خوشبختانه امروزه، دختران نوجوان که در شرف تجربه اولین عادت ماهانه خود می باشند، اطلاعات مفیدی در این مورد داشته و برای این منظور آمادگی دارند و می دانند چه چیزی را باید انتظار داشته باشند. با این وجود برای آمادگی کامل آنها، هنوز هم راه درازی در پیش است
شفاآنلاین>سلامت جنسی>عادت ماهیانه یکی از مفید ترین و ضروری ترین عملکرد طبیعی بدن زنان در هنگام بلوغ می باشد.
به گزارش شفاآنلاین،به همین دلیل خانم ها علاوه بر کشف فواید پریود شدن و عادت ماهیانه به دنبال جواب سوالاتی همچون درمان پریود نا منظم ، علت زیاد شدن عادت ماهانه ، نوسانات روحی در سیکل عادت ماهیانه و مواردی از این دست می باشند. با ما همراه باشد تا همه آنچه که لازم است را درباره عادات ماهیانه بدانید.
پریود یا عادت ماهیانه
خوشبختانه امروزه، دختران نوجوان که در شرف تجربه اولین عادت ماهانه خود می باشند، اطلاعات مفیدی در این مورد داشته و برای این منظور آمادگی دارند و می دانند چه چیزی را باید انتظار داشته باشند. با این وجود برای آمادگی کامل آنها، هنوز هم راه درازی در پیش است.
بسیاری از خانمها در آماده ساختن دختران خود برای تجربه دوره ماهانه کوتاهی می کنند. این کوتاهی ممکن است در دخترانی که از همسالان خود از نظر بلوغ<Maturity> جنسی پیش ترند موجب اضطراب و نگرانی گردد. یک دختر نه ساله تنها وقتی می تواند برای شروع عادت ماهیانه آماده باشد که مادر دانا و با تدبیرش او را برای چنین امری آماده کرده باشد. در هر حال، نباید دختران را به حال خود گذاشت تا این مطلب را از همسالان خود فراگیرند. به عکس، باید آنها را در خانه و به موقع آماده کرد مخصوصا که سن و اولین لحظه پریود شدن در دختران به تدریج رو به کاهش است.
در چه سنی اولین عادت ماهانه دختران شروع می شود؟
اکثر دختران اولین پریود را در سنی آغاز می کنند که مادرشان در نوجوانی شروع کرده است. آمار نشان می دهد که میانگین سن عادت ماهیانه هر ده سال، دو الی سه ماه کاهش می یابد. صد سال قبل در کشور امریکا میانگین سن برای عادت ماهانه چهارده سال بود در حالیکه اکنون دوازده سال و نیم است و در سال ۲۰۰۰ نزدیک به بازده سال و نه ماه خواهد بود، ولی آمار هیچوقت شرایط بیولوژیکی افراد متفاوت را منظور نمی دارد. در هر حال، سنی میان نه الی شانزده سال برای شروع عادت ماهیانه ، محدوده طبیعی است. پنج درصد تمام دختران اولین عادت ماهانه را بین شانزده الى هیجده سالگی شروع می کنند.
آیا در دخترانی که اولین لحظه پریود شدن خود را قبل از نه سالگی آغاز تجربه می کنند ، اشکالی وجود دارد؟
الزاما خیر. به علل شناخته نشده، در بعضی از دختران فعالیت هیپوتالاموس، غده هیپوفیز و اعمال تخمدانها قبل از حد معمول شروع می شود. به عبارت دیگر، در این دختران که کاملا سالم و طبیعی هستند، بلوغ جنسی زودرس است. در موارد نادر، چنین دخترانی ممکن است در سن چهار سالگی قاعده شوند و در پنج سالگی تخمک گذاری نموده و در سن شش سالگی با علائم حاملگی شهرت جهانی یابند.
آیا عادت ماهیانه در سنین پائین همیشه علامت بلوغ زودرس است؟
متاسفانه خیر، رشد پستان و خونریزی دوره ای مهبل در یک دختر نوجوان ممکن است از علائم یک بیماری عضوی باشد. در بعضی موارد، تشخیص بلوغ زودرس طبیعی و غیر طبیعی مشکل است، مخصوصا اگر دختر در سنی باشد که در انتظار شروع پریود یا عادت ماهانه باشد. باید متذکر شد که اگر در چنین شرایطی کوچکترین ابهامی وجود داشته باشد، باید به پزشک مراجعه شود.
در دخترانی که عادت ماهیانه دیررس دارند چطور؟
معمولا مادری که دخترش تا سن چهارده سالگی هنوز وارد دوران عادت ماهیانه نشده، نگران است. چنین دخترانی از این نوع از مشکلات عادت ماهانه که باعث شده در این سن از همسالان خود از نظر بلوغ جنسی مخصوصا بروز آثار ثانویه عقب بمانند، رنج می برند.
در این حالت مطمئن شدن از دلیل دیر شدن عادت ماهیانه یا علت پریود نامنظم دختر از جانب یک منبع مطلع و معتبر، برای مادر ودختر آرامبخش خواهد بود. به دنبال آزمایشات دقیق پزشکی معلوم شده است که دراین دختران روندهای رشد طبیعی بوده ولی با سرعت کندتری صورت می پذیرند.
معمولا در سن پانزده یا شانزده سالگی باید آثار رشد پستانها و سایر اثرات هورمون استروژن دیده شوند. مخصوصا مهم است معلوم گردد که کانال مهبل باز می باشد و برا پرده بکارت بدون روزنه، از جریان خود عادت ماهیانه جلوگیری می کند.
چه چیزهای دیگری را باید هنگام دیر شدن اولین لحظه پریودی دختران انجام داد؟
در بیشتر موارد کار دیگری نمی توان کرد. معمولا زمان اعجاز آمیز است و احتمالا عادت ماهیانه با بروز علایم اولین پریود و با گذشت زمان ظاهر می شود. در صورتی که نتیجه تمام آزمایشات طبیعی باشند، پزشک معالج قبل از ارزیابی دقیق هورمونی، معمولا تا سن ۱۸ – ۱۷ سالگی صبر میکند. در این سنین به ندرت دیده می شود که دختر قاعده نشود.
آیا ایجاد عادت ماهیانه با روشهای مصنوعی، در دخترانی که عادت ماهانه دیررس دارند، کار غلطی است؟
ایجاد عادت ماهیانه به روشهای مصنوعی اشکالی نخواهد داشت، ولی در مورد پریود دختر این سوال پیش می آید که چرا باید جدول زمان بندی شده بیولوژیکی دختری را بهم بزنید؟ بعضی اوقات ضربه های روانی و فیزیولوژیکی حاصل از این نوع دست کاریها، بیش از نتایج سودبخش و … آنست. در مواردی که اختلال هورمونی وجود دارد، ایجاد عادت ماهیانه با تزریق هورمون ممکن است مسئله را مشکل تر و تشخیص علت اصلی را بتاخیر بیاندازد.
چه عوامل دیگری می توانند شروع عادت ماهانه را عقب بیاندازند؟
عوامل متفاوتی. برای مثال ، تغذیه یکی از مهمترین عوامل موثر در رشد طبیعی بدن است. دخترانی که در طول جنگ دوم جهانی در اروپا دچار سوء تغذیه مزمن گردیدند، دچار عقب افتادگیهای جنسی محسوسی نیز شدند. به مشکلات روحی، اختلالات عصبی<Nervous> و بیماریهای مزمن متعدد همه در به تاخیر انداختن عادت ماهیانه موثر هستند.
آیا هیچ ارتباطی میان سنی که شخص اولین پریودی خود را شروع می کند و سنی که یائسه می شود وجود دارد؟
خیر. در مورد یائسگی نیز ممکن است دختر در سنی یائسه گردد که مادرش یائسه شده است. در حال حاضر میانگین سن برای یائسگی پنجاه سالگی است.
هر چند وقت یکبار قاعدگی آغاز می شود؟
اگرچه اکثر زنان هر ۳۰-۲۵ روز یکبار پریود می شوند، ولی هر مدتی بین 35 -21 روز محدوده طبیعی محسوب می شود. در هر حال، مدت این دوره هر چه باشد، معمولا سه سال بعد از شروع اولین قاعدگی میتوان روزهای عادت ماهیانه را دقیقا پیش بینی کرد. در صورتی که عادت ماهیانه از محدوده 21 و 35 روز خارج شود، احتمال می رود در قاعدگی اختلالی باشد.
چگونه می توان طول دوره ماهانه و زمان خونریزی را محاسبه نمود؟
این مسئله ممکن است برای اکثر خانمها ساده به نظر برسد، ولی در محاسبه آن می توان به سادگی دچار اشتباه گردید. طول دوره ماهانه را می توان از اولین روز هر عادت ماهیانه تا یک روز قبل از شروع عادت ماهیانه بعدی محاسبه نمود. برای مثال، اگر دو عادت ماهیانه متوالی شما، اولی روز اول مهرو دومی روز بیست و هشتم مهر شروع شود، طول دوره ماهانه شما بیست و هفت روز است.
روز اول دوره عادت ماهیانه اولین روزی است که آثار خونریزی دیده می شود (حتی اگر تنها یک باشد). به عبارت دیگر هر لک خونی که قبل از جریان واقعی خون ظاهر شود، باید در محاسبه طول دوره ماهانه جزو ایام این دوره محسوب گردد.
علت زیاد شدن عادت ماهیانه به صورتی که در یک ماه دو عادت ماهانه وجود داشته باشد چیست؟
فرض کنید کسانی که دوره بیست وهشت روزه دارند، دوم آبان دوره خود را شروع می کنند. در چنین افرادی، دوره بعدی سی ام آبان شروع می شود. بنابراین در این افراد در یک ماه دو عادت ماهیانه ، کاملا طبیعی است.
چرا بعضی عادات ماهانه از دیگر دوره های پریودی سنگین ترند؟
مقدار خونی که در هر قاعدگی از بدن خارج می شود، علاوه بر اثرات روحی با اختلالات بدنی، به مقدار بافت آندومتر بوم تحلیل رفته نیز بستگی دارد. بر اساس قانون کلی، هر چه بافت آندومتر بوم ضخیم تر باشد، جریان خون پریودی نیز سنگین تر و طولانی تر است. بنابراین، همانطور که طول دوره ماهانه تغییر می نماید، مقدار خون پریودی نیز متغیر است. از طرف دیگر زنانی که از قرصهای ضد بارداری استفاده ، قاعدگیهای سبک تری دارند، زیرا این داروها ضخامت آندومتر بوم را بطور قابل ملاحظه ای کاهش می دهند.
عادت ماهیانه چند روز است؟
معمولا ۵- ۳ روز، ولی در برخی زنان خونریزی عادت ماهیانه تا 8 روز ادامه می یابد. در بعضی دیگر نیز ممکن است عادت ماهانه بعد از دو روز خونریزی خاتمه پذیرد و حتی در یک فرد امکان دارد ایام پریودی ماه به ماه توسان پیدا کند همه این ها طبیعی هستند.
چرا خون عادت ماهیانه لخته نمی شود؟
برای اینکه یکبار در داخل رحم لخته شده و هر خون نیز بیش از یکبار لخته نمی شود. قبل از اینکه خون لخته شده بتواند از دهانه رحم به داخل مهبل وارد گردد، آنزیمهای مخصوصی در رحم، لخته را تجربه کرده و آنرا مجددا بصورت مایع بر ، میگردانند. بنابراین خونی که وارد مهبل میشود و بدین طریق از بدن خارج میگردد، در حقیقت سرم (بخش مایعی از خون که لخته نمی شود) است.
در هر عادت ماهانه چقدر خون از بدن دفع می شود؟
خیلی کمتر از چیزی که تصور می کنید. اکثر زنان در هر عادت ماهیانه ۱۷۵- ۵۰ سانتیمتر مکعب خون از دست می دهند. بعضی دیگر ممکن است نصف فنجان چایخوری خونریزی کنند. اگر مقدار خونی که در هر عادت ماهیانه از شما جاری می شود بیش از یک فنجان می باشد ، بهتر است با پزشک معالج خود مشورت کنید. برای افزایش مقدار این خون دلائل زیادی وجود دارد.
چرا بعضی اوقات در هنگام عادت ماهیانه لخته خارج می شود؟
دلیل این موضوع هنوز برای ما روشن نیست و در حال حاضر تحقیقات جهت کلینیکی و آزمایشگاهی فراوانی برای یافتن پاسخ، در دست اجرا است، ولی یک دلیل آن ممکن است شدت خونریزی باشد. هرچه مقدار خون جاری شده بیشتر ، شود، احتمال دفع لخته از بدن نیز زیادتر میگردد.
در صورتیکه جریان خون فراوان باشد، ممکن است مقداری از خون با سرعت و بدون اینکه فرصت لخته شدن در رحم را بیابد، به داخل مهبل ریخته و در آنجا لخته شود. بعبارت دیگر، این خون در تبدیل گردد. او داخل رحم باندازه کافی باقی نمیماند تا روندهای کند انعقاد را طی کرده و به مایع تبدیل گردد. بنابراین، دیدن لخته در خون قاعدگی، الزاما یک نیست.
بعضی از زنان ممکن است دفع یک ناگهانی احساس کنند. برخی دیگر ممکن است این احساس را در پی تغییر وضعیت تجربه کنند. وقتی برای استراحت دراز می کشید و پس از مدتی بطور ناگهانی بلند شده و سر پا می ایستید، دفع لخته ساده تر انجام میشود، زیرا هنگام دراز کشیدن، خونی که در اثر شدت جریان فرصت لخته شدن در رحم را ندارد، به داخل مهبل می ریزد و در آنجا لخته می شود. همین لخته، هنگام ایستادن، از مهبل خارج می گردد.
خون عادت ماهیانه شامل چه چیزهایی است؟
خون عادت ماهیانه مخلوطی از خون، سلولهای تحلیل رفته و مخاط است. که ترشح می شود به استثنای مقدار کمی لخته، تقریبا تمام آن سرم است. سلولهای تحلیل رفته، قطعات پوشش آندومتر بوم بوده و مخاط (ماده چسبناک) نیز از غدد دهانه رحم به آن اضافه می شود.
بوی مخصوص خون عادت ماهیانه در اثر چیست؟
اگر خون عادت ماهیانه را پیش از آنکه وارد مهبل شود، مستقیما از رحم جمع آوری کنیم، خواهیم دید که این خود هیچ بویی ندارد. بوی مخصوص خون عادت ماهیانه نتیجه اعمال باکتریهای طبیعی مهبل بر اجزاء خون می باشد. لازم به ذکر است که اگر در رعایت نظافت وحفظ بهداشت نهایت کوشش را انجام دهید، هنوز این بو بطور کامل از بین نمی رود و تنها می توان آنرا به حداقل رسانید.طب روز