شفا آنلاین: کم خوابی از مشکلات شایعی است که بسیاری از افراد جامعه گریبان گیرش هستند و از آنجا که یک خواب استاندارد و کافی برای هر فرد لازم و ضروری است از این رو یک متخصص اعصاب و روان در خصوص علل و نحوه درمان آن نکات جالبی را بیان می کند.
دکتر فربد فدایی ،در گفتگوی اختصاصی با شفا آنلاین با بیان این که برای بررسی علل کم خوابی باید 4 مسئله را مورد توجه قرار داد گفت: گاهی اوقات ممکن است خواب فرد کافی باشد اما او احساس می کند که شب ها بیدار می ماند و به خواب نمی رود که به این وضعیت شبه بی خوابی می گویند و بسیار هم شایع است.
وی افزود: معمولأ در کلینیک های خواب دیده می شود فرد مبتلا به شبه بی خوابی تمام شب را خوابیده است اما صبح که بیدار می شود می گوید ملاحظه کردید که من تمام مدت بیدار بودم؟!
عضو هیئت مدیره انجمن روانپزشکان ایران علل جسمی را ازمهم ترين عوامل بی خوابی دانست و تصریح کرد: افرد مبتلا به تیروئید پرکار- بیماری های مفاصل از جمله آرتروز- تمام بیماری های همراه با درد - بزرگی پروستات در مردان-که موجب می شود مردان برای خالی کردن مثانه چند بار از خواب بیدار شوند- و همچنین بیماری های قلبی و تنفسی که بيشترين افراد كم خواب راتشكيل مي دهند.
وی عوامل روانی را از دیگر علل کم خوابی بر شمرد و خاطر نشان کرد: تمام بیماری های روانپزشکی تا حدودی با مسئله خواب ارتباط پیدا می کنند- در برخی بیماری ها کم خوابی و در برخی بیماری ها پرخوابی نیز ملاحظه می شود.
دکتر فدایی اظهار کرد: در افسردگی های شدید عمومأ افراد با بی خوابی مواجه اند در عین حال ممکن است در افراد جوان افسردگی با پرخوابی همراه شود، بیماری های استرسی و 2قطبی نیز سبب بی خوابی می شوند.
وی افزود: البته در بیماری 2قطبی زمانی که فرد در حالت شیدایی و سرحالی بیمارگونه سر می کند نیاز کمی برای خوابیدن احساس می کند، بلکه با مقدار خواب کم کاملأ سرحال است و از بی خوابی اش شکایتی ندارد.
مدیر گروه روانپزشکی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی عوامل وضعیتی و موقعیتی را از علل دیگر بی خوابی برشمرد و به شفا آنلاین گفت: برای نمونه نگرانی درباره امتحان- مصاحبه شغلی روزبعد و مشکلات خانوادگی می تواند موجب بی خوابی شود.
دکتر فدایی اذعان کرد: یک مورد دیگر را باید ذکر کنم که در واقع بی خوابی نیست بلکه فرد بدون آن که متوجه باشد با بیدار ماندن رو به افزایش درشب ها، برای تماشای فیلم تلویزیون یا ماهواره و یا وبگردی هر شب دیرتر از شب قبل می خوابد.
وی ادامه داد: به دنبال این امر فرد صبح خسته و کوفته از خواب بر می خیزد و تمام روز را با حالت خواب آلودگی سپری می کند. تنها چاره این افراد هم این است که باید اوقات خواب را منظم نمایند.
این روانپزشک به افرادی که دچار بی خوابی هستند توصیه کرد: در درجه اول باید به فکر رفع علت زمینه ای بی خوابی باشند و به همین دلیل اگر بی خوابی ناشی از علل وضعیتی(مانند نگرانی یا سفر نباشد) و بیش از یک هفته طول کشید حتمأ باید به روانپزشک مراجعه نمایند تا پس از مراجعه علت جسمی یا روان شناختی بی خوابی فرد مشخص و روند درمان آغاز شود.
گفتگو:شبنم طاهري