شفا آنلاین: آیا می دانید میزان اختلال کاهش توجه (بیش فعالی) درپسران دبستانی 6درصد است؟ آیا می دانید در صورت خودداري از دارو درمانی کودکان بیش فعال، آنها موفق به پایان دورن تحصیل خود نخواهند شد؟
دکتر فربد فدایی -متخصص اعصاب و روان- در گفتگوی اختصاصی با شفا آنلاین ضمن اعلام این مطلب هشدار داد: به رغم این که سال ها با بیش فعالی به عنوان بیماری دوران کودکی و نوجوانی رفتار می شد( با این تفکر که در سنین بلوغ بهبود می یابد) ملاحظه شد که این اختلال شایع را نزدیک به یک پنجم مبتلایان با خود تا دوران نوجوانی و بزرگسالی حمل می کنند .ضمن اينكه به دنبال ابتلابه اين بيماري برای دیگران نيز مسائل و مشکلاتی را فراهم خواهند کرد.
وی همچنین ادامه داد: درپي بروزاين اختلال، کاهش توجه زمان تمرکز و توجه کودک بر روی مسائل کوتاه می شود بنابراین فکر وی از موضوعی به موضوع دیگر منحرف شده و فعالیت هایش را مدام تغییر می دهد.
عضو هیئت مدیره انجمن روانپزشکان ایران تصریح کرد: گروهي از بیش فعالان به دنبال افزایش فعالیت هایشان، به افرادی تشبیه شده اند که انگار 2موتور به پاهای آنان بسته شده و دايم در حال جست و خیز و بالا و پائین پریدن و از در و دیوار بالا رفتن هستند .يا حتی حین نشستن روی صندلی مدام در حال تکان خوردن هستند - دست هایشان را به هم می مالند- به تنه خود حرکات پیچشی می دهند و نمی توانند آرام و قرار داشته باشند که این وضعیت ها در درصد قابل توجهی از کودکان دیده می شود.
وی همچنین خاطرنشان کرد: این مشکلات حاکی از نداشتن تمرکز و توجه در انجام کارها وانجام فعالیت های زیاد اما بدون هدف است که منجر به ایجاد مشکلات تحصیلی،شغلی و خانواگی فرد مبتلا می شود.
دکتر فدایی در خصوص علت اصلی بروز بیش فعالی در کودکان نيز اظهار کرد: در واقع این بیماری ناشی از به هم خوردن نظم هورمون های عصبی است که به دنبال آن پیام ها به صورت شیمیایی از یک سلول به سلول عصبی دیگر منتقل می شوند. و باید دانست که ژنتیک در بروز این بیماری نقش دارد.
وی همچنین بیان کرد:باید توجه داشت در صورتی که یکی از والدین مبتلا به بیش فعالی باشند احتمال ابتلاي فرزنداشان به این بیماری چند برابر میزان کل جمعیت می شود.
مدیر گروه روانپزشکی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در خصوص درمان این بیماری به خبرنگار شفا آنلاین گفت: درمان بیماران مبتلا به بیش فعالی به طور عمده درمان دارویی است.زیرا توجه این کودکان به علت کمبود برخی میانجی های عصبی به وجود می آید و از این رو تنها داروها می توانند این نداشتن تعادل را بر طرف نمایند.
وی با بیان این که دارو درمانی در اکثر موارد نشانه ها را به طور کامل بهبود می بخشد افزود: باید توجه داشت گاهی اوقات برای درمان قطعی لازم است تا سال های متوالی و حتی در زمان بلوغ، دارودرمانی ادامه یابد .و این مسئله از آنجا اهمیت پیدا می کند که در صورت امتداد این بیماری تا دوران نوجوانی و بزرگسالی باید تأکید بر تداوم دارودرمانی ادامه یابد.
این روانپزشک در راستای پیشگیری از بروز بیش فعالی تأکید کرد: اگر در خانواده ای این اختلال وجود داشته باشد در صورت تصمیم به ازدواج فرزندشان انجام مشاوره ژنتیک از الزام و اهمیت خاصی برخوردار است.
دکتر فدایی با بیان این که خوشبختانه کودکان مبتلا به بیش فعالی با دارودرمانی بهبود خواهند یافت توصیه کرد: والدین باید بدون هیچ گونه ترس و واهمه ای اجازه دهند فرزندشان با دستور روانپزشک روند دارودرمانی را طی کند .زیرا در غیر این صورت وی نمی تواند سال های تحصیلی اش را به پایان برساند.