شفا آنلاین: تومورهای مغزی جزء بیماری های صعب العلاج و جدی در زمینه سرطان شناسی است. حال آن که توده گلیوبلاستوم مولتی فرم(شایع ترین تومور بدخیم اولیه سیستم عصب مرکزی) در ایران شیوع زیادی یافته است.
دکتر محمد ترابی نامی -متخصص علوم اعصاب- در گفتگوی اختصاصی با شفا آنلاین ضمن اعلام این خبر افزود: فرد با علائمی نظیر سردرد- سرگیجه- تهوع و به ویژه تشنج که تا به حال سابقه اش را نداشته به پزشک مراجعه می کند که با انجام نوار مغزی و تصویربرداری توده فضاگیری در قشر خاکستری مغز یا در بافت عمیق تر مغز نمایان می شود که با تشخیص اولیه رادیولوژی ،تومورهای مغزی شناسايي می شوند.
به گفته وی ممکن است تومورها از دسته ای باشند که به سیستم اعصاب مرکزی از سلول های عصبی نشأت گرفته باشند که جهش ژنی به واسطه هر عامل دیگری می تواند در بروز آنها دخیل باشد.همچنین عوامل ناشناخته دیگری می توانند در بروز این تومورها دخالت داشته باشند.
متخصص علوم اعصاب همچنین افزود: سلول های گلیال(نوعی سلول سرطانی) که در صورت بروز، رشد سریعی در بدن دارند در قسمت های قشری مغز نزدیک به جمجمه به طور میزان بدخیمی ضعیف- متوسط و یا خیلی حاد ظهور می یابد که هر یک درمان خاص خود را دارد.
وی همچنین ادامه داد: برای درمان تومورهای مغزی باید یک تیم پزشکی شامل متخصص آسیب شناسی- جراح مغز و اعصاب- متخصص خون و آنکولوژی- متخصص رادیولوژی- متخصص اعصاب و روان- پرستاری ویژه و... به همکاری و تبادل نظر با هم بپردازند.
وی تصریح کرد: پس از تشخیص تومور و انجام عمل جراحی، فرد به مدت 6هفته رادیوتراپی و شیمی درمانی می شود و پس از یک ماه استراحت باید به مدت 6ماه متوالی شیمی درمانی کند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: خوشبختانه شیوع تومورهای مغزی از 10هزار نفر یکی را درگیر خواهد كرد. حال آن که در اطفال 25درصد تومورهای غیر خونی که سیستم اعصاب مرکزی را تشکیل می دهند خوب به درمان پاسخ خواهند داد.
وی افزود: تومور گلیوبلاستوم که در کشور رو به افزایش است به عنوان مهلک ترین نوع تومور، افراد بالای 40سال را نسبت به جوانان درگیر می کند .به رغم این که طی سالیان اخیر زنده ماندن بیماران مبتلا به این تومور بدخیم تا یک سال بود خوشبختانه با پیشرفت های درمانی این بیماران تا 2سال هم می توانند زنده بمانند. و در صورتی که شدت بدخیمی تومور کم باشد فرد به راحتی 5 تا10سال زندگی با کیفیتی خواهد داشت.
دکتر ترابی نامی با اشاره به این که تومورهای مغزی به 2دسته بدخیم و خوش خیم تقسیم می شوند اظهار کرد: تومورهای خوش خیم با جراحی قابل کنترل است اما تومورهای بدخیم چالش برانگیزاند و نیازمند درمان و مراقبت های جدی هستند.
وی به خبرنگار شفا آنلاین گفت: آنچه برای تیم پزشکان معالج حائز اهمیت است کیفیت زندگی این بیماران پس از انجام عمل جراحی است. در این راستا انجام دستورات پزشکان و حمایت های خانواده بیمار در کسب بهبود زندگی بهتر و با کیفیت ترنقش بسزایی ایفا می کنند.
متخصص علوم اعصاب تأکید کرد: بیماران مبتلا به تومورهای مغزی نباید امیدواریشان را از دست دهند و فکر نکنند ابتلا به این بیماری یعنی پایان زندگی! زیرا خیلی از این بیماران به شکل خارق العاده ای سالیان سال حتی بیش از تصورگروه پزشکی در سلامت کامل به سر می برند.
گفتگو:شبنم طاهري