شفا آنلاین: جرم دندانی یکی از عوامل بروز بیماری های لثه شمرده می شود.محیط دهان مملو از باکتری های متعددی است که همراه با مصرف مواد غذایی و همچنین ترشح بزاق،به صورت ترکیبی،لایه های نازکی در سطح دندان ها ایجاد می شود که به آن پلاکی دندانی گفته می شود.
به گزارش شفا آنلاین،در حقیقت هدف از مسواک زدن از بین بردن پلاک دهانی از سطح دندان ها است که از این طریق به وسیله حذف آن از پوسیدگی دندان ها جلوگیری می شود.
در صورتی که این پلاک ها از سطح دندان ها برداشته نشوند در پشت دندان های فک پائین در دراز مدت بر اثر مصرف مواد غذایی و ترشح بزاق تبدیل به حالت گچی مانند شده که در نهایت به جرم دندانی تبدیل می شود. پس به طور کلی منشأ ایجاد جرم دندانی پلاک های دهانی هستند.
باید دانست که معمولأ شکل گیری جرم دندانی در یک فاصله خیلی طولانی صورت می گیرد اما تشکیل و افزایش آن در فاصله خیلی کم ایجاد می شود . نکته جالب این که بیشترین تجمع جرم در محیط دهان در دندان های آسیایی فک بالا در سمت راست و چپ است.
در صورتی که جرم میان نواحی لثه و دندان قرار گیرد منجر به آهکی شدن دندان و در نهایت به ملتهب شدن لثه دامن می زندو به دنبال این امر با مرور زمان به ناحیه زیرین استخوان دندان فشار وارد می کند. به دنبال این فشار،لثه بیمار می شود و همچنین استخوان دندان کمی عقب نشینی می کند.
نکته حائز اهمیت اینجا معنا می گیرد که جرم دندانی قدرت از بین بردن دندان ها را دارد و باید با انجام جرم گیری به موقع از وقوع این اتفاق و برای بهره مندی از دندان هایی سالم جلوگیری شود.
پس از انجام جرم گیری معمولأ مینا - عاج و همچنین ناحیه ای از ریشه دندان حساس می شوند که احساس افزایش طول دندان ها- احساس خالی بودن پشت دندان ها- حساسیت به نوشیدنی های سرد و گرم وهمچنین حساسیت به هوا ناشی از عوارض جرم زدایی محسوب می شوند که پس از چند هفته این وضعیت بهبود خواهد یافت.
نکته پایانی این که بسیاری از پزشکان جرم گیری دندان ها را هر 6ماه یکبار به افراد توصیه می کنند.
دکتر عبدالرضا معادی. جراح و دندانپزشک زیبایی/ مدیر عامل موسسه اطلاع رسانی دندانپزشکی