوالات او را بی جواب نگذارید.
فراموش نکنید که دسترسی به اطلاعات در دنیای امروز بسیار آسان است. پس پاسخ ندادن شما راهکار مناسبی برای دور نگه داشتن فرزندتان از این مسئله نیست. با کسب اطلاعات کافی و صحیح در این رابطه، به برطرف کردن کنجکاوی فرزندتان و هدایت آن به مسیر درست کمک کنید. رابطه جنسی چیز بدی نیست.
آن را برای کودک خود بد جلوه ندهید. با توجه به عقاید مذهبی خود و سن کودک، او را با این حس عمیق ابراز علاقه به فرد دیگر آشنا کنید. به هر طریقی که میخواهید به کودک خود پاسخ دهید، این نکته را به یاد داشته باشید که نباید به او دروغ بگویید. کودک بالاخره روزی بزرگ میشود و با این مفهوم آشنا میشود. دروغ گویی تنها باعث میشود که اعتماد او را از خود سلب کنید.
برای پیشگیری از مواجهه کودک با رابطه جنسی والدین چه باید کرد؟
والدین مسئول نه تنها از مواجهه کودک با رابطه جنسی والدین جلوگیری میکنند، بلکه مراقب تحریک زودرس غریزه جنسی در فرزند خود نیز هستند. والدینی که در حضور فرزند خود رابطه جنسی برقرار میکنند، زمینه انحراف جنسی را در او فراهم میکنند. به عنوان والدین مسئول:
رابطه زناشویی خود را به زمانی موکول کنید که کودک خواب است یا در خانه حضور ندارد.
بسته بودن در اتاق خوابها و در زدن قبل از وارد شدن به اتاق را به عنوان یک قانون کلی در خانه، نه صرفا برای خود، اعمال کنید. اگر تا پیش از این درب اتاق خواب خود را قفل نمیکردید و کودک شما به طور اتفاقی شاهد رابطه جنسی شما بود، از این به بعد نیز در اتاق را قفل نکنید. این باعث میشود که کودک کنجکاوتر شود و اطمینان یابد که اتفاق عجیبی در پشت در این اتاق میافتد.
هر چند مواجهه کودک با رابطه جنسی والدین چیزی است که توصیه میشود از آن با جدیت پیشگیری کنید، اما اگر واکنش مناسبی به آن نشان دهید و کودک بداند که چنین چیزی نشان از عشق و علاقه والدین به هم دارد، میتوان از تبعات منفی آن جلوگیری کرد.ساعدنیوز