شفا آنلاین>سلامت>زایمان طبیعی جزو نخستین و بی دردسر ترین روش های زایمان در گذشته و امروز است که می تواند تولد را برای مادر و فرزند لذت بخش سازد. این در حالی است که بسیاری از مادران فرزندان خود را با این روش سنتی به دنیا آورده اند و تجارب بسیاری در این زمینه دارند.
به گزارش شفا آنلاین، در زایمان طبیعی جنین به صورت کامل رشد می کند و مشکلات تنفسی برای او به وجود نمی آید. در واقع جنین در زمان تولد به دلیل فشار هایی که به سر و قفسه سینه او وارد می شود، وارد مرحله ای از رشد می شود که شش ها و ریه های او به صورت کامل پاکسازی می شوند و در واقع توسط فشار وارده از رحم تکامل می یابد.
همچنین موادی که در رحم مادر وجود دارد و نوزاد در زمان تولد برای بیرون آمدن باکتری های محافظت کننده را برمی دارد، وارد روده نوزاد می شوند و سیستم ایمنی(Safety system) را شکل می دهند. این مواد در واقع نوعی ماده محافظت کننده و ضد عفونی کننده برای نوزاد محسوب می شود که اورا از ابتلا به برخی بیماری های احتمالی حفظ می کند.
علاوه بر این بهره هوشی این کودکان نسبت به نوزادان سزارینی بیشتر خواهد بود. این روش در مقایسه با روش سزارین تهدیدی برای سلامت مادر و فرزند ندارد ، مگر اینکه شرایط قرارگیری جنین و وضعیت عمومی مادر دچار تغییراتی شود که جان هردو و یا یکی از آنها به مخاطره بیفتد و در نهایت پزشک جراح زایمان سزارین(Cesarean section) را انتخاب کند.
در واقع زنان باردار در دوران بارداری با انجام سونوگرافی می توانند از موقعیت جنین آگاه شده و در صورتی که جنین در شرایط مناسبی برای زایمان طبیعی قرار گرفته باشد، این روش را انتخاب کنند. اما در غیر این صورت نباید آنها اصراری بر زایمان طبیعی داشته باشند زیرا ممکن است سلامتی جنین و مادر در معرض خطر قرار بگیرد.
در خصوص زایمان طبیعی و مزایای آن، مراقب های قبل و بعد از زایمان، راه های کاهش درد زایمان و ... گفتگویی داشتیم با "دکتر تاج السادات علامه، جراح و متخصص زنان و زایمان و عضو هیئیت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان" که مشروح آن در ادامه از نظرتان می گذرد:
در مورد شیوه زایمان طبیعی توضیح دهید و به چه علت این روش در سال های اخیر در مقایسه با تولد نوزادان به شیوه سزارین افزایش یافته است؟
زایمان طبیعی یک روش فیزیولوژیک و طبیعی است که در دهه های اخیر در کشورهای غربی از ۴.۵ درصد در دهه ۱۹۷۰ میلادی شروع شده و در سال۲۰۱۰ به بالاترین حد خود و حدود ۳۲.۸ درصد رسیده است. از آن زمان متخصصان با توجه به عوارض بالای سزارین به این فکر افتادند که این شیوه زایمان را کاهش دهند.
بنابراین اگر زنان باردار آگاهی داشته باشند که حاملگی یک پروسه کاملا طبیعی بوده و با حمایت اطرافیان و فعالیت خود فرد، زایمان طبیعی می تواند به یک پروسه کم درد تبدیل شود، آمادگی لازم برای آن را خواند داشت.
نحوه ایجاد آمادگی زایمان طبیعی برای زنان باردار در مراکز بهداشتی به چه صورت است و مزایای این روش در مقایسه با سزارین چیست؟
اگر زنان باردار بدانند که درد زایمان باعث ایجاد تغییرات هورمونی می شود و با شرکت در کلاس های آمادگی برای زایمان(giving birth) که در بسیاری از بیمارستان ها و مراکز بهداشتی وجود دارد، نحوه برخورد با درد، تنفس ریتمیک و آرام و بازدم مناسب، انجام حرکات کششی مناسب را فرا می گیرند و آمادگی لازم برای عضلات لگن ایجاد می شود.
در پایان جلسات نیز انواع بی دردی ها و یا کم دردی ها برای افراد توضیح داده شده و زنان باردار می توانند با توجه به مزایا و معایب موجود هر یک از روش های زایمان را برای خود انتخاب کنند. این در حالی است که بسیاری از عوارض نظیر خونریزی، عفونت و افسردگی(Depression) پس از زایمان به کمک زایمان طبیعی کاهش می یابد.
زایمان طبیعی حداقل عوارض را نسبت به سایر روش ها دارد و مرگ و میر مادران در زایمان طبیعی ۱۰ برابر کمتر از روش سزارین است. همچنین عوارض سزارین شامل خونریزی، عفونت، چسبندگی های رحم و ...حداقل دو برابر بیشتر از روش زایمان طبیعی است.
مراقبت های دوران بارداری شامل چه مواردی است و برای کاهش درد زایمان از چه شیوه هایی استفاده می شود؟
تغذیه در دوران بارداری(Pregnancy) (شامل مصرف شیر، لبنیات، گوشت سفید و ...) ، مواجه با نور آفتاب، انجام ورزش های کششی برای زنان باردار دارای اهمیت زیادی است. همچنین تا شش هفته پس از زایمان نیز جزو مراقبت های دوران بارداری محسوب می شود.
روش های کاهش درد در زایمان طبیعی شامل ماساژ، زایمان در آب، استفه از گازهای استنشاقی، بی حسی نخاعی، گرما درمانی، سرما درمانی، طب سوزنی، طب فشاری، استشاق رایحه هایی که اثر درمانی و کاهش درد دارد و ...است.
مشخصات دردهای زایمان چیست و روش زایمان به چه صورتی انجام می شود؟
در روش زایمان در آب، دمای آب باید حدود ۳۷ درجه باشد که با قرار گرفتن تا سطح بالای شکم فرد باعث تن آرامی و کاهش درد می شود. مدت زمان قرار گرفن در آب تا مرحله دوم زایمان است و توصیه می شود مرحله سوم زنان باردار خارج از آب قرار داشته باشند.
دردهای زایمان شامل دردهای کاذب و دردهای واقعی است. نشانه دردهای کاذب پراکندگی دردها و اینکه به قسمت تحتانی کشیده نمی شود و فاصله آنها کوتاه نیست. این در حالی است که دردهای واقعی شبیه دردهای دوران قاعدگی با فاصله کوتاه است، به گونه ای که طول زمان درد افزایش یافته، به قسمت های تحتانی کشیده می شود و فرد را به بیمارستان می کشاند.
اگر زایمان اولیه فردی سزارین باشد، می تواند زایمان های بعدی را به صورت طبیعی انجام دهد یا خیر؟
تحقیقات نشان داده است زنانی که قبلا زایمان سزارین انجام داده اند طی شرایطی می توانند فرزند خود را به صورت طبیعی به دنیا بیاورند و در این صورت با عوارض کمتری مواجه خواهند شد. در واقع علتی که فرد به خاطر آن تحت سزارین قرار گرفته است، نباید الان وجود داشته باشد.
برای مثال اگر در مورد قبلی سزارین به دلیل مشکل قلب جنین صورت گرفته است، برای زایمان کنونی نباید این مشکل وجود داشته باشد. همچنین وضعیت قرارگیری جنین نباید مشکلی داشته باشد، برش رحم عرضی و تحتانی باشد و امکان مداخله پرونده سزارین در مرکز تحت درمان به صورت سریع وجود داشته باشد. نکته جالب توجه این است که حدود ۷۵ درصد زنانی که قبلا سزارین کرده اند، می توانند روش زایمان طبیعی داشته باشند.