شفا آنلاین : محقق کشورمان موفق به ارائه مدلی برای پیشگویی سن یائسگی زنان در سنین باروری، بر اساس سطح سرمی هورمون «آنتی مولرین» (نوعی هورمون که توسط سلولهای تخمدانی ترشح میشود) شده است.
به گزارش شفا آنلاین ، سن یائسگی زنان بین 40 تا 60 سال است که 10 درصد زنان، یا بالای 60 سال یا زیر 40 سال یائسه میشوند؛ درحالی که یائسگی زودرس یا دیررس، عوارض جدی برای زنان به دنبال دارد. بر همین اساس روشی که بتواند سن یائسگی زنان را پیشگویی و به جلوگیری از بروز آن در زنان کمک کند، دارای اهمیت بسیار خواهد بود.
دکتر فهمیه رمضانی تهرانی، متخصص زنان و زایمان از دانشگاه علوم پزشکی تهران و فلوشیپ از دانشگاه هاروارد آمریکا، که در یک مطالعه به ارائه مدلی برای پیشگویی سن یائسگی زنان در سنین باروری بر مبنای مطالعات آیندهنگر قند و لیپید در یکی از مناطق تهران پرداخته است، به خبرنگار علمی ایسنا گفت: در این روش، سطح سرمی هورمون آنتی مولرین زنان در سنین باروری اندازهگیری و با استفاده از مدلهای آماری منتج از توابع بقا، سن یائسگی آنها پیشبینی شد.
وی افزود: زنان تحت این مطالعه، به فواصل سه سال یک بار مورد بررسی قرار گرفته و در صورت بروز یائسگی، سن یائسگی آنها ثبت و با سن برآورده شده مقایسه میشد.
دکتر رمضانی با اشاره به این که در این پژوهش ، یکهزار و 115 نفر برای انجام مطالعه انتخاب شدند، افزود: سن این زنان بین 20 تا 50 سال بوده و در این مطالعه پیشبینی شد که این زنان بر اساس عملکرد هورمون آنتیمولرین، در چه سنی یائسه خواهند شد.
وی افزود: در نهایت مدل ارائه شده توانست به طور متوسط با اختلاف شش ماه ، سن یائسگی زنان را به درستی پیشگویی کند و صحت این مدل 92 درصد برآورد شد.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اضافه کرد: این مدل میتواند با پیشگویی سن یائسگی، به زنان جوانی که تمایل به تاخیر در فرزندآوری دارند و در معرض خطر یائسگی زودرس یا دیررس قرار داشته، یا ذخایر تخمدانی کمی دارند، کمک قابل توجهی کند تا اقدام به فریز تخمک برای فرزندآوری در آینده کنند.
به گفته دکتر رمضانی، همچنین از آن جا که یائسگی زودرس خطر بیماریهای قلبی عروقی و پوکی استخوان راافزایش میدهد و در یائسگی دیررس نیز خطر ابتلا به سرطانهای رحم و پستان وجود دارد، غربالگری هدفمند زنان با روش طراحی شده میتواند در کاهش بار این بیماریها تاثیر فوقالعادهای داشته باشد.
وی با بیان این که تخمک فریز شده در مقایسه با تخمک تازه، اختلاف کمی در شانس باروری دارد تاکید کرد: البته پدیده حاملگی هر چه فرایند طبیعیتری را طی کند،عوارض کمتری برای زنان دارد؛ اما به هر روی، برای کسانی که به هیچ وجه شرایط ازدواج ندارند، روش ارائه شده برای پیشگویی سن یائسگی، مفید خواهد بود.
این متخصص زنان و زایمان، شایعترین فاکتور پیشگوییکننده سن یائسگی زنان را سابقه ژنتیکی دانست و خاطرنشان کرد: سابقه ژنتیکی سهمی حدود 30 تا 40 درصد در پیشبینی سن یائسگی زنان داشته و در کنار آن مصرف سیگار، ورزش ، نمایه توده بدنی، رژیمهای غذایی و ... از دیگر فاکتورهاست.
به گفته دکتر رمضانی، بر اساس آمارهای جهانی، متوسط شیوع یائسگی زودرس در زنان، پنج درصد و در مطالعات انجام شده در کشور ما، شیوع یائسگی زودرس در زنان، هفت درصد و یائسگی دیررس پنج تا شش درصد است.
وی همچنین عمدهترین موارد یائسگی زودرس زنان را در سنین 35 تا 40 سال دانست و گفت متوسط سن یائسگی در کشور ما حدود 51 سال و کمتر از متوسط جهانی 53 سالگی است.
به گزارش ایسنا این طرح تحقیقاتی که با همکاری دکتر مسعود سلیمانی دودران، دکتر مریم توحیدی، دکتر محمود رضا گوهری و دکتر فریدون عزیزی انجام شده، برنده رتبه سوم علوم بالینی جراحی در نوزدهمین جشنواره تحقیقات پزشکی رازی شده است.
دکتر رمضانی دارای 47 مقاله منتشره در مجلات علمی - پژوهشی خارجی و 50 مقاله در مجلات علمی - پژوهشی خارجی طی هشت سال اخیر بوده است.
ک/زا
ایسنا