به دنبال پیشرفت شگرف رسانهها، دو موضوع بسیار مهم مطرح است: نقش روابط جنسی در خانوادهها پررنگتر شده و با به هم خوردن نرمها (اصول پذیرفته شده به عنوان موارد طبیعی) انتظارات طرفین از همدیگر متفاوتتر شده است. در هر حال جامعه پزشکی باید بتواند این نیازها را در مسیر صحیح هدایت کرده و وجود احتمالی هر مشکلی را برطرف کند. در این بین اگر پس از بررسیهای لازم به این نتیجه رسیدیم که اختلال جنسی در زنان منشا روحی - روانی ندارد، بلکه از یک مشکل عضوی سرچشمه گرفته است، باید دنبال چهار علت اصلی باشیم.
ـ منشا عروقی
ـ منشا سیستم عصبی
ـ منشا هورمونی
ـ منشا آناتومیک
از نظر آناتومی دستگاه تناسلی زنان از پنج قسمت مجزا تشکیل شده که شامل دو عدد لبهای کوچک، دو عدد لبهای بزرگ، کلیتوریس، مجرای ادرار و واژن یا مهبل است و اختلال آناتومیک در هر یک از اجزا میتواند سبب کاهش اعتماد به نفس و اختلال جنسی شود. مثلا بزرگ شدن کلیتوریس ضمن ایجاد درد هنگام نزدیکی به علت ایجاد ظاهر نامناسب در دستگاه تناسلی سبب فشار روحی و روانی نیز میشود در صورتی که این مشکل براحتی با جراحی قابل اصلاح است.
اختلالات آناتومیک ممکن است مادرزادی باشد؛ یعنی دختری با آن متولد شود یا در ابتدا مشکلی وجود نداشته باشد و بعدها اختلالات آناتومیک ایجاد شود. متخصصان علت بزرگ شدن کلیتوریس را هورمونی، غیرهورمونی، بزرگی کاذب و نامعلوم میدانند که میتواند مادرزادی بوده یا ناشی از مصرف هورمونهای مختلف، تزریق تستوسترون در ورزشکاران، مصرف داروهای چربیسوز و لاغرکننده، بیماری تخمدانهای پلیکیستیک و ترشح هورمونهای مردانه توسط غده آدرنال یا حتی سرطان تخمدان(ovarian cancer) یا غده فوق کلیه باشد.
باید بدانید کلیتوریس چون عضو بسیار حساسی است، گاهی در مواردی که بزرگ میشود لمس و تماس با آن دردناک شده طوری که خانم مبتلا به آن دچار کاهش میل جنسی هنگام نزدیکی میشود. حتی گاهی بزرگی کلیتوریس خیلی زیاد بوده و ظاهری مردانه به خود میگیرد که برای بیمار از نظر روانی خیلی آزاردهنده است. این مشکل با نوعی جراحی به نام کلیتوروپلاستی قابل درمان است و بسته به نوع، شدت و علت بزرگی کلیتوریس از روشهای جراحی پلاستیک(Plastic Surgery) مختلفی برای کاهش اندازه کلیتوریس استفاده میشود. هفته آینده به سایر اختلالات جنسی در خانمها میپردازیم که منشا عضوی دارند.