شفا آنلاین: جراحی بینی به معنی کوچک کردن بینی نیست. در واقع مدت هاست که عمل های جراحی کوچک کننده بینی به منظور زیبایی، در دنیا منسوخ شده است و همه تلاش ها در امر جراحی به جای کوچک کردن بینی( که ناچار به تنگ شدن مجاری هوایی بینی و کاهش شدید کیفیت تنفس و متعاقباً افت کارکرد طبیعی فرد می انجامد) صرف متناسب کردن آن با سایر اجزای صورت می شود .
در بسیاری از موارد با تشخیص پزشک متخصص، ابعاد قسمت هایی از بینی حتی گاهی باید کمی افزایش یابد تا تناسب میان سایر اجزاء صورت و بینی برقرار شود.
بی راه نیست اگر گفته شود کوچک کردن بینی، حتی با فرض بعید تأمین زیبایی فرد، در بسیاری موارد مخل کارکرد تنفسی فرد شده و کیفیت زندگی او را مختل می کند.
از سوی دیگر بینی هر فرد با توجه به ویژگی های منحصر به فرد خود، در صورت نیاز به اصلاح فرم، محتاج اتخاذ شیوه ای خاص خواهد بود. به این معنا که هرگز یک شیوه ثابت جراحی برای اصلاح فرم بینی پاسخگو نیست و جراح حاذق حتماً از شیوه های متفاوت در بینی های متفاوت بهره خواهد گرفت.
جراحی زیبایی بینی، کارخانه سری سازی نیست که با یک شیوه ثابت بتوان بینی های متفاوت را زیبا کرد.در روش های نوین جراحی بینی به جای کم کردن و کاهش بافت های بینی، با تقویت و افزایش حمایت بافت ها، بینی اصلاح می شود. در روشهای قدیمی، جراحی بینی بیشتر متکی بر برداشتن و خارجکردن بافت بینی بود و بینی تقریبا همیشه کوچک میشد. اشکالات این روشها سالها بعد خود را نشان میدهد و به همین دلیل هم چند دهه طول کشید تا با شناخته تر شدن عوارض آنها کم کم کنار گذاشته شوند. در این روشها در درازمدت بافتها دچار فروافتادگی میشدند چون حمایت اسکلتی بینی کم میشد و بینی در سنین بالا حالتی چروکیده و افتاده پیدا میکرد واغلب بیماران مشکلات تنفسی هم پیدا میکردند.
امروزه در روش های نوین که به روش های تقویتی بینی معروفند، نه تنها سعی میشود تاحد امکان بافت های حمایت کننده بینی را از بینی حذف نشود بلکه در بسیاری از موارد از بافت های خود بینی به بینی چیزی هم اضافه میشود و پیوند میخورد.
یعنی اگر بخشی از بینی بافت اضافه دارد آن بافت اضافه را توسط جراح برداشته می شود و در قسمتی از بینی که کمبود بافت وجود دارد پیوند زده می شود. در این روشها بافت تغییر شکل داده می شود نه این که آنها خارج شوند.
در این روشها اسکلت بینی بازسازی و بافتهای نرم دچار ضعف تقویت میشوند. بنابراین در درازمدت بینی کمتر دچار افتادگی میشود. حتی در بعضي بينيها که به بيني گوشتي معروفاند، استفاده از روشهاي تقويت اسكلت بيني براي افزايش حمايت بافتهاي نرم بيني ضرورت دارد. جراحی این نوع بینیها با استفاده از روشهای جدید با نتایج مطلوب تری نسبت به روش های قدیمی همراه است. در روش های جدید به جای آن که بافت گوشتی بینی برداشته شود، سعی می شود اسکلت نوک بینی با افزودن بافت های پیوندی تقویت شود تا فرم مطلوب نوک بینی ایجاد شود.
دکتر محسن نراقی/ رئیس انجمن تحقیقات راینولوژی- مدرس آکادمی جراحان پلاستیک و ترمیمی صورت آمریکا