شفا آنلاین: نفخ در اصطلاح عامیانه به حالتی گفته می شود که در شکم گاز جمع می شود. طوری که شکم به سمت جلو باد می کند . نفخ بیشتر به جای این که یک بیماری تلقی شود یک اختلال حرکتی در سیستم گوارش روده و معده است.
دکتر شاهین مرآت فوق تخصص گوارش و کبد در گفتگوی اختصاصی با شفا آنلاین ضمن اعلام این مطلب افزود: عوامل متعددی در ایجاد نفخ نقش مهمی را ایفا می کنند که به شرح ذیل می باشند.
یبوست
وی با بیان این که یبوست اولین و مهمترین عامل بروز نفخ است گفت: مدفوعی که از شکم تا 2 یا 3روز دفع نشود سرشار از میکروب است . وجود میکروب نیزبر تولید بیشتر گاز دامن می زند و بدنبال آن نفخ ایجاد می شود.حال آن که با درمان یبوست نفخ هم بهبود خواهد یافت.
نظم زندگی
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد: ساعت خواب و بیداری هر فرد باید از نظم خاصی برخوردار باشد،نه این که فردیک بار ساعت 10شب و یا 12 و 2 شب بخوابد و یا اصلأ نخوابد. زیرا در این صورت با ایجاد اختلال حرکتی در روده، فرد روز بعد به احتمال خیلی زیاد دچار نفخ می شود.
نظم در غذا خوردن
وی همچنین ادامه داد: خوردن صبحانه- ناهار و شام باید از نظم خاصی برخوردارباشد حال آن که در غیر این صورت در دراز مدت برای فرد نفخ ایجاد می شود.
دکتر مرآت در این باره تأکید کرد: روده برای خود یکسری حرکات تعریف شده دارد.همان گونه که فردی طبق عادت هرشب ساعت 12می خوابد برای نمونه اگر روده هم به خوردن ناهار در ساعت 12 عادت داشته باشد طبق روال عادی شروع به فعالیت می کند. حال اگر فرد در آن ساعت ناهار نخورده باشد منجر به سروصدای شکم و در اصطلاح قاروقور می شود.
فشار عصبی
فوق تخصص گوارش و کبد هشدار داد: در صورتی که فردی با فشار عصبی خاصی مواجه باشد باید وعده های غذایی سبک و کمتری بخورد زیرا در این شرایط با پرخوری و مصرف غذاهای سنگین ابتلا به نفخ افزایش می یابد.
نوع و حجم غذا
معاون پژوهشی پژهشکده بیماری های گوارشی و کبد دانشگاه تهران اظهار کرد: نوع غذایی که هر فرد مصرف می کند بسته به ساختار بدن و نوع فعالیت هر فرد می تواند منجر به نفخ شود.حجم غذا و با عجله خوردن آن نیز در بروز نفخ تأثیر گذار است.
وی تأکید کرد: با مصرف غذا به طور ناخودآگاه مقداری هوا هم وارد شکم می شود و در صورت پرخوری با افزایش حجم هوای وارد شده فرد دچار نفخ می شود.بنابراین تا حد امکان باید از پرخوری و مصرف غذاهای سنگین پرهیز شود و غذا را باید آهسته و با آرامش میل کرد نه با عجله و استرس.
دکتر مرآت گفت: برای نمونه و به طور معمول برخی افراد با خوردن شیر- حبوبات- سبزیجات و مرکبات تازه به نفخ مبتلا می شوند،حال آن که اگر حبوبات تا 3روز در آب بماند ازایجاد نفخ جلوگیری می شود.
وی با بیان این که ورزش به تنهایی در درمان نفخ نقش عمده ای را ایفا می کند به خبرنگار شفا آنلاین گفت: آن چه برای تضمین سلامت و عدم بروز نفخ به افراد توصیه می شود انجام فعالیت ورزشی به مدت 20دقیقه در طول روز است. به رغم این که نوع فعالیت تفاوت چندانی ندارد بلکه افزایش ضربان قلب و نفس نفس زدن فرد اهمیت دارد.
وی ادامه داد: در صورتی که فرد در طول روز به صورت آهسته پیاده روی کند اثربخشی نخواهد داشت حال آن که تند تند راه رفتن مثمرثمر خواهد بود.
دکتر مرآت تصریح کرد: در صورتی که افراد تمامی موارد مذکور را رعایت کنند از بروز نفخ می توانند جلوگیری کنند .زیرا نفخ در موارد شدید موجب ناراحتی و آزار افراد می شود و به طور کلی کمتر کسی است که آن را تجربه نکرده باشد.
گفتگو:شبنم طاهری