کد خبر: ۱۰۳۵۰
تاریخ انتشار: ۱۴:۳۴ - ۲۵ آذر ۱۳۹۲ - 2013December 16
شفا آنلاين :چای سبز بومی چین و هند است که به دلیل اثرات آن بر سلامت قرن هاست که در جهان استفاده می شود ، اما در سال های اخیر در برخی جوامع مانند ایران محبوبیت یافته است. 
 چای به عنوان پرمصرف ترین نوشیدنی پس از آب در جهان شناخته می شود. اگرچه 78% چای مصرفی در دنیا از نوع سیاه و تنها 20% چای سبز است. تمام انواع چای از جوشاندن برگ های خشک تهیه می شوند. درجه اکسیداسیون این برگ ها نوع چای را مشخص می کند. چای سبز از برگ های غیر اکسید شده تهیه می شود و کمترین میزان فراوری را دربین انواع چای دارد ؛ به همین دلیل از سالم ترین نوشیدنی های موجود بوده و دارای بیشترین مقادیر آنتی اکسیدان و پلی فنل های مفید است. چای سبز دم کرده که مواد شیرین کننده به آن افزوده نشده باشد، یک نوشیدنی فاقد کالری است. میزان کافئین موجود در آن نیز در کل نسبت به چای سیاه کمتر است.  در طب سنتی چین و هند چای سبز با هدف کنترل خونریزی ، بهبود زخم ها ، کمک به فرایند هضم ، بهبود سلامت قلبی و روانی و تنظیم دمای بدن به کار می رفت. مطالعات اخیر نشان داده اند چای سبز دارای اثرات مفید بالقوه بر طیف وسیعی از اختلالات می باشد. البته تائید نهایی این فواید نیازمند مطالعات گسترده بیشتری است. بر اساس مستندات انیستیتو ملی سرطان امریکا ، پلی فنل های موجود در چای از رشد تومور در مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی جلوگیری کرده و اثرات مخرب اشعه ماورا بنفش را خنثی می کنند. در جوامع با مصرف بالای چای سبز میزان سرطان کمتر است ، البته این مساله ممکن است به علت سبک کلی سالم تر زندگی این افراد باشد. اثرات مفید چای سبز بر انواع زیادی از سرطان ها گزارش شده است. البته مکانیسم دقیق این اثر هنوز مشخص نیست. چای سبز می تواند بر بیماری های قلبی نیز موثر باشد. نتایج مطالعه ای در سال 2006 نشان دهنده ارتباط مصرف چای سبز با انواع مرگ و میر از جمله مرگ های مرتبط با اختلالات قلبی – عروقی است. نتایج مطالعات مشابه نیز این شواهد را تائید کرد. مطالعاتی که به بررسی ارتباط دیابت نوع 2 با مصرف چای سبز پرداخته اند نتایج متفاوتی را گزارش کرده اند. برخی مصرف چای سبز را با کاهش پیشرفت دیابت نوع 2 مرتبط دانسته اند ، درحالیکه برخی دیگر این موضوع را تائید نکرده اند. اما نکته قابل توجه در مورد مصرف چای سبز تبلیغات گسترده مبنی بر اثرات آن بر کاهش وزن است. بر خلاف ادعاهای موجود چای سبز تنها می تواند اثرات کوچک و غیر چشمگیری در کاهش وزن افراد چاق داشته باشد و به عنوان ماده کاهنده وزن قابل توصیه نمی باشد. علاوه بر این موارد مطالعات چای سبز را در پیشگیری از پوسیدگی های دندانی ، استرس ، خستگی مزمن ، اختلالات پوستی و بهبود آرتریت از طریق کاهش التهاب موثر دانسته اند. مصرف چای سبز معمولا موارد منع خاصی ندارد.افراد با حساسیت زیاد به کافئین که عوارضی مانند بی خوابی ، استرس ، تحریک پذیری ، تهوع یا اختلالات معدی را تجربه می کنند و افراد دریافت کننده داروهای ضد انعقاد ، باید با احتیاط بیشتری چای سبز مصرف کنند. همچنین باید توجه داشت قرص های چای سبز مقادیر بالایی از مواد موثره را دارند که می توانند اثرات مضری نیز بر افراد مختلف داشته باشند. این امر به ویژه در زنان باردار یا شیردهی که مشکلات سلامتی مانند بیماری های قلبی ، فشار خون بالا ، اختلالات کبدی و کلیوی ، زخم های معده و اختلالات اضطرابی دارند باید مورد توجه خاص قرار بگیرد.    سيد مهدي شادنوش -متخصص تغذيه ورژيم درماني
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: